KÓTA-életmű díjjal tüntették ki Vajna Katalin karnagyot, az Ádám Jenő Zeneiskola alapítóját

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minden évben díjazza azokat a személyeket, akik fáradhatatlanul tevékenykednek az éneklő, zenélő közösségekért, szolgálják a kórus, a népzenei és a nemzetiségi kultúrát. A Magyar kultúra napján online köszöntötték az idei KÓTA-díjasokat, köztük Vajna Katalin kóruskarnagyot, zenepedagógust, köznevelési szakértőt, címzetes megyei vezető főtanácsost, aki 50 éve dolgozik zenei területen.Vajna Katalin nevéhez több gyermek, ifjúsági és felnőttkórus alapítása, vezetése fűződik. Tíz évig vezette a hivatásos Szolnoki Bartók Béla Nőikart, közel 15 évig volt a Szolnoki Kodály Kórus egyik karnagya, a „Kiváló Hangversenykórus” minősítésű kisújszállási Phoenix Vegyeskar élén közel 20 évig tevékenykedett. Szívesen emlékszik vissza a Szandaszőlősi Általános Iskola Aranyérmes gyermekkórusára, velük énekelt először a Magyar Rádió „Kóruspódium” műsorában. Ifjúsági kórusai közül a Vásárhelyi Pál SZKI 100 tagú Lánykarát említi, akikkel több, mint 20 évig minden évben Aranyérmet és az Éneklő Ifjúság „Év kórusa” címet nyertek ugyanúgy, mint a Varga Katalin Gimnázium Nőikarával és Vegyeskórusával. Több éven át vezette a Vízügyi SZKI és Pálfy SZKI vegyeskarát. A Kereskedelmi Főiskola hallgatóiból Vajna Katalin által alapított vegyeskar Olaszországba is eljutott, illetve a portugáliai Coimbrában rendezett egyetemi fesztiválon különdíjat kapott.

Létrehozta az Ádám Jenő Zeneiskolát, amely az 1991/92-es tanévben kezdte meg a zenei nevelés-oktatást. A szolnoki székhelyű művészeti intézmény a megye több településén is jelen van, köztük Martfűn, ahol az iskola által végzett oktató-nevelőmunka jelentős hatással van a város kulturális életére.

– Martfűn a zeneiskola 1995 óta működik. Az iskola növendékei közül többek kerültek a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium zenei tagozatára, Bravik Katalin a Szegedi Tanárképzőn végzett, Csinády Krisztina ma már gitártanár és Fehérvári Ágnes (fuvola) az egyetem befejezése után 2020-ban felvételt nyert a New York-i Juilliard School kínai fakultására, a The Tianjin Juilliard School-ra, a martfűi gitárzenekarunk Franciaországban vendégszerepelt – sorolta büszkén Vajna Katalin.

A martfűi növendékek többsége általános iskolás, így a járványhelyzetben, az előírt egészségügyi szabályokat betartva, személyesen folyik az oktatás, a középiskolásokkal pedig online formában zajlika tanítás.

– A nehéz időszak különösebb fennakadást nem okoz, de gondosabb szervezést, intenzívebb odafigyelést követel mind a tanároktól, mind a növendékektől. Azt sajnáljuk, hogy nem tudunk a közönség elé kilépni. A vizsgák a négy fal között zajlanak, szülők nélkül, csak a szükséges tanár és növendék bevonásával.

Rossz érzés, hogy nem lehet a hangversenyeken, a külső szerepléseken bemutatkozni, illetve megmutatni az elért eredményeket. A munkánknak az is fontos eleme, hogy amit megtanulunk, azt közönség előtt bemutassuk. Nálunk az interperszonális nevelés követelménye az, hogy bemutatkozzanak a növendékek, bemondják a műsorukat. Ezzel bátorítjuk őket a közönség előtti megszólalásra. Bízunk benne, hogy talán az év végi vizsgákat már a szokásoknak megfelelően tudjuk megszervezni.

A Csokonai Alkotói-díjas karnagy jelenleg is vezeti az általa alapított Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusát, akik többször szerepeltek Martfűn is. A kórus egyik alapító tagja, Bozorádi János karnagy, a basszus szólam vezetője. 1984-ben életre hívta az Ádám Jenő Országos Dalversenyt, 1991-ben pedig a felnőttkórusok megyei találkozóját. – Ennek megszervezésében sokat segített a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Asztalosné Kocsis Enikő igazgatónő is, aki minden második évben vállalta a rendezvény megvalósítását – tudtuk meg Vajna Katalintól.

A találkozót mindig az a kórus rendezi, amelyik éppen jubilál. A cél, hogy a megye minden nagyobb településére eljusson az élő hangverseny, a találkozás hagyománya.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőttkórusok Találkozója a tavalyi év októberében már harmincadik alkalommal valósult volna meg Törökszentmiklóson, melyet 2021-ben újra megrendezünk Törökszentmiklós polgármestere és kulturális vezetése segítségével. Reméljük, sikerül.

Sok olyan kapcsolatunk van Martfűvel személy szerint és az iskolán keresztül is, ami gyümölcsöző. Az általános iskolával is nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Sokat segítenek, tudják, mennyire fontos, hogy a kisgyermekek már első osztályban megismerjék a zenei alapokat, később pedig, ha tehetségesek, kedvük van, akkor továbbtanulhassanak.

Kodály szellemében gondolkodnak: „Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” Szerencsére a pedagógusok és a szülők is ezt a szép gondolatot tartják fontosnak a korai zenei nevelésben.

A KÓTA- karnagyi díjait a kiemelkedő eredményű művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére osztja ki a szövetség. A Művészeti Bizottság javaslatai alapján 2021-ben az Életmű-díj kategóriában négy díjat adtak át.

Vajna Katalin eddigi munkássága során kiemelkedően sokat tett az énekkari mozgalomért, a magyar művészeti nevelésért, amit a KÓTA Szövetség a Magyar kultúra napján életmű díjjal ismert el. Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk, örömökben gazdag további szakmai sikereket kívánunk!

Székács Szidónia

2021-02-26 13:09