Női szemmel és lélekkel… – Virtuális kiállítás női alkotóink munkáiból

Mit rejt a női lélek? Miben ölt testet a gondolat? Miként nyilvánul meg az érzelmek kavalkádja? Mikor veszi kezdetét az útkeresés? Hol rejtőznek a színek és formák? Milyen anyagok, technikák, ötletek jelenhetnek meg egy alkotásban? Mennyi műfajban lehet maradandót teremteni?Erre és hasonló kérdésekre kerestük a választ a nőnap alkalmából a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár online megvalósult művészeti tárlatán, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a környezetünkben élő nők megmutathassák tehetségüket és alkotótevékenységük eredményét. A kezdeményezés célja az volt, hogy az ünnep alkalmából a figyelmet női alkotóink felé fordítsuk és bemutassuk a női lélek és a tárgyalkotás találkozását.

Olyan művek fotóit vártuk, melyek tükrözik a készítőjük személyiségét és betekintést nyújtanak egy sokszínű világba és rejtelmeibe, melyet úgy nevezünk: „A női lélek.”

A felhívásra február 15. és március 7. között lehetett jelentkezni. Az alkotások fotóit az intézmény facebook oldalán keresztül fogadtuk, és feltöltöttük a „Női szemmel és lélekkel” elnevezésű galériába. Az alkotások műfaját szabadon lehetett megválasztani, ezzel biztosítottuk a „kiállítás” sokszínűségét és minél több művészeti ág megjelenését, bemutatkozását. Egy alkotó összesen 6 alkotását tudta a nagyközönséggel megosztani.

A kezdeményezés népszerűségét igazolja, hogy 38 alkotó jelentkezett felhívásunkra és 191 alkotást tudtunk általuk megmutatni az intézményi facebook oldal látogatóinak, követőinek. Az alkotások mögött sejteni véltük az alkotói érzéseket, hangulatokat, víziókat, melyeken mindazok osztozhattak, akik a galériánkba betekintettek. Bízunk benne, hogy ezek az alkotások nem csak a készítőjüknek okoztak nagy örömöt, hanem azoknak is páratlan élményt nyújtottak, akik a mindennapi rohanásban megálltak egy pillanatra, hogy elmerüljenek a színek és formák által közvetített pihentető, vagy éppen elgondolkodtató művek mondanivalójában.

„Az ember a nőről mindaddig mondhat majd újat, amig csak egy is lesz a földön.” /Arsene Houssaye, francia író és költő/

Az intézmény facebook oldalának címe:

https://www.facebook.com/martfu.varosimuvelodesikozpont

Darida Andrea

közművelődési munkatárs

2021-03-10 15:23