Rendhagyó módon emlékeztünk hőseinkre

A járványhelyzet ellenére sem maradtunk megemlékezések nélkül nemzeti ünnepünkön. Martfű Város Önkormányzata az idei évben online ünnepi megemlékezéssel tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.Turnyánszkiné Enyedi Andrea önkormányzati képviselő ünnepi gondolatait és a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjainak „MAGYAR VAGYOK” című emlékező műsorát a Martfű Média előzetesen rögzítette, majd, az ünnepi hétvégén a www.martfu.hu városi honlapon és facebook oldalán közzétette.

– Március 15-ét a magyarság minden évben megünnepli, megemlékezik az egyik legnagyobb történelmi eseményéről. Már második éve, hogy nem tehetjük meg ezt az ünneplést teljes valóságában, a szoborhoz vonuló sokaságként, a megszokott módon és közös megemlékezés keretei között, mivel egy külső körülmény, a járványhelyzet ezt nem teszi lehetővé. De ez az ünnep akkor is, így is minden magyaré! – fogalmazott ünnepi beszédében Turnyánszkiné Enyedi Andrea.

– Az 1848-as szabadságharcot pesti forradalomként is sokat emlegetik. Igaz, bár a központja valóban a főváros volt, hatása azonban az egész országra kiterjedt, és mi utódok, immár 173 éve, tiszteletben tartjuk e napot. Éljünk akár Budapesten, vagy az ország bármely szegletében, vagy egy békés kisvárosban Martfűn, mindannyian kokárdát tűzünk a szívünk fölé, érezzük a Nemzeti dal erejét, lüktetését, újra és újra felidézzük annak a márciusi napnak az eseményeit, s több mint másfél évszázad távlatából is valamiféle lángot gyújt bennünk a márciusi ifjak elszántsága, lelkesedése.

Generációk óta hősként tekintünk a márciusi ifjakra, az általuk kiharcolt vívmányokra, és soha ne feledjük, minden korosztály felelőssége, hogy a korban utána következő ifjaknak átadják a forradalom eszméjét, és még sokáig közösen ünnepeljék az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot.

Kokárdánkat tűzzük a szívünk fölé és csöndben emlékezzünk! Amíg lesz március 15.-e, addig lesz magyar szabadság és egyetértés! Amíg lesz magyar, addig lesz március 15.-e! – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Az ünnepi gondolatok után a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjai „MAGYAR VAGYOK” című előadásukban idézték meg a forradalom korának hangulatát, március 15. eseményeit.

Az online összeállítás a martfűi Damjanich János középiskola 2017-es ünnepi fellépésével zárult.

A megemlékezés virágait, az egészségügyi szabályokat betartva, egyének és közösségek is tetszőleges időpontban helyezhették el a Szent István téren, az 1848-49-es hősök emlékművénél.

2021.03.05 - Március 15-ei megemlékezés>>>

2021.03.12 - Egyének és közösségek tetszőleges
időpontban koszorúzhattak március 15-én>>>

2021-03-18 10:13