Folyamatosan szállítják az idős embereket a központi oltópontra

2021.03.25.

Martfű Város Önkormányzata az idősek központi oltópontra szállításában február eleje óta jelentős szerepet vállal. A Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Településüzemeltetési szakmai egysége egy hétvégén két autóval, akár 2 fordulóban is viszi-hozza azokat az idős embereket, akiknek a szállításáról a családtagjaik nem tudnak gondoskodni. Nagy gondot fordítanak a gépjárművek rendszeres fertőtlenítésére, és szükség esetén maszkot és kézfertőtlenítőt is biztosítanak az idősek számára. Mindez tisztán önkormányzati forrásból történik, erre a célra semmilyen támogatást nem kap a város – tájékoztatott dr. Papp Antal polgármester.A vakcinákat korábban oltócsapatok vagy oltópontokra vezényelt egészségügyi dolgozók adták be, februártól azonban már a háziorvosok is bekapcsolódtak az oltásba. A kezdeti nehézségek, a tájékoztatási és logisztikai problémák ellenére, a háziorvosok nagy erőkkel szervezik a praxisukba tartozó legidősebbek oltását.

A háziorvosok azt is felmérik, hogy az idős embereket be tudja-e valaki vinni az oltópontra. Ebben, a betegszállító cégek mellett, kiemelten számít az állam a családtagokra és a települési önkormányzatokra. A fertőződés veszélye miatt sok idős ember eleve tart a betegszállítók igénybevételétől.

– Miután felkérést kaptak a háziorvosok, hogy a páciensek maguk, vagy az önkormányzat segítségével oldják meg az idősek oltópontra szállítását, mi nem is kérünk betegszállítót – mondta el dr. Despotov Svetozar. A háziorvos szerint a betegszállító szolgáltatók valószínűleg nem is bírnák ezt a terhelést.

Az idősek oltópontra szállítása nem egyszerű, mert az oltást követően meg kell várni, amíg az injekció után mindegyiküknél letelik a félórás megfigyelés, ezt követően történhet meg a hazaszállításuk.

Az önkormányzat február elején tájékoztatót adott ki arról, hogy hogyan segítik az időseket a központi oltópontra jutásban. A jelenleg is érvényes tájékoztatás szerint:

„A rendelkezésükre bocsátott listák alapján valamennyi háziorvosi praxis felméri a védőoltásra előzetesen regisztrált, oltandó idősek számát, személyét. Egyenként egyeztetnek a páciensekkel.

A kórházakban kijelölésre kerültek az oltási pontok, melyre az összes orvosi körzetből érkeznek az egyeztetések alapján érintett idősek.

A központi tájékoztatás szerint elsődlegesen a család feladata az idős hozzátartozók beszállítása, ha ez nem megoldható, akkor lehet igénybe venni a betegszállítást, vagy a települések helyi lehetőségeit.

Dr. Despotov Svetozar háziorvos, önkormányzati képviselő megkeresésére Martfű Város Önkormányzata vállalta, hogy segítséget nyújt az idősek szállításában, azokban az esetekben, ahol azt a család nem tudja felvállalni, megoldani.

Martfűn mindig is jellemző volt az intézmények összefogása, egymás munkájának segítése, most sincs ez másképp.

A háziorvosokkal történt egyeztetést követően a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Településüzemeltetési szakmai egysége rendelkezésre áll az idős korúak a szolnoki MÁV kórházban kialakított oltópontra történő bejuttatásában. A szállításukat körültekintően, a biztonsági eljárások betartásával oldjuk meg.”

A legtöbb esetben továbbra is a hozzátartozóik segítségével jutnak el városunk idős lakói Szolnokra, de az önkormányzati intézmény is sokaknak biztosítja az otthonukból történő beszállításukat és hazaszállításukat.

– A március 20-21.-ei hétvégén az első körös oltásra 14, a 2. körös oltásra pedig 10 fő szállítását szervezték és oldották meg. A Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ munkatársai pénteken, szombaton és vasárnap is szállítják az időseket, ha szükséges. Eddig 9 alkalommal összesen 46 fő idősnek nyújtottak segítséget, 23 főnek már két alkalommal – tudtuk meg Gonda Lajosné intézményvezetőtől. – A 2. oltások időpontját a háziorvosoknak hivatalosan nem közlik ki. Az 1. oltás után emlékeztető kártyát kapnak a beoltottak, a következő oltás dátumával. A szállítás mellett az időpontok figyelemmel kísérésével és folyamatos egyeztetéssel, az újabb oltás beadását is segítik az önkormányzati intézmény munkatársai.

A kormányzati tájékoztatás alapján a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Az országos adatok szerint most több a súlyos eset, mint ősszel, és elsősorban a fiatalabb korosztályban. A jellemző tünet továbbra is a láz, a száraz köhögés és a nagyfokú gyengeség.

Az oltási sorrendben következőket folyamatosan értesítik. A regisztrált idősek nagy száma miatt e célcsoport oltása heteket vesz igénybe, de az ígéret szerint, minden regisztrált idős sorra fog kerülni.

A szakemberek pedig korosztálytól függetlenül arra figyelmeztetnek, hogy akik már megkapták a második oltást is, még nem mentesülnek az alapvető szabályok betartása alól, vagyis ugyanúgy kell maszkot hordaniuk, kezet fertőtleníteniük, távolságot tartaniuk, mint eddig.

Vigyázzunk egymásra!

Herbályné Kalmár Irén

2021-03-25 16:53