Martfűn a rendelkezésre álló összes oltóanyagot felhasználják 2021.04.07.

A járvány intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is elsődleges a regisztrált idősek oltása, de, a kiemelt kockázatnak számító krónikus betegséggel küzdő oltandókat sorra véve, a fiatalabbak is növekvő arányban kapcsolódhatnak be a háziorvosok értesítése alapján az oltási programba.

– Az idősebb korosztályból sokan megkapták már a védőoltást helyben, vagy az oltópontokon. Egyre lejjebb haladunk a korcsoportokkal, fiatalabbakat, 40-50 éveseket is tudunk oltani, betegségtípusok alapján és ha elfogadják az adott oltóanyagot – tájékoztatott dr. Despotov Svetozar.A martfűi háziorvos körzetében eddig 500-550 ember beoltására került sor. – A védőoltások kétharmadát helyben, a többit a szolnoki oltópontokon vették igénybe az itt élők. Vannak olyan oltások, pl. a pedagógusok körében, amiről nem kapnak visszajelzést a háziorvosi körzetek.

A háziorvosok oltási tevékenységét segítő szakmai ajánlás négy preferencia szintet jelöl meg az oltás sorrendjének szempontjából.

Az 1-es csoportba a legsürgősebben beoltandók tartoznak: a regisztrált 65 év felettiek, a várandósok és azok a betegek, akik az immunrendszert gyengítő onkológiai kezelés (pl. kemoterápia), immunszupresszív kezelés előtt állnak, illetve ugyanilyen okból a transzplantációs listán levő páciensek. A 2. preferenciacsoportba azok a regisztrált oltandók tartoznak, akik az eddigi klinikai tapasztalatok alapján betegségüknél fogva extrém módon ki vannak téve vírusfertőzés súlyos, akár végzetes lefolyásának. Ide tartoznak például az extrém elhízásban, a diabetes mellitusban (cukorbetegség), a súlyos krónikus szívelégtelenségben, a súlyos légzőszervi betegségben, a stroke-on átesett, a dializált vagy krónikus vesebetegségben szenvedő és a szervátültetett betegek. A szakmai ajánlás 3. preferencia szinten javasolja megfontolni a háziorvosoknak az egyes kockázati betegségben szenvedőkkel egy háztartásban élő családtag oltását. Az oltás szempontjából 4-es prioritási szinten javasolt kezelni bizonyos egyéb krónikus, de egyensúlyban lévő légzőszervi és szív-érrendszeri betegségeket, krónikus vese- és májbetegségeket, egyes ideggyógyászati (pl. Parkinson-kór, sclerosis multiplex) és immunológiai kórképeket.

– Március végén megszűnt a korábbi szigorú szabályozás, ami szerint csak a kiadott lista alapján adhattuk be a Covid elleni védőoltásokat, a szakmai ajánlásokat betartva, de szabadabban dönthet a háziorvos az oltási sorrendről.

A rendelkezésre álló összes oltóanyagot felhasználjuk. Egyes vakcinák elutasítottsága esetén fiatalabbak és egészségesek is kaphatnak a felhasználandó védőoltásokból, ők szívesebben elfogadják a kevésbé kedvelt vakcinatípusokat is.

Sokszor nehéz a betegeknek leginkább megfelelő vakcinát biztosítani. Nem tudjuk, hogy mikor milyen típusú oltóanyag érkezik, és figyelemmel kell lennünk az oltásokra vonatkozó kizáró okokra is – hangsúlyozta dr. Despotov Svetozar.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához feltételként szabott 2,5 millió beoltott elérése érdekében a húsvéti hétvégén nagy erőkkel zajlott az oltási kampány, Martfűn és a megyeszékhely oltópontjain is.

– Azt az oltóanyagmennyiséget, amit a csütörtöktől keddig tartó időszakra kaptunk, mi mindet keddre szerveztük és ekkor adtuk be. Mindhárom körzet nagy számban küldött martfűieket Szputnyik védőoltásra Szolnokra, ők az ünnepnapok alatt is szervezetten érkeztek az oltópontokra. 

Helyben, a három körzetben kb. 100 embert oltottunk be a Szputnyik, 110 embert pedig az AstraZeneca vakcinával. Második oltásként pedig szintén százas nagyságrendben adtunk be Moderna és Sinopharm oltásokat.

A háziorvosi körzetek folyamatosan szervezik a következő oltandókat, jelentik az új Covidos betegeket. A nagy arányú adminisztráció jelentősen terheli az asszisztenseket.

Türelemre van szükségük azoknak is, akik telefonon igyekeznek elérni a háziorvosi körzeteket. Az egészségház telefonszámai szinte mindig túlterheltek. Telefonon egyeztetnek az oltandókkal, sokan érdeklődnek az oltási lehetőségekről, és telefonon jelentkeznek az egészségügyi problémával küzdő vagy Covid-gyanús betegek is.

Dr. Despotov Svetozar szerint az elmúlt napokban nagy mértékben emelkedett a fertőzöttek száma a megyében és Martfűn is. 

– Nem véletlenül volt a húsvéti időszak alatt Szolnok megye a legfertőzöttebb, itt volt a legtöbb pozitív teszt, a legtöbb új beteg, miközben az ország alapban is elég súlyos helyzettel küzd. A nagyvárosok szennyvízvizsgálata egy héttel korábban még az örökítőanyag mennyiség stagnálását mutatta Szolnokon, ennek ellenére a fertőzöttek száma ugrásszerűen emelkedett.

Most sokkal több súlyosabb lefolyású esetet látunk, mint az első vagy a második hullámban. Azok között is, akik nem kerülnek kórházba, sok a súlyos lefolyású, tüdőgyulladással, akár két hétig tartó lázas állapottal, szinte nem bírnak kimozdulni az ágyból. Ezt az időszakot nem is lehet összehasonlítani az első két hullámmal.

Jó hír, hogy már a háziorvosok is felírhatják a Favipiravir vírus elleni gyógyszert. Azok a súlyos esetek, akiket mi itthon tudunk kezelni, nagy valószínűséggel azért nem kerülnek kórházba, mert ez a gyógyszer gátolja a betegség egyébként még súlyosabb lefolyását.

Arra kérek mindenkit, hogy igényeljék és fogadják el a védőoltást, továbbra is tartsák be a hatályos óvintézkedéseket és a higiéniai szabályokat! Vigyázzanak magukra és egymásra!

Herbály Jánosné

2021-04-07 19:41