A gyermekek körében is emelkedett a pozitív tesztek aránya

A koronavírus járvány hazai harmadik hulláma során a fiatalokra és a gyermekekre is kiemelt figyelem irányul. Szakemberek szerint új jelenség, és részben a vírusmutánsokkal magyarázható, hogy már a fiatalok és a gyerekek között is akad olyan, aki súlyos állapotban kerül kórházba.A járvány a gyermekorvosi ellátásra gyakorolt hatásáról, az itt élő fiatalok és gyerekek átfertőzöttségéről és a betegség harmadik hullámának tapasztalatairól dr. Bezsilla Erzsébet gyermek háziorvost kérdeztem, 2021. 04. 19-én.

- 180 fokkal fordult az ellátás nálunk is. Korábban a személyes kapcsolattartás volt a jellemző, most pedig elsősorban távellátásban gyógyítjuk a gyermekeket. A telefon az elsődleges, még ez talán a legszemélyesebb, vissza lehet kérdezni, a részleteket jobban meg lehet beszélni. De amikor nagyon sok a beteg, a telefon leterheltsége miatt lehetőséget adtunk, hogy a betegek elérjenek minket messengeren, létrehoztuk a Martfűi Gyermekorvosi Rendelő facebook oldalt, és emailen is tartjuk a kapcsolatot. Minden fórumot megragadunk a kapcsolattartásra és a tájékoztatásra, de hiányzik a személyes találkozás.

Vannak kérdéses esetek, amikor természetesen időpontra behívjuk vizsgálatra a gyerekeket, de sokszor a telefonos konzultáció is segít. Képeket is küldenek a szülők. Próbálkozunk, hogy minden jól működjön.

Az első hullámban nagyon bezártunk, szinte nem is találkoztunk, tanácsadást sem tartottunk abban az időszakban. Nálunk akkor nem is volt a gyerekek körében igazolt megbetegedés. Az első hullámot az egész ország valahogy könnyen átvészelte.

A második hullámban már nem volt olyan szoros a zárás. Megtartottuk a csecsemőtanácsadásokat, a kötelező oltásokra időpontra behívtuk a betegeket.

Azokat a gyerekeket és fiatalokat teszteltettük, akiknek tünetei jelentkeztek és esetleg Covid kontaktok voltak. Abban az időszakban 35 koronavírus tesztelést végeztünk, és ebből 10 lett pozitív. Most, a harmadik hullámban arányában jelentősen emelkedett a pozitív tesztek száma. 29 tesztelést kértünk eddig, és ebből 16 volt pozitív.

Kontakt személyek sokan vannak, sok család jelzi, hogy a szülők vagy a bölcsődei gondozónők, óvónők megfertőződtek, így a gyerekek és a szülők is karanténba kerülnek. A tünetmentes gyerekeket nem teszteljük, anélkül töltik ki a karanténidőt. Bármely tünet esetén azonban elindítjuk a tesztelést.

A gyerekeknél és a fiataloknál szerencsére most sem annyira megviselőek a tünetek. Jellemző az enyhe orrfolyás, köhögés, hasmenés, egyszeri lázkiugrás. Néhány gyermek volt több napig erősebben lázas, esetenként elhúzódó köhögés is jelentkezett. Kórházba azonban szerencsére nem került egy gyermek sem.

Most, főleg, ha szokatlan vagy erősebb tünetek jelentkeznek a gyerekeknél, akkor mindenféleképpen gondoljunk a koronavírusra!

A felnőtteknél tipikus tünet az íz- és szagvesztés, ez a gyerekeknél nem annyira jellemző. A második hullámban egy fiatal lánynak a háta fájt. Köhögni nem köhögött, de igazolódott, hogy az erős izomfájdalmat a Covid vírus okozta.

- Elérhető közelségbe kerültek a fiatalok és a gyermekek körében is használható vakcinák. A gyermekorvosok is oltani fognak?

- A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztatása alapján hamarosan elkezdődhet a 16-18 évesek regisztrációja. Ezt követően biztos, hogy elindul az oltás a gyermekek körében is. Nálunk általában is folyamatos az oltás, a gyermekorvosi praxis feladatainak része a védőoltások beadása.

Keddi napokon zajlik a csecsemőtanácsadás, ahová időpontra, tízperces időközökkel hívjuk az oltandó gyerekeket az életkorhoz kötött, kötelező és választható oltások beadására.

Az odafigyelés, a távolságtartás és a fertőtlenítés számos más betegségtípus esetszámának csökkenésével is jár. Ennek ellenére a második hullám idején sokan lettek betegek, más vírusbetegségek is terjedtek. Kemény időszak volt, száz körüli napi telefonnal. Ahogy a harmadik hullám beindult, most is hetekig jelentős volt a beteglétszám. Talán két hete, hogy csendesebb a betegforgalom.

A korlátozások hatása mindig érezhető a koronavírus és minden egyéb fertőző betegség előfordulása terén, ami egyben jelzi is a járványügyi intézkedések eredményeit.

Ahogyan megismerjük ezt a betegséget, a szövődményeiről is egyre több az információ. A gyerekkori Covid-19 betegségnek is kialakulhat súlyos szövődménye, függetlenül attól, hogy voltak-e tünetei, vagy nem.

- A post covid betegségekre, tünetekre valóban nagy figyelmet kell fordítani. Ez nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is igaz. Ha enyhe tünetekkel is vészeli át valaki a fertőzést, nem lehet tudni, hogy a post covid megbetegedés milyen formában jelentkezik esetleg nála - figyelmeztet dr. Bezsilla Erzsébet. - Ezért is fontos a védőoltás felvétele az idősebb és a fiatalabb korosztályokban is!

Herbályné Kalmár Irén

 

Fotó: Dr. Bezsilla Erzsébet gyermekorvos és Tímárné Bakos Noémi asszisztens

2021-04-21 13:14