Újra közösségben tanulhatnak a martfűi általános iskolások - 2021.05.07.

2021. április 19-én ismét kinyithattak az általános iskolák, az alsó tagozatos tanulók számára. A felső tagozatos diákoknak, a középiskolásokkal egyidőben, május 10-én kezdődik a tantermi oktatás. Földi Edina, a Martfűi József Attila Általános Iskola igazgatója a jelenléti oktatásról, a tanévzárásról és már a várható nyári táborozási lehetőségekről is beszélt 2021. május 3-án.

– Nagyon vártuk, hogy megkezdődjön a tantermi oktatás! – kezdte a beszélgetést Földi Edina. – Az online oktatás időszaka alatt a vezetőség és a technikai munkatársak is arra törekedtek, hogy amikorra a gyerekek visszatérhetnek az iskolába, addigra megteremtsük a biztonságos újra nyitás feltételeit.

Megtörtént a tavaszi nagytakarítás, tágasabb tereket alakítottunk ki, és a csendes időszakban, amikor a fúrás-faragás nem zavar senkit, a felújításokba is belevágtunk. Megújult a tanítónénik szakmai irodája, kialakítottunk egy fejlesztőszobát, illetve fertőtlenítő festést is végeztünk.

Igazából arra készültünk, hogy mindenki jöhet az iskolába, de sajnos nem így történt. Az alsó tagozat visszatérése azonban elengedhetetlen volt, amíg az első és második osztályban az írás-olvasás és a számolás tanítása zajlik. Ezeknek a gyerekeknek nem csak arra van nagy igényük, hogy a tanítónéni megfogja a kezüket vagy megmutassa, hogy hol tartunk a könyvben, hanem arra is, hogy együtt legyenek. Mindemellett példa értékű volt a szülők hozzáállása és a távoktatás jelenléti megsegítése – hangsúlyozta Földi Edina igazgató.

– Az alsó tagozatos gyerekek nagy többsége visszatért az iskolába. Az első héten 20% távollét volt kimutatható, amiben sok betegség is közrejátszott, illetve elővigyázatosság azoktól a családoktól, ahol éppen érintettek voltak a kialakult járványhelyzetben. A következő héten ez 2%-os távollétre csökkent, lassan mindenki visszakerül a rendszerbe – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

– Zökkenőmentesen visszatértünk a kicsikkel. Úgy osztottuk be az óráikat, hogy a délelőtti időszakban vannak a tanítási órák, a készségtárgyakat átcsoportosítottuk délutánra, hogy azok a szülők, akik haza szeretnék vinni a gyerekeket, azt az ebédelési időszak után megtehessék, bár hozzáteszem ez sem jellemző.

Használjuk az egész épületet, a tanítónénik úgy fogalmaztak, hogy beélik a teret. A gyerekeknek most mind a két tornaterem rendelkezésükre áll. Sokszor éltek a tanító kollegák azzal a lehetőséggel, hogy csoportot bontva, többet játszottak. Ha rosszabb volt az idő, akkor sem volt probléma, hiszen a közösségi terek is üresek voltak. Nagyot hajráztak a tanítónénik és tanítóbácsik! Próbálták azt a fajta űrt kitölteni, ami az otthoni időszakban keletkezett a tanulásban és a közösségformálásban.

Sem a pedagógusok, sem a gyerekek között nincs covid-érinett – tudtuk meg Födi Edinától. A martfűi általános iskola folyamatosan tartja a kapcsolatot Dr. Bezsilla Erzsébet és Dr. Kozma Katalin gyermekorvosokkal. 1-2 eset van, ahol a szülő, vagy többgenerációs együttélés esetén a nagyszülő volt érintett, és emiatt nem mentek a gyerekek az iskolába.

– A felsősökről ilyen információval nem rendelkezünk, de azt látjuk, hogy az online oktatásra bejelentkeznek, és nincs jelzés, hogy betegség vagy bármilyen családi érintettség miatt a gyerekek ne tudnának részt venni az oktatásban.

Az iskola legtöbb dolgozója megkapta a védőoltást. Akik nem, azoknak kifejezetten egészségügyi okokból, a szakorvossal való egyeztetés folytán nem tanácsolták az oltást korábban, amit azóta közülük is többen megkaphattak. Ez is egyfajta biztonságérzetet ad nekünk, a gyerekeknek és a szülőknek.

Nagyon fáj a szívünk a felsőseink miatt. Már nekik is hiányzik az iskola. Nyilván nem a matematika vagy a nyelvi órák hiányoznak, de talán már az is. Bízunk benne, hogy semmilyen változás nem következik be, a jövő héten megtelik az iskola, és jelenléti oktatásban tudjuk a tanévünket folytatni.

Ez az év minden tekintetben felülírta az eddigi szokásrendszerünket és hagyományainkat. Azok a közösségi, tanórán kívüli tevékenységek, amelyeket a munkatervünkben megfogalmaztunk, gyakorlatilag mind online formában, vagy nagyon kis csoportos szervezésben tudtak megvalósulni az idei tanévben.

Beiratkoztak a leendő első osztályosok is, a következő év szeptemberétől ötvenkét kisdiák kezdi tanulmányait a martfűi általános iskolában. A szokásos „iskolanyitogató” program helyett az intézmény és a város honlapján mutatkoztak be a tanítónénik.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat és adatszolgáltatást megoldottuk, mindenki bent van a rendszerben. Semmi akadálya annak, hogy előre nézzünk és a továbbiakban is úgy tervezzünk, ahogyan szeretnénk!

Bízom abban, hogy a tavaszi időszakban minimális korlátozásokra lesz szükségünk. Ennek fényében várom és vágyom a diákönkormányzati és a szülőkkel való közös családi napunkat. A nyolcadikosainknak elkészültek a tablóképei, tehát minden zajlott a háttérben úgy, ahogy annak rendje és módja van.

A felső tagozatos diákoknak, a középiskolásokkal egyidőben, május 10-én kezdődik a tantermi oktatás. Komoly megmérettetés vár rájuk, mert két héten belül következik az országos kompetenciamérés. Az online oktatás órarendjébe kompetencia fejlesztéssel kapcsolatos órák is bekerültek.

– Szeretnénk jelenléti tanévet zárni és ballagást szervezni. A tavalyi évben nehéz volt úgy, hogy osztályokra bomlottunk, bár a visszajelzések szerint családiasabbra sikerült az osztályszinten megtervezett ballagás. Mindenesetre több forgatókönyvvel készülünk, a szabályokhoz és az előírásokhoz alkalmazkodva. A legoptimálisabb a régi rend, amikor mindannyian, közösen éljük meg a tanév utolsó napjait.

A Martfűi József Attila Általános Iskola már a nyári táborokban is gondolkozik. Folyamatos az együttműködés helyi szervezetekkel, a Városszépítő Egyesület és a Martfűi Református Egyházközség is szervezi az idei nyári táborát. 

– A múlthéten sikeres pályázatról kaptunk értesítést, a Csodaszarvas iskolai közösségi program pályázatunkat is pozitívan bírálták el. Ezen belül sok szülő választotta a napközis programokat gyermekei számára. A program az ötödik évfolyamnak ottalvós „nomád” tábor formájában valósul meg Cserkeszőlőn, a többi évfolyamnak ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt, itt az intézmény területén belül.

Ezen kívül információnk van arról, hogy a kormányzat gondolkodik az Erzsébet-táborok meghirdetésében is. A negyedik osztályosok a tavaly elmaradt táborukat szeretnék megvalósítani Kisinócon.

Minden vonalon szervezünk, rajtra készen állunk, ott van a lábunk a startvonalon, de meglátjuk, hogy az adott szabályok mit engednek. Minden alkalommal elmondom, a szülőknek és a gyerekeknek is: az egy dolog, hogy mi mit szeretnénk, de szabályosan kell, hogy működjünk, hiszen az egészségünk és a közösségünk biztonsága érdekében azokat a vonalakat nem lépjük át.

A legfontosabb értékünk az életünk, fontos, hogy biztonságban legyen. Tanulni mindig lehet, vizsgázni mindig lehet – hangsúlyozta Földi Edina, hozzátéve – az életünkből azonban egy van, és mi arra nagyon vigyázunk!

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város