Egy ötlet, négy délután, kétszáz gyerek, négy helyszín

Röviden így lehet összefoglalni a Városszépítő Egyesület programját május 4.-től.
Egy ötlet: A Fecskeház projektünket ismerik, amelyben egy 12 műfészkes építményt készítettünk a fecskéknek.

Beszámoltunk róla a saját és a város hírportáljain. Erre épült rá egy újabb ötlet, miszerint tartsuk meg az alsó tagozatos gyerekeknek a Madarak és fák napját - amit 1902-től rendeznek meg szerte a világban - a Fecskeház tövében, a volt Bögrés játszótéren (Ifjúság út - Simon Ferenc út – Bajcsy-Zs. út – Gesztenye sor által határolt zöld területen).

4. délután, kb. 200 gyerek: Az iskola vezetése partner volt. Egyenként jöttek az osztályok, egy délután két csoport a pandémia miatt. Most, hogy már végeztünk, összegzésként megállapíthatjuk, hogy így volt jó. 30 gyereknek egy-egy alkalommal könnyebb volt átadni mindazt, amit beterveztünk. A kontaktus kialakítása egyszerűbb volt, több jelentkező kisgyermek történetét tudtuk meghallgatni, jobban be tudtuk vonni őket a programba.

Az egyesület részéről tagok és külső segítők mozdultak rá, hogy minél több érdekes fotó, adat, információ jöjjön össze. Forgatókönyvek születtek - azért, hogy változzanak - madarakról, fákról szóló dalokat gyűjtöttünk, szabadtéri játékokat „ültettünk” át a témába illőre stb. Megfelelő kartonokat vadásztunk, a városszépítős hölgyek előrajzoltak, vágtak, hogy a gyerekek egyszerűbben boldoguljanak a kreatív feladattal, minek következtében fecskét vihettek haza (ha nem is élőben). Összeválogattuk a gyerekeknek adható ajándékokat: magazinokat, prospektusokat a madarakról, Magyarország Nemzeti Parkjairól szóló kiadványokat stb.

Sok szó esett a fecskékről, úgy általában a madarak hasznáról, károkozásukról, megismerkedhettek a madarak fejlődési szakaszaival a tojástól a fióka kor végéig, a tennivalókkal, ha madárfiókát találnak a földön, kreatívkodhattak, majd (papír) fecskét röptettek, játszhattak (menekülhettek a kismadarak a héják elől) stb. Sok-sok madarakkal kapcsolatos szólás-mondást is átbeszéltünk, de sajnos nem mindenre jutott idő.

A program második felében a fákról beszélgettünk. Mi a jelentőségük az emberek, állatok életében, mi történne, ha kipusztulnának? Hogyan kell viselkedni az erdőben? Mit ne tegyünk kirándulásaink alkalmából? Lehetőségük volt összepároztatni különböző fák levelét, virágát, termését és más jellemzőjét.

4 helyszín: A városszépítő tervez, az időjárás pedig végez. Azaz. Az első két nap programja a Fecske ház tövében - kissé szelesen bár, de - jól lezajlott. Remek volt a fű, hallhattuk más madarak hangját, azaz a természetben voltunk.

A természet közbe szólt!

A másnap esti szélvihar azonban kárt tett a sátrunkban, ezért kénytelenek voltunk bemenni az iskolaudvarba, a szabadtéri tanterembe. Itt is volt füves udvarrész, fák, madárhang. Rendben volt a szél ellenére. A 4. nap azonban az eső is esett, így a tantermekbe szorultunk az utolsó két osztállyal. Sajnáltuk, mert így nem tudtunk természet-közelben lenni, pedig a gyerekek nagyon szeretik!

A négy délután megállapíthattuk, hogy a gyerekek nagyon nyitottak mindenre, ami a természettel kapcsolatos. Ezért is hallottam nagyon elkeseredetten, hogy az új NAT a környezetismeretet csak 3. osztálytól tervezi tanítani! Pedig a természet kapcsán sok-sok mindent meg lehetne tanítani nekik, ami más tantárgyakhoz is kötődik!

Végül pedig a gyerekekről! Mi - ha játékosan, szokatlan módokon bár - de tanítottuk a gyerekeket. S mindezt remekül „vették”! Kirívó esetnek még csak halvány árnyéka sem volt! Volt azonban sok bájos, kedves dolog a részükről. A pici legényke, aki oly sok mindent tudott a madarakról, vagy a bájos kisleány, aki a papírfecskéjének száraz fűből fészket épített úgy, hogy előtte engedélyt kért rá! Sőt! Másnap az iskola udvarán már az osztálytársaival kész műremeket alkottak madárfészeknek!

Sok ölelést is kaptam, és plakátot a Madarak és fák napjára, és kekszet minden segítő néni, egy osztályban pedig - viszonzásul a programunkért - betanultak egy éneket a fecskékről. No és a rajzok! Minden gyerek rajzolt valamit a madarakról, a fecskékről. Ezeket külön fel fogjuk tenni ahová csak tudjuk!

Mindezeket megpróbáljuk fotókon visszaadni. (Köszönet a képekért a Martfű Médiának.) Nem fog sikerülni. De nem is az a fontos, hanem az élmény, amit kaptunk a gyerekektől és - reméljük - adtunk is nekik. Most már csak a fecskéket várjuk, hogy benépesítsék a Fecske házat! Ha nem azok, akik most jöttek, hátha az első költésből felnövők észreveszik!

Vinczéné Balogh Magdolna

Tovább a 2021.05.07 - Madarak és fák napja képgalériához>>>

Tovább a 2021.05.06 - Madarak és fák napja képgalériához>>>

Tovább a 2021.05.05 - Madarak és fák napja képgalériához>>>

Tovább a 2021.05.04 - Madarak és fák napja képgalériához>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város