Föld napja a Játékvár Óvoda és Bölcsőde óvodáiban

„ Csodás ez a bolygó
  Ha óvjuk mosolygó,
  Kerek, mint a labda,
  Pont ma van a napja.”

              Pető Orsolya

1970 óta minden évben április 22-ét a Föld napjaként tartják számon.

2021 áprilisában is egy héten át foglalkoztunk ezzel a napjainkban égetően fontos témával itt, a Játékvár Óvoda és Bölcsőde óvodáiban.

 

Meggyőződésünk, hogy a környezettudatos szemléletformálást már egészen kicsi korban, óvodásként kell elkezdeni. Az a kisgyermek, aki környezetbarát közösségben éli óvodás éveit, ezt a szemléletet nagy valószínűséggel magáénak érzi egész élete során.

Környezetünk védelme, a természet megismertetése, megszerettetése mindig is része volt óvodai programunknak. Arra törekszünk, hogy játékosan tudatosítsuk a gyermekekben mindazokat az értékeket és szépségeket, amiket a természet évmilliókon keresztül ránk hagyott, amit feladatunk megőrizni, megvédeni.

A megelőző napokban beszélgettünk a Földről, annak védelméről, a környezetszennyezésről, és arról is, hogy hogyan óvhatjuk meg bolygónkat.

A Föld napját a Munkácsy úti Óvodában virágültetéssel ünnepeltük, „1 gyermek 1 palánta” kezdeményezésünkhöz minden jelenleg óvodába járó gyermek és itt dolgozó felnőtt is csatlakozott. Szebbnél szebb, színesebbnél színesebb palánták kerültek virágládákba, s a szorgos kis kezeknek köszönhetően óvodánk ablakai rövid idő leforgása alatt virágba borultak.

Másik óvodánkban, a Kossuth úti Tagóvodában közös tevékenységekkel, alkotással, rajzolással, kísérletezéssel, társasjátékkal, könyvek tanulmányozásával tették még emlékezetesebbé ezt a jeles napot.

Úgy gondoljuk, hogy a projekt során együtt átélt élmények és tapasztalatok elősegítették a gyermekek és a családok természetvédelemmel kapcsolatos ismereteinek bővülését, a környezettudatos attitűd formálását.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a szülőknek, dolgozóknak, akik hozzájárultak virágpalántáikkal, szép könyvekkel projektünk sikeres lebonyolításához.

„A tavasz kiszabadítja a virágokat, hogy színesre fessék a nevető földet.”

Reginald Heber


Jancsó Ágnes

  óvodapedagógus

 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város