Önkormányzati telekalakítás vállalkozások számára

A Kövér major önkormányzati ingatlan telekalakítási eljárásának megindításáról és telkek értékesítési feltételeinek meghatározásáról döntött dr. Papp Antal, Martfű Város Polgármestere 2021. május 19-én. Az ingatlan-nyilvántartásban korábban kivett helyi közútként, beépítetlen területekként, gazdasági épületként és udvarként szereplő nyolc hektáros területen – mely a közel 13 hektáros ipari terület része –, a telekmegosztást követően, a betelepülni szándékozó vállalkozások részére történő értékesítés érdekében hét új telket alakítanak ki.

A katasztrófavédelemről szóló törvényben foglalt jogkörben eljárva hozott polgármesteri döntés a veszélyhelyzetben Martfű Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata is egyben.

Az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló rendelete alapján az ingatlanok értékét hat hónapnál nem régebbi, ingatlanforgalmi szakértő által készített értékbecslés szerint kell megszabni, amely a Kövér majorban létrejövő ingatlanok értékét felmérte és megállapította.

Az értékbecslés alapján dr. Papp Antal az önálló telkek négyzetméterenkénti eladási árát is meghatározta az első befektetőknél, nettó 2.000 és 2.500 Ft közötti összegben. Ez jelenleg négy telekre vonatkozik, amelyek a telekalakítási eljárás földhivatali bejegyzését követően adásvétel útján értékesíthetőek. A következő befektetők esetében, ahogy fogynak a területek, ezek az árak úgy emelkednek.

A vételár meghatározása során figyelembe kell venni az ipari területre betelepülni szándékozó vállalkozás által létrehozandó munkahelyek számát és a lakossági szolgáltatások körének bővülését is.

Az eladásra szánt ipari területen keresztülhaladó kisfeszültségű villamoshálózat áthelyezésével kapcsolatos kiadásokra, tervezésre, új hálózat létesítésére, a korábbi hálózat bontására valamint a munkálatok dokumentálásának és a beruházás átadásának költségeire bruttó 5,2 millió forint előirányzat biztosításáról már korábban, május 3-án döntött városunk polgármestere.

– Az új ipari területek kialakítására évek óta jelentős igény mutatkozik városunkban – tájékoztatott dr. Papp Antal. – Négy befektetővel folyamatban van a szerződéskötés, és további három-négy befektetővel tárgyal az önkormányzat, így a telekalakítást követően várhatóan gyorsan új tulajdonosra találnak az ipari hasznosításra szánt telkek. Jelenleg kisebb területekről és befektetőkről van szó, de az eddigi tárgyalások alapján bízunk benne, hogy később a betelepülők között lesznek nagyobb cégek is!

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város