Jelentős önkormányzati beruházások zajlanak a városban

Az új helyiségek kialakítása szinte majdnem késznek mondható, az eszközök beszerzésénél és beszerelésénél tartanak – tájékoztatott a Mártírok úti volt iskolaépület az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítését, az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítását célzó önkormányzati beruházásról dr. Papp Antal polgármester azon a bejáráson, amit az önkormányzati képviselők számára szerveztek, 2021. július 13-án.A pályázati forrás bevonásával megvalósuló fejlesztéssel a volt iskolaépület földszintjén vonnak be újabb helyiségeket, elsősorban az idősek nappali szociális ellátásába, amelyek szükségesek lesznek majd egy idősotthon működtetéséhez is.

– A beruházással szeptember végére, október elejére kell elkészülni. Az új helyiségek kialakítását követően, a munka a korábban az idősellátás céljára használt épületrész felújításával folytatódik. Ezekből a helyiségekből a már elkészült terekbe pakolnak át.

Az épület ezen részén komoly beázások történtek, ami miatt további beruházásra, az épület födém részének hő- és vízszigetelésére is szükség lesz. Ezek a helyiségek is álmennyezetet kapnak, és a nyílászárók cseréjére is sor kerül – mondta el Martfű polgármestere.

A Mártírok úti volt iskolaépület az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítésére, az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, 178 millió forint pályázati forrást nyert az önkormányzat.

Martfű Város Önkormányzata a szociális ellátórendszerben a szociális alapszolgáltatás megszervezésével és települési támogatás nyújtásával vesz részt. A szociális alapszolgáltatás feladatait a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása útján biztosítja, martfűi telephellyel. A Mártírok úti, volt iskolaépületben működik az idősek klubja és itt található a házi segítségnyújtást igénybe vevők számára nyitva álló helyiség is.

– A szociális alapszolgáltatás bővítése címszóval futó pályázat mellett, bízunk benne, hogy lesz majd olyan pályázat is, amellyel a felsőbb szinteken is folytatódhat a nyílászárók cseréje és megtörténhet az épület hőszigetelése. Harmadik lépésként ezt követhetné egy lift beépítése és a felsőbb szinteken az idősek ellátását szolgáló szobák kialakítása

Az épületegyüttes park részének rendbetétele is szépen halad, és megkezdődött két elektromos töltőállomás kialakítása is.

Az idősek ellátását szolgáló, korszerű terek és funkciók esztétikus kialakításával, a tágas terekkel méltó körülményeket, színvonalas épületet és ellátási környezetet biztosíthat az önkormányzat városunk időseinek – hangsúlyozta dr. Papp Antal.

Jól halad az önkormányzati garzonlakások épületének komplex épületenergetikai és megújuló energiát hasznosító felújítása is.

A 2020-ban elvégzett tetőszigetelés során, önkormányzati forrásból, komplett hőszigetelést, vízszigetelést és új ereszcsatornázást kapott az épület. A munkálatok az erre a célra elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően folytatódhatnak, a nyílászárók cseréjével, homlokzati hőszigeteléssel és napelemek telepítésével.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az EU és a Magyar Állam által nyújtott 102,2 millió forint támogatással. Befejezését 2022. január végéig tervezik.

A beruházás részeként az épület akadálymentesítésére, fűtéskorszerűsítésre és a közös terek világításának LED-es korszerűsítésére is sor kerül, komfortosabb és esztétikailag is színvonalasabb lakhatási körülményeket biztosítva az ott élőknek.

A bejárás során megtudtuk, hogy a Garzonnál ajánlatot kérnek a járda rendbetételére is, és külön tároló rész, kerékpártároló kialakítására is törekszik az önkormányzat.

– Maga az aszfaltozás, a zúzott kő kialakítása jó – mondta el a külső vállalkozóval kiszélesíttetett és újraaszfaltoztatott kis Szolnoki út bejárásakor a polgármester. A Móricz Zsigmond útról nyíló, a Szolnoki úttal párhuzamos utat érintő, közel 10 milliós, teljes mértékben önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás során az esővíz elvezetést saját hatáskörben próbálja megoldani az önkormányzat, a járda továbbépítésére pedig itt is ajánlatot kértek, remélve, hogy néhány héten belül folytatódhat a járdaépítés.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képgalériához>>>

2021-07-15 14:48