A helyszínen egyeztettek a Zsófia halmi átjáró és kereszteződés újragondolásáról

A Zsófia halmi közúti - vasúti átjáró biztonságosabbá tételéhez szükséges lehetséges forgalomtechnikai beruházásokról egyeztettek 2021. 06. 24-én dr. Papp Antal polgármester, Boldog István térségünk országgyűlési képviselője, Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés alelnöke, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága képviseletében Kovács Péter megyei igazgató és Bodzsár-Nagy Edina, a Fejlesztési és Felújítási Osztály vezetője.A Martfű Város Önkormányzata kezdeményezésére létrejött helyszíni bejárásra azért került sor, hogy a 442-es úton történő átkelésre megtalálják a közlekedésbiztonsági szempontból legalkalmasabb, hosszú távú megoldást, kiemelt figyelemmel a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére.

Az m44-es gyorsforgalmi út újabb szakaszainak átadásával jelentősen növekedett a forgalom a 442-es úton. A város külterületén található Zsófia zártkertek közúti - vasúti bejárója is egyre forgalmasabb, amit fokoz, hogy folyamatosan emelkedik az ezen a területen életvitelszerűen élők, köztük kisgyermekek száma.

A tervezett forgalomtechnikai eszközöket úgy kell megválasztani, hogy azok összhangban legyenek a 442-es út és a Martfű déli iparterületét összekötő úttervvel, valamint a Martfű - Tiszaföldvár közötti kerékpárút tervezett nyomvonalának kialakításával is.

A közeljövőben várható a 442-es út felújítása, ami alkalmat teremthet a Zsófia halmi bejáró és kereszteződés újragondolására.

 Június 12-én négy személygépkocsi ütközött itt össze, és korábban is számos súlyos baleset érte az ezen az útszakaszon átkelőket, közlekedőket.

Az ófalu településrészen a Hunyadi utat és a 442-es út melletti zártkert és szántóföld ingatlanokat összekötő Zsófia halom út nagy részét az önkormányzat már újjáépítette, lehetővé téve, hogy baleset esetén a Zsófia halom út elkerülő útként is funkcionáljon.

A terület bejárásán elhangzottak alapján várhatóan sebességkorlátozásra már a közeljövőben számítani lehet a 442-es út ezen szakaszán. Bíztató, hogy a jelentősebb beruházással járó forgalomtechnikai megoldásra vonatkozóan is érdemi egyeztetés kezdődött.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

2021-06-25 12:33