A martfűi Kézműves Ház hétvégéje

A nyár egyik várva várt programja a Kézműves Ház hétvégéje, amit idén július 10-én, szombaton rendeztünk meg a martfűi Kézműves Házban. Ezen a napon a gyerekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhattak számos népi kismesterséget. A szabadtéren berendezett alkotósátrak alatt helyet kapott a fafaragás Bárdi László fafaragó közreműködésével, a népi bútorfestés Kerékgyártó Emese által, és megjelent a szalmafonás is, amit Antal Borbála mutatott be az érdeklődőknek. Színes bőrökből gyönyörű karkötők és kulcstartók készültek Patonai Mihályné Marika néni segítségével, és a gyerekek nagy kedvence, az agyagozás is jelen volt, melynek megmunkálásához Hornyákné Sila Katalin fazekas nyújtott segítséget. Emellett olyan ősi mesterséget is kipróbálhattak a gyerekek, mint a nemezelés, Darida Andrea jóvoltából, és természetesen a nagy népszerűségnek örvendő mézeskalács-díszítést, Juhászné Hidvégi Edit vezetésével, amely szintén elmaradhatatlan programeleme volt a rendezvénynek.

A napsütötte délelőttön nem csak foglalkozások, hanem kézműves kirakodóvásár is várta a népi kultúrát szerető közönséget. Megcsodálhattuk a mezőtúri fazekasság gyönyörű darabjait, használati- és dísztárgyait, a fafaragással készült tálakat és eszközöket, a szalmakoszorúk és szalmadíszek szebbnél szebb darabjait, valamint festett faékszerek és népi motívumokkal díszített festett tárgyak kavalkádjában gyönyörködhettünk és válogathattunk kedvünkre. A vásáron nagy örömmel fogadtuk ismét Balassi Istvánné Ilonka nénit, aki elhozta nekünk a horgolt virágait, ékszereit, állatfiguráit, babáit és még számos egyedi alkotását, színesítve ezzel is vásárunkat.

Az alkotásban megfáradt gyerekek délidőben, Székács Anna és Engel Yuval néptáncosok közreműködésével egy rövid táncháznak lehettek részesei. A közös tánc és ének méltó lezárása volt a Kézműves Ház hétvégéjének, vidám és örömteli perceket okozva gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Reméljük, hogy a kézműves foglalkozások mindenki számára kreatív és jó hangulatú közösségi élményt szereztek! Bízunk benne, hogy jövőre is velünk tartanak, és újabb kismesterség ismereteivel gazdagodhatnak!

Támogató: Csoóri Sándor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Darida Andrea

Tovább a képekhez>>>


2021-07-21 13:00