Karmester Mesterkurzus Martfűn, ajándék hangversennyel

Csodálatos komolyzene töltötte meg városunk kulturális intézményét 2021. július 4. és 8. között. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar, mint kiemelt minősítésű együttes, a koncertek mellett az oktatási területen is szerepet vállal, melynek jelentős állomása volt 2017-ben az első Nemzetközi Karmester Mesterkurzusa, itt Martfűn. A rangos zenei képzésre a világ számos országából érkeztek hallgatók. A kurzus sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egykori résztvevő Giuseppe Montesano olasz karmester mára már tanérként lépett elő, és a saját tanítványait hozta Martfűre.

Giuseppe Bécsben dolgozik karmesterként és zenei igazgatóként. A nemzetközileg is elismert művész Torinóban, Olaszországban született. Zongorázni, valamint zeneszerzés- és kórusvezetést tanult szülővárosa konzervatóriumában, majd zenekarvezetést Bécsben és Milánóban. Számos díjat nyert országos és nemzetközi fesztiválokon és versenyeken, kórus- és zenekarvezetésben. 2018 nyara óta a bécsi nyári zenei fesztivál opera- és karmesteri tagozatának oktatója.

Kurzusainak legfontosabb eleme az, hogy hallgatóinak elmagyarázza hogyan érthetik, érezhetik meg, mire van a zenekarnak szüksége tőlük, és vezethetik azt a zene iránti alázattal a leghatékonyabban.

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban megrendezett ötnapos kurzus kiemelkedő lehetőség volt az ide utazó fiataloknak, akik karmesteri tanulmányokat folytatnak vagy éppen pályájuk elején tartanak.

A szakmai munka záróakkordjaként július 8-án ajándék hangversenyt adtak városunkban a martfűi és térségbeli közönségnek. A Szent István téren tartott koncerten a zenetörténet kiváló komponistáinak remekművei csendültek fel és álltak össze ünnepi hangversennyé a kurzus hallgatóinak vezényletében.

A kurzus öt résztvevője, Stefano Torboli és Giacomo Pomati Olaszországból, Mattéo Roversi Franciaországból, Anthony Fournier Svájcból és Gabriel Hollander Belgiumból érkeztek városunkba.

A Szolnoki Szimfonikusok kíséretében Lőrincz Judit csodás operaénekét is hallhattuk. A nyári akadémia zárásaként a hallgatók oklevelet vehettek át Giuseppe Montesano karmestertől.

Dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere is megköszönte a fellépők műsorát, az elbűvölő dallamokat.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyáresti koncertjét és az őket vezénylő karmester hallgatókat a közönség állva, hosszan tartó vastapssal jutalmazta.

Székács Szidónia

Tovább a 2021.07.06-08 - Masterclass – Nemzetközi karmester mesterkurzus Martfűn képgalériához>>>

Tovább a 2021.07.09 - A Szolnoki Szimfonikusok koncertje a Szent István-téren képgalériához>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város