Mindenkit szívesen látnak programjaikon – 30 éves a Martfű Városi Szabadidős Kör

Három évtizede, 1990 novemberében alakult a Martfűi Városi Ifjúsági Szabadidős Kör, önszerveződéssel, barátok körében – emlékezett vissza a harminc éve működő közösséget a kezdetektől vezető Szőke Ferenc a civilszervezet 2021. július 30-án, a Művelődési Központban megtartott jubileumi ünnepségén.

Az egyesület vezetője örömmel köszöntötte a civilszervezet tagjait, vállalkozókat és azoknak a cégeknek a képviselőit, akik valamilyen módon segítették három évtizedes munkájukat. Közülük sokan eljöttek a találkozóra, személyesen is megismerhette őket a közösség. Elismeréssel szólt arról a támogatásról, amit Martfű Város Önkormányzata és a Művelődési Központ, Asztalosné Kocsis Enikő igazgatónő biztosít számukra. Köszönetet mondott azért is, hogy az önkormányzattal és a kulturális intézménnyel közösen meg tudták szervezni ezt a jubileumi találkozót.

Az önkormányzattal és a Művelődési Központtal együttműködve, az egyesület szabadidős, sport és kulturális programokat, kirándulásokat, vetélkedőket és sportbajnokságokat szervez. A tagok tevékenységüket önkéntesen és társadalmi munkában, a szabadidejükben végzik.

Jelen vannak a május 1-jei rendezvényeken, szervezik a tábortüzet, nonstop vetélkedők házigazdái, Szilveszteri Teremlabdarúgó Tornákat rendeznek, és a Városi Teremlabdarúgó Bajnokság őszi-tavaszi fordulóinak lebonyolításában is részt vesznek.

A jogi környezethez igazodva és nem utolsósorban azért, hogy különböző pályázatokon részt tudjanak venni, időközben, Martfű Városi Szabadidős Kör néven, a civil közösség egyesületté alakult át, immár több korosztályt megszólítva, bevonva tevékenységükbe.

Újabb lendületet adott a szabadidős kör működésének, hogy 2013 decemberében, a Heineken Sörgyárak Rt. pályázatán 1,5 millió forintot nyertek minőségi játékok, eszközök vásárlására, amelyekkel fiatal és idős egyaránt tud játszani. Aki a programjaikon részt venne, mindenki szívesen látnak!

A 90-es évektől kezdődően, tömegsport és szabadidős programként labdarúgó bajnokságokat szerveztek salakpályán, később a Városi Sportcsarnokban. Nagy az érdeklődés, októbertől márciusig minden vasárnap 100-150 sportolót mozgatnak meg. Kimagasló eredményeket is elértek kispályás labdarúgóik, eljutva egészen az országos négyes döntőig.

A közösség jelenlegi taglétszáma 26 fő, 14-től 66 éves korig. A civilszervezet tagjaival és játékaikkal a legtöbb településen találkozhatunk, falunapokon, de oktatási, nevelési intézmények is egyre gyakrabban hívják őket.

Az érettségihez szükséges 50 órás közösségi munka teljesítése érdekében egyre több oktatási intézmény kapcsolódik hozzájuk. Ha kérik, továbbra is szívesen részt vesznek az iskolákban diák- és sportnapokon.

Szőke Ferenc egy, a jubileum alkalmából készült emléklappal köszönte meg támogatóiknak, hogy programjaikkal Martfű város és a környező települések, valamint a helyi cégek ünnepi rendezvényeit színesíthetik.

Az egyesület vezetőjének a jelenlévőkhöz és a más elfoglaltság miatt távollévő segítőikhez, egyesületi tagokhoz is volt néhány kedves szava, egy-egy története. Sajnos, három évtized alatt, többektől el kellett búcsúzniuk, támogatóik és tagjaik közül is.

Emléklapot vehettek át a helyi oktatási, nevelési intézmények munkatársai, vezetői, a három évtizede még 24 órás, mára 12 órás Nonstop Vetélkedők segítői, zsűritagjai és a szabadidős kör tagjai is.

– Egy városban fontosak a közösségek – hangsúlyozta Asztalosné Kocsi Enikő. – Annál szebb és nagyobb misszió nincs, mint ha valaki közösséget épít, és Feri harminc év alatt egy ilyen csoda csapatot hozott létre, sokakkal, akik ez alatt az idő alatt vele dolgoztak.

A kulturális szakember szerint, a közösségépítés mellett hihetetlen érték, hogy ez egy önkéntes dolog, amihez a szabadidős kör tagjai szívüket, lelküket adják.

Dr. Papp Antal is köszöntötte a szabadidős kör tagjait és támogatóit, megköszönve az egyesület és vezetője munkáját. Városunk polgármestere szerint a civilszervezet harminc éves tevékenysége mögött rengeteg munka kell, hogy álljon és áll is! Sok mindent megtettek, nem csak a városért, hanem a közösségért is, ami nagyon fontos. Ehhez a harminc évhez az is kellett, hogy jó tagjai legyenek az egyesületnek és jó vezetője. Egy hajtóerő, egy olyan ember, aki viszi, szervezi a többieket.

– Mi tudásunkkal és segítőkészségünkkel továbbra is a városért, az itt élőkért dolgozunk – ígérte Szőke Ferenc, a maga és a szabadidőkör nevében is köszönetet mondva mindazoknak, akik az elmúlt harminc év munkájában segítették a Martfű Városi Szabadidős Kör Egyesületet.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város