Szorgalom, kitartás, hűség! – Egy egészséges és hasznos elfoglaltság margójára

2012-ben Kovács Szilvia Karcag alpolgármestere gondolt egy nagyot. Nem szeretvén látni a kertekben a szinte egyeduralkodóan terjeszkedő gyepet, tuját; sem azt, hogy elmaradtak a zöldségfélék, gyógy- és fűszernövények, mindenki a szupermarketekben vásárolja a ki tudja honnan érkező „zöldárut” a konyhára – hirdetett egy országos mozgalmat.

LEGYEN ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS MAGYARORSZÁG MINDEN BALKONJÁN, UDVARÁN ÉS KERTJÉBEN! szlogennel elindította a Legszebb Konyhakert mozgalmat.

„A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.”

Karcagról 22 jelentkezővel indult a mozgalom. Előbb csak a határokon belül, majd kívül. Előbb felnőttekkel, majd az iskolákból, óvodákból, most már a bölcsődékből is vannak nevezések. Néhány éve a közösségi kertek is megjelentek a jelentkezők között. Sőt ma már terápiás kertek is vannak!

„Az elmúlt években 771 településről 92.064 kertművelő munkáját értékelhettük, és 387 Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat adhattunk át. A programban résztvevő kertművelők hatására, tanácsaik eredményeként az elmúlt években 28.126 új konyhakertet alakítottak ki országszerte.

 A magánszemélyek kertjei mellett, az óvoda kerteket, az iskola kerteket és az önkormányzati kerteket külön díjazásban részesítjük!” – olvasható a honlapjukon.
2020-ban a pandémia alatt tovább nőtt a nevezők száma, sokan a kényszerű bezártság alatt kezdtek el kertészkedni.

Martfű 2013 óta vesz részt a versenyben az Önkormányzat nevezésében, Szekeres Mónika Gizella koordinálásával.

Már az első évben két országos díjazott lett Martfűről: Normál kategóriában Gál Albert, Zártkert vegyesben pedig Törőcsik Károlyné. Ebben az évben 60 településről 939 nevezés volt országosan.

2014-ben Balkon kategóriában Hangodi Zsolt, Zártkert vegyesben Sléder Ferenc és ismét Törőcsik Károlyné, Zártkert zöldség kategóriában pedig Tóth Fekete Mihály részesült országos elismerésben. Ebben az évben 128 településről 1447 kertet neveztek be. Fő téma: a Madárbarát kert volt.

2015-ben Tóth Fekete Mihály Zártkert zöldség kategóriában ismét országos díjazott lett.
Ekkor 234 településről 2207 nevezés történt. Fő téma: Gyógy és fűszernövényeket minden kertbe, udvarba.

2016-ban Törőcsik Károlyné megkapta az Örökös tagságot. Ekkor 318 településről 2082 kertet neveztek be. Ezt követően kimaradt a 2017-es év.

Egyesületünk, a Martfűi Városszépítő Egyesület 2018-ban vette át az Önkormányzattól a nevezést az azzal járó feladatokkal. Azóta 6-8 kert minden évben vállalja a megmérettetést. Régi nevezők és újak is.

2020-ban a pandémia miatt nem tudták az Országos díjra jelölteknek kiosztani az Elismerő Okleveleket. Ez történt meg július 20.-án Biatorbágyon. A távolság és az időjárás miatt egyedül utaztam el és vettem át azokat.

Elismerő oklevelet kapott: Erdélyi András és felesége, valamint Polgár András és felesége a Zsófia Zártkerti kertjeikért, Ulacs Beáta és Szekeres Mónika Gizella koordinátori munkájáért, egyesületünk pedig mint nevező/szervező.

Az idei évre is megtörténtek a jelentkezések és a kertbejárások egy része is. Már most le merem írni, hogy a „lehetetlen” időjárás ellenére szépek a kertek, a növények nagy része – a gondos kezeknek és a „gazda szemének” jóvoltából – egészségesek, szép termést hoztak, hoznak.

Ha igény lesz rá, ősszel ismét beindítjuk a „Kertészkedjünk, beszélgessünk” összejöveteleinket, hogy a jelenlévők kicserélhessék tapasztalataikat, tanuljanak egymástól.

Vinczéné Balogh Magdolna

elnök

Martfűi Városszépítő Egyesület

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város