A martfűi középiskola valamennyi képzése indult az új tanévben

Hagyományos képzési lehetőségeivel és újdonságaival, a Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolájában és Kollégiumában is elkezdődött a 2021/2022-es tanév.

A szakképzés talán egy kicsit dinamikusabban változik, mint a köznevelés – mondta el Molnár Aranka igazgatónő, akit a tanévkezdésről, a beiskolázásról és az induló képzésekről kérdeztünk.

– Ami most már néhány éve hagyománynak mondható az iskolarendszerünkben az az, hogy beálltunk a technikus- és a szakképző iskolai képzésre. Tizedikeseink és az újonnan belépő kilencedikesek az új szakképzési törvény alapján, a duális képzési lehetőség szerint tanulnak. Ők az ösztöndíjasaink.

A szakgimnazisták és a szakközépiskolások kifutó rendszerben, a végzősök korosztályába tartoznak, viszont a szakmák majdnem ugyanazok, vagy hasonlóak, a nevük kicsit változott. Az informatika, illetve a gazdálkodási és menedzsment ágazatokban tanulnak az érettségit adó képzésben. A szakképző iskolások pedig a kereskedelem és a régi hagyomány, a könnyűipar vagy újabb nevén a kreatív ágazatban tanulnak.

A nappali tagozathoz kapcsolódóan örömmel mondhatom el, hogy valamennyi képzésünk indul az idei tanévben, informatikusok, gazdálkodási szakon és a kreatív ágazatban, illetve a kereskedelmi értékesítők szakmájában is.

Szeptembertől, a korábbi Híd program alapjain, a Damiban is elindult az ún. orientációs képzés, előkészítő évfolyam olyan általános iskolai végzettséggel rendelkező tanulók számára, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy tanulási nehézségekkel és/vagy magatartászavarokkal küzdenek.

Molnár Aranka szerint a jelenleg hat martfűi és környékbeli diákkal indult orientációs osztály jó lehetőség kifejezetten olyan fiataloknak, akik szeretnének majd szakmát tanulni, de még vagy nem döntötték el, hogy mit, vagy meg is kell erősíteni őket arra, hogy a szakmai képzésbe be tudjanak kapcsolódni. Fontos az orientációs képzés a szülőknek is, mert egy évre biztonságban tudják a fiatalokat, akik ez idő alatt rá tudnak készülni a szakmai képzésre.

– Ezeknek a nehezebben tanuló diákoknak keressük az utat a továbblépésre, akár a mi iskolánkban, de igyekszünk több szakmát megmutatni, vagy később a felnőttképzésbe bevonni őket.

A beiskolázás a várakozásaink szerint alakult. 250 tanulóval, 12 nappalis osztállyal és 30 fős kollégiumi csoporttal kezdjük a tanévet.

Két új osztályunk indult, egy technikum, illetve egy szakképző iskolai, nagy, 32 fős osztálylétszámokkal. Ahhoz képest, hogy mi kis vidéki iskola vagyunk, ez szerintem szép.

Jól sikerült a 3+2 éves képzésünk, ahol a szakma után érettségire szoktak visszajönni a diákjaink. Elég sok nálunk vagy a centrum valamelyik iskolájában végzett diák jelentkezett, visszajön, itt vannak, szeretnének érettségit szerezni. Az összes többi osztály pedig a köztes időszakban van, haladnak felfele 12.-ig.

Az oktatást harminc oktatóval és tíz óraadó tanárral látja el a szakképző iskola.

–        Stabil a csapat, régen együtt dolgozunk, és abban sincs változás, hogy az újabb három évre vonatkozó igazgató megbízatásom alatt a vezetőség is ugyanígy működik tovább: Bencsikné Kocsis Eszter a szakmai munkáért felelős helyettes és Gecse Zoltán a gyakorlati oktatás vezetője – mondta el Molnár Aranka.

Technikai tekintetben is sikerült előre lépnie az oktatási intézménynek. A nyári szünet alatt felújították, további számítógépekkel szerelték fel az iskola szervertermét és irodáit.

– A középiskolák világításkorszerűsítését célzó, Fényes Okos Iskolák országos program keretében az idei évben energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel az iskola valamennyi helyiségében, amelyek nagyon jó fényt adnak.

Emellett a nagy projekt mellett az iskola karbantartói a környezetet és a kollégiumot is igyekeztek megfrissíteni. Az előző tanévtől a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium kollégistáit is itt helyezik el.

A szakképzés megújulásával egyre inkább rugalmas tanulási utakat kínál a felnőtteknek is az oktatási intézmény.

– Ettől a tanévtől kezdődően akár néhány száz órás képzéssel elsajátíthatók résszakmák. A második szakma megszerzésére is lehetőséget nyújtó képzések tanúsítvánnyal zárulnak.

Most is indul egy ilyen képzésünk. Élelmiszer eladónak képzünk 100 óra alatt 25 helyi és környékbeli, elsősorban fiatalasszonyt, kisgyerekes anyukát, három hónapig, heti két alkalommal.

A duális szakképzés terén leginkább a kereskedelemmel van kapcsolatunk. A mostani 10.-esek mind külső partnernél tanulják a gyakorlatot, ami azért is fontos lehetőség, mert jó bért kapnak. Munkaszerződést kötnek velük a kereskedelmi egységek, minden második héten ott tanulnak. A cipőipari képzés terén, az új képzési rendszerben is szívesen várják tanulóinkat – mondta el Molnár Aranka.

A martfűi középiskola nem mondott le a cipőipari képzésről sem. A kreatív vonalon belül, most nem cipős, hanem bőr termék készítő, azon belül cipőkészítési szakirányban is megkezdte a képzést kilenc új, kilencedik évfolyamos tanuló a martfűi Damjanich középiskolában.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város