Átlépsz velem a víz fölött – Jánoki-Kis Viktória könyvének bemutatója - 2021. szeptember 9.

Az Ünnepi Könyvhét alkalmával szeptember 9-én tartottuk a Martfű Városi Könyvtárban Jánoki-Kis Viktória Átlépsz velem a víz fölött című novelláskötetének, első könyvének bemutatóját.

Szerencsésnek érzem magam, mert a szerzőt régóta ismerem, és ennek köszönhetően nem maradtam le egy szép pálya indulásáról. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ismeretlenül is rátaláltunk volna, mert nagyszerűen ír. De mégis csak izgalmasabb így, hogy első könyve bemutató körútjának mi lehettünk a második állomása.

JÁNOKI KIS VIKTÓRIA (1982, Tiszaföldvár) 2006-ban szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2006-2011 között középületeket és ipari létesítményeket tervezett, nagyléptékű projekteket koordinált. 2012-től szabadúszó újságíróként dolgozott a Heti Válasznak, a Magyar Konyhának és a Borászportálnak. 2017-2019 között szépíró kurzusokon tanult Lackfi Jánosnál, Petőcz Andrásnál, Horváth László Imrénél és Zsiga Henriknél. Ebben az időszakban írta első novelláit. 2019-től rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban. 2021-ben elnyerte a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjat.

Kérdéseinkre válaszolva elmesélte, hogy az irodalom gyermekkora óta intenzíven jelen van az életében. Irodalmat tanító szülei példáját követve már egészen fiatalon komoly könyveket is elolvasott. Kezdetben rajzokban próbálta magát kifejezni, majd ráébredt, hogy ilyen módon már nem tudja ábrázolni, ami benne megfogalmazódik, ezért fordult a szavakhoz, az íráshoz.

Tóth Krisztina költő, író fejtette ki valahol, hogy a versíráshoz nem elég a tehetség, meg kell tanulni a mesterséget is. Így van ez a prózaírással is. Itt is vannak tanulható fortélyok, szabályok. Viktória is járt szépíró kurzusokra, hogy tehetségét könnyebben kibontakoztathassa. Megtanulta többek között azt is, hogyan tisztíthatja le szövegeit úgy, hogy abban egy fölösleges mondat se maradjon, így váljanak történetei kristálytisztává.

Az írónő beszélt arról is, milyen tudatosan kell egy családanyának szerveznie az életét ahhoz, hogy abba beilleszthető legyen az alkotómunka is. Jelenleg egy regényen dolgozik a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj egyik nyerteseként.

Várjuk a regény megjelenését, szeretnénk vendégül látni abból az alkalomból is. Sok sikert kívánunk az alkotói pályához.

Nagy szeretettel ajánljuk az olvasóknak Jánoki-Kis Viktória novelláit a kötet fülszövegével:

Jánoki-Kis Viktória első novelláskötetének darabjai merészen maiak: szövevényes és sokágú, gondosan kiélezett történeteiben a jelenünk emberére kíváncsi, az ő mély sebeit takarja ki. Kábítószerfüggő kamasz, álmatlanságban szenvedő, nárcisztikus milliomos éppúgy feltűnik a karakterei között, mint a demens vidéki öregasszony vagy a megcsalt, híres matematikaprofesszor. A különös sorsokon keresztül olyan mozgalmas világok részeseivé válhatunk – legyen az művészeti, tudományos ágazat, vagy egy népcsoport zártabb közössége –, amelyeket legtöbben alig ismerünk.

Az írások főszereplői korai sérüléseik keresztjét cipelik, alatta idővel megroppannak, kapcsolataikon repedések futnak szét, de mindig ott áll valaki a közelükben, aki kész segíteni, és akinek szemén keresztül még pontosabban kirajzolódnak a fennakadt élet jelenetei. Múlt és jelen kettejük kapcsolódásából bomlik ki, és válik kulccsá a végkifejlethez, mely hol életigenlő távlatokat nyit, hol tragédiához vezet. Bár a novellák lélektani feszültséget hordoznak, a szerző érett humora és letisztult stílusa olvasmányossá teszi ezeket a súlyos, de a cselekvő szeretet felmutatására hivatott történeteket.

Székácsné Tálas Gabriella

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város