Autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében

1998 óta minden év szeptember 22-én az európai országok autómentes napot rendeznek azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a fenntartható alternatív közlekedési eszközök használatára, ezáltal alakítva a környezettudatos magatartást, ami az egészség és életminőség megóvásához, javításához szükséges.

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde Pedagógiai Programjának kiemelt feladata a gyermekek környezeti nevelése, a környezettudatos magatartás kialakítása a fenntartható fejlődés érdekében, így minden évben változatos programokkal kapcsolódunk a kezdeményezéshez.

Ebben az évben a rendezvénysorozatok mottója: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”, így intézményünk ennek szellemében szervezte meg a bölcsődében és az óvodákban a programokat, amely a „Kacaj-bicaj Nap - avagy üzemanyag nélkül pörögjön a kerék” elnevezést kapta.

Nagy örömünkre a tevékenységeket az önkormányzat által kiírt, az óvoda Portyázó Porontyok Alapítványa által pályázaton nyert eszközök is gazdagították (nagyméretű közlekedési táblák, működő jelzőlámpák, rollerek), amelyek segítséget nyújtanak a közlekedési ismeretek gyarapításához.

A gyermekek tevékenységeit egész héten a téma köré csoportosították a kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok, sok közlekedési játékot játszottak, séta során ismerkedtek a gyalogos közlekedés szabályaival, megnevezték a főbb közlekedési táblákat, járműveket barkácsoltak, amit a játékukhoz használtak fel.

Szeptember 22-én, szerdán délelőtt, az Autómentes napon az időjárási körülmények miatt kihasználtuk az óvodák és a bölcsőde adottságait, és a folyosókon, teraszokon, tornatermekben alakítottunk ki akadálypályákat a közlekedési táblák felhasználásával, amelyet kismotorral, rollerrel, gyalogosan lehetett teljesíteni.

A Munkácsy úti Óvodában közlekedési táblákból kialakított Twister játékot és kockakirakót lehetett kipróbálni a Szolnoki Rendőrkapitányság balesetmegelőzési munkatársainak jóvoltából, melyet ezúton is köszönünk. Nem maradhatott el a „Stop! Közlekedj okosan” című rajzfilm megtekintése sem, és a gyermekek kedvükre színezhettek a folyosón témához kapcsolódó színezőket, illetve minden csoport változatos tevékenységeket, játékokat szervezett a csoportszobákban.

Nagy élmény volt számukra, hogy megismerkedhettek a rendőrök munkájával, megnézhették a rendőr néni ruháját, felszerelését, kérdezhettek tőle és együtt játszhattak vele.

A Kossuth úti Tagóvodában és a bölcsődében délután a szülőkkel közösen sikerült megvalósítani a tervezett „Karikatúrát”, minden csoportból több család képviseltette magát és sikeresen végig kerekezték a kijelölt útvonalat.

A programok nagymértékben hozzájárultak a gyermekek környezettudatos magatartásának alakításához, játékosan tevékenykedve tettünk az egészségesebb, élhetőbb jövőért.

Nagyon örülünk annak, hogy minden gyermek élményekkel gazdagodott, a családok teljes mértékben partnerek voltak céljaink megvalósításában, úgy vettek részt a programokon, hogy azzal példát mutattak gyermekeiknek.

Hovodzák Ferencné

óvodapedagógus

Tovább a 2021.09.22 - Kacaj-bicaj nap a közlekedés és a közlekedésbiztonság jegyében – Játékvár Óvoda és Bölcsőde képgalériához>>>

Tovább a 2021.09.30 - Utó-gyermeknap és Autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsőden (Óvoda képek) képgalériához>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város