Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Egyszer volt, hol nem volt…” – Népmesék hete a Munkácsy úti Óvoda Katica csoportjában

Heti témánk mottóját a Népmese napjának megünnepléséhez kapcsoltuk. A mesék világa közel áll a gyermekekhez, így célunk volt, hogy minél több irodalmi, mesei élményhez jussanak a héten.

 Szülők segítségével népmese gyűjteményeket hoztak a gyermekek, amelyekből minden nap meséltünk. Beszélgettünk Benedek Elek mesegyűjtő munkájáról, a népmesék elterjedésének módjáról, a mesei szereplőkről, szimbólumokról. Igyekeztünk ízelítőt és ismereteket nyújtani a gyermekek számára a népmeséken keresztül a népi hagyományainkból. A Pillangó csoportosoknál több napon is vendégeskedhettünk népmesevetítésen, ahol a Magyar Népmesék sorozatból több mesét is megnézhettek a gyermekek.

Sok segítséget kaptunk a kedves szülőktől, munkatársainktól, akik hozzájárultak kis népművészeti kiállításunk létrejöttéhez. Önzetlenül behozták az óvodába féltve őrzött kincseiket, népművészeti tárgyaikat. Tóthné Béres Anna kolléganőnk rögtönzött dekoratőrré változva segítette a csoportunkban dolgozó felnőttekkel a babaszoba vendégszobává, („Tiszta szoba” népiesen) alakítását, ahol kiállítottuk az otthonról hozott tárgyakat.

Köszönettel tartozunk Szekeres Mónika Gizellának, aki a néphagyományt őrző tárgyak mellett gyönyörű népviseleti öltözeteket, néptáncos ruhákat is elhozott nekünk.

A gyermekek sok érdekes dologgal megismerkedhettek, melyekkel a hétköznapokban ritkán találkozhatnak: láthattak hímzett terítőket, ruhákat, pártát, kalárisokat, fűzött gyöngysorokat, százéves vállkendőt, kis rokkát…a bátrabbak fel is próbálták a szép gyermek népviseleti ruhákat. Az óvoda többi csoportjának is bemutattuk népművészeti kiállításunkat.

A Népmese hetünk zárásaként vendégünk volt Vidinszki-Tóth Nóra táncpedagógus, aki gyönyörű népviseletbe öltözve hangulatos táncházzal, népi játékokkal készült a gyermekek számára. Köszönjük neki, hogy színvonalas összeállításával elvarázsolta a gyermekeket a népzene, néptánc világába, ezáltal átadva a népi hagyományok értékeit. Gyermekek, felnőttek önfeledten ropták a táncot, sok közös élménnyel gazdagodva.

Maróti Katalin

óvodapedagógus

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város