„Nagy fejlődés előtt áll a város” – KÖZMEGHALLGATÁS 2.

Martfű Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésének alakulásáról, az önkormányzat vagyoni helyzetéről és folyamatban lévő beruházásairól dr. Papp Antal polgármester számolt be a 2021. október 14-én, a Polgármesteri Hivatalban megtartott közmeghallgatáson.

Az idei év nagy részében a képviselő-testület feladatait átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolta, folyamatosan egyeztetve az önkormányzati képviselőkkel. Az előző évi zárszámadást és az idei költségvetést is dr. Papp Antalnak kellett elfogadnia.

– Első körben 2.2 milliárd forint volt a 2021. évi költségvetés sarokszáma, jelenleg 2.6 milliárdos költségvetési főösszeggel rendelkezik Martfű. Ennek nagy része, egy milliárd forint feletti a beruházások összege, amelyből több akár át is csúszik a következő évre – tájékoztatott dr. Papp Antal. A polgármester szerint ezek a számok még tovább emelkedhetnek, utalt arra, hogy a közmeghallgatás napján döntött a képviselő-testület egy, a Lidl melletti földterület értékesítéséről, 44 millió forint + áfa értékben. Az erre vonatkozó szerződés aláírására is sor került ezen a napon. Várhatóan három, DM, KIK és PEPCO üzlet nyílik az új bevásárlóközpontban. Tárgyalás kezdődött további két üzlet és emeletes házak építéséről is a városközpont déli területén.

– Ez a költségvetés nem magától lett ennyi, hanem sok-sok éves megtakarítás, illetve pénzügyi program következménye. Hét éve vette át az önkormányzat vezetését, és hat éve 1 milliárd forint főösszeggel fogadták el az első költségvetést. Azóta nem kis pénzt takarított meg az önkormányzat, és a vagyona is több mint duplájára emelkedett. Látszik a városon is, hogy számos beruházás kezdődött, amelyekhez mindegyikhez próbálunk pályázati támogatást is szerezni, és szerzünk is valamilyen szinten – mondta el dr. Papp Antal. A polgármester négy beruházást is említett, ahol felújítási munkálatok zajlanak.

Folyik a szociális alapszolgáltatás bővítése a volt Mártírok úti iskolaépületben, novemberi műszaki átadási határidővel, ahová a lakosságot is várja majd bejárásra az önkormányzat. Megtekinthetjük együtt, hogy hogy néz ki az intézmény, és milyen elképzelések vannak a jövőben az idősek otthona kialakítására vonatkozóan. Lépésről lépésre halad az önkormányzat, hisz egy összegben nem kap akkora pályázati támogatást, ami elegendő alap ahhoz, hogy az önkormányzat a mai kornak megfelelő, kulturált, szép helyet biztosítson az időseknek, a városközpontban élve.

A másik nagyobb beruházás a sportcsarnokot érinti, az öltözők és a vizesblokkok teljes felújításával és büférész kialakításával.

Két önkormányzati beruházás is zajlik az óvárosi részen: új járdát alakítanak ki a Hunyai út baloldalán, ahol tavaly új lámpasor is épült. A közterületi közvilágítás korszerűsítését is tervezi az önkormányzat a városban, de az erre kiírt közbeszerzésre nem jelentkezett vállalkozó, vagy olyan irreális árak jelennek meg, amit képtelenség elfogadni. Ha az önkormányzat kiadásainak csökkentésére irányuló, újabb közbeszerzés sikerrel jár, várhatóan a közvilágítás korszerűsítési beruházás is százmilliós tételt tesz majd ki. – A rezsiárak növekedését a lakosok közvetlenül nem érzékelik, de a cégek, így az önkormányzat is a piaci árat fizeti, és az emelkedő árak a lakosok számára is megjelennek, beépítve más költségekbe – figyelmeztetett a polgármester.

Elkezdődött az óvárosi részen az esővíz elvezető csatorna szélesítése, bővítése, betonlap és gyeptégla burkolással. Az önkormányzat saját kivitelezésében zajló beruházás célja, hogy a belvízelvezető rendszer a jelentős csapadékmennyiséget is biztonsággal elvezesse az ilyen szempontból veszélyeztetett településrészen.

Folyamatban van az ipari park kialakítása is, amelynek elkészültek az ivóvíz- és csatornahálózati tervei. Az óvárosi részen tervezett új építési telkekre vonatkozó ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésére árajánlatokat is kért már az önkormányzat, és az áramszolgáltató is visszajelzett, hogy jövő év áprilisáig kiépíti a közvilágítási és a villamoshálózatot. Ezt követően megindulhat az ezen a területen kialakított 93 telek egy részének értékesítése.

A működési kiadások 37%-ban teljesültek az első félévben, ezen a téren nagyon visszafogott volt az önkormányzat. A beruházások még alacsonyabb szinten teljesültek, mert nagy részük áthúzódik a második félévre. – Végülis a működési kiadások a lényegesek, mert a dologi kiadások nem pótolhatóak, a beruházások azonban itt maradnak – hangsúlyozta a polgármester.

– A képviselő-testület jól gazdálkodik, az önkormányzat anyagi helyzetét folyamatosan rendben tartjuk, és jó célokra fogjuk használni – fogalmazott a közmeghallgatáson dr. Papp Antal, megköszönve a testület és az önkormányzat dolgozóinak munkáját. – Nagy fejlődés előtt áll a város, és folyamatosan fejlődni is fog! – jelentette ki városunk polgármestere.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város