Zenére és harmóniára hangolva a Múzeumok Őszi Fesztiválja – 2021. szeptember 27. - november 11.

Az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja az volt, hogy rávilágítson, miként tudnak a múzeumok a testi-lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. A programsorozat a zenét hívta segítségül a közös öröm kifejezésére.

 

A rendezvénysorozat keretében idén is színes programokkal vártuk látogatóinkat. A célunk a Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény, valamint a Pécskői Család Kerámia Gyűjteményének népszerűsítése volt, oly módon, hogy a zene és harmónia is szerepet kapjon a programjainkon.

Ismét megrendezésre került az őszi ünnepkörhöz kötődő játékos vetélkedő „Ismerd meg jeles napjainkat!” címmel, melyen a Martfűi József Attila Általános Iskola 4. évfolyamos tanulói mérték össze tudásukat és játékos kedvüket október 19-én. Ez a program lehetőséget adott arra, hogy a Pécskői Család Alföldi Kerámia Gyűjteményének tárgyai a látogatások alkalmával olyan jeles napokhoz legyenek kapcsolhatók, mint a Szent Mihály-napja, Mindenszentek és Márton-nap. Az osztályok csapatba rendeződését követően, „tökös” csapatnevet, csatakiáltást választottak és saját „logót” terveztek. A feladatok között szerepelt: szoborjáték, könyvtári kutatómunka és memóriajáték, puzzle, szólások és közmondások megfejtése, jelmeztervezés és táncverseny. A jó hangulatú vetélkedő jutalma egy közösen eltöltött vidám délután, forró tea, pattogatott kukorica és némi édességválogatás a halloweenhez kötődően.

November 4-én kerülhetett sor arra a “Légy egységben és harmóniában Önmagaddal!” - Tibeti hangtálak ereje a múzeumban elnevezésű programra, melyet a “Tiétek is a múzeum!” hívó gondolata keltett életre. Ezen a napon szerettünk volna egy olyan kikapcsolódási lehetőséget nyújtani a múzeum falai között, mely korábban még nem kapott helyet ebben a térben. A foglalkozásunk egy terápiás jellegű, rendhagyó csoportos hangfürdő volt. A tibeti hangtálak prevenciós célja, hogy testi és lelki feltöltődést nyújtsanak a mindennapokban. Programunk azoknak az óvodapedagógusoknak és kisgyermekgondozóknak szólt, akik a pandémia idején is odaadással részt vesznek gyermekeink gondozásában és nevelésében. A múlt és a jelen találkozása, a rezgések és energiák mozgása ezúttal egy olyan térben valósulhatott meg, mely az elődeink emlékeit, féltett kincseit őrzi.

A Martfűi József Attila Általános Iskola szervezésében november 5-én pályaorientációs nap valósult meg, melyen a Martfű Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményünk is helyet kapott. A járványügyi eljárási rend miatt ezúttal az online térben “utazott” el kiállításunk az iskolába. Egy időben, két külön tanteremben a negyedik évfolyam csatlakozott az interaktív online bemutató “Egy lépés a Tisza cipőben” elnevezésű foglalkozáshoz. Ezúttal olyan gyűjteményi darabokat választottunk, melyekkel szerettük volna bemutatni, hogy milyen reklámok, reklámtárgyak segítették a Tisza cipő népszerűsítését. Ez által nem csak a muzeológusok feladatát, de a cipőértékesítést segítő marketing tevékenységet is sikerült bemutatnunk. Egy előadás keretében több szakmát is érintettünk, így támogatva a pályaorientációs nap célját. A gyerekek lelkesen kapcsolódtak be a beszélgetésbe, melynek köszönhetően egy vidám és valóban interaktív foglalkozásnak lehettek részesei.

November 8-án Hangszersimogatóra vártuk a József Attila Általános Iskola 2. évfolyamos tanulóit. Programunk célja az volt, hogy olyan ismeretátadásra kerülhessen sor, ahol a muzsikáé a főszerep. A Borvirág zenekar tagjai betekintést nyújtottak a népi hangszerek világába, és azok megszólaltatása által felidézték elődeink korát, szórakozási lehetőségeit. A gyerekek megismerkedhettek a hangszerekkel, és a kis koncert által páratlan zenei élményhez jutottak. Mindez kiegészült a gyűjtemény egyes tárgyainak megismerésével és a néphagyományok, népszokások felelevenítésével.

A Keszlerffy kastélyban november 10-én egy csodálatos kis koncerttel ajándékozta meg a látogatókat a Martfű Városi Nőikar. A Kesszlerffy kastély a martfűi értéktár részét képezi. A programsorozat során szerettük volna ezt az épületet belülről is megmutatni azok számára, akik érdeklődnek Martfű helytörténete iránt. A köd ellenére többen érkeztek bringával és gyalog a koncert helyszínére, hiszen az esemény hívógondolata is ez volt: „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!” A programra érkezőket meleg teával, pogácsával és mézeskaláccsal vártuk. A koncert előtt a közönség megismerhette a Keszlerffy kastély történetét a 18. századtól napjainkig. A bemutatás után az 1979 óta fennálló Martfű Városi Nőikar kezdte meg koncertjét. A hideg, ködös estén igazi feltöltődést jelentett a nőikar előadása, örömzenéje.

A Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény egy igazi időutazás azok számára, akik a 60-70-80-as évekbe szeretnének visszarepülni és betekintést kapni a mindennapokba. Ezt az életérzést szerettük volna tovább erősíteni és egy olyan filmélményt adni a látogatóinknak november 11-én, ahol átérezhetik a kor hangulatát. Ezúttal azonban Amerikába utaztunk, hiszen egy olyan filmet választottunk, ahol az időutazás egy másik kontinensen valósul meg. A Vissza a jövőbe II. című filmen keresztül a családok most közösen élhették át azt az izgalmas történetet és elgondolást, mely a 80-as években szinte minden fiatalt magával ragadott: az időutazás gondolatát. A mozilátogatás az érdeklődők számára ingyenes volt.

A múzeumi gyűjtés folyamata olykor filmbe illő és humorral fűszerezett. Az „Így is lehet – Gyűjtögetünk” címet viselő kis filmünkben bemutatjuk, hogy milyen vicces és emlékezetes pillanatok őrződnek bennünk egy-egy gyűjteményi darab megszerzéséről. A megörökített jelenetekkel igyekszünk derűt csalni az emberek arcára és betekintést nyújtani a gyűjtési folyamat kulisszatitkaiba.

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény, a Pécskői Család Alföldi Kerámia Gyűjteménye, a Martfűi Néptáncegyüttes, valamint a Múzeumok Őszi Fesztiváljának népszerűsítése céljából készítettük el második rövid kisfilmünket „Múzeumi Topogók” címmel. A múzeumi „topogó” nem csak azokat szólítja meg, akik már jártak a két gyűjteményben, hanem azokhoz is szól, akik még nem hallottak az intézményünkben rejtőzködő kincsekről. Egy értékes közösséget is megismerhetnek a kisfilmben, hiszen a Martfű Néptáncegyüttes már több mint 60 éve része Martfű kulturális életének. Reméljük, hogy minél többen ellátogatnak hozzánk és élőben is megcsodálják értéktárunkat!

Várunk jövőre is mindenkit a Múzeumok Őszi Fesztiválja című programsorozatunkra!

Szervező: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap

Darida Andrea

közművelődési munkatárs

Tovább a képgalériához>>> 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város