Kertészkedés a pandémia második évében

Lassan vége az évnek. A természet is – benne a kertek – nyugodtabb arcukat mutatják. A veteményesekben még található néhány tő póréhagyma, sóska, az áttelelő saláták, rukkolák, de már nem tobzódnak a színek, a formák, az illatok. Zömmel felásva - szántva, kitakarítva várják a tavaszt. Itt volt az ideje, hogy megtartsuk a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos mozgalom helyi évzáró, értékelő összejövetelét is.

Ha csak a kertek oldaláról nézzük a 2021-es évet, akkor sem sorolhatjuk az „ezt a jót nem lehet fokozni” évek közzé, a pandémiáról nem is beszélve! Mégis minden - általunk látogatott - kertben találtunk egy-két jéééé, fantasztikus, ilyet még nem láttam, ez másoknak is példaértékű stb. megjegyzésekre serkentő növényt, sövényt, kertrészletet.

Nagyon családiasan, kötetlenül zajlottak a kertszemlék és most az évzáró rendezvény is.

Bár a kiírás elegendőnek tartott volna a pandémia miatt egyetlen látogatást, fotózást is, de szépet nézni, látni két-három alkalommal is elmentünk! S nem csak szabályos zöldségágyásokat, hatalmas paprikákat, paradicsomokat, gyümölcstől roskadozó fákat és bokrokat, gyönyörű szőlőlugasokat láttunk, hanem sok más csodát is!

Mert csodás dolog, amikor egy rózsakert fogadja a kertet látogatót - Szalai Szilárdéknál; vagy olyan önmagát minden évben megújító újzélandi spenót ágyást látni, amely vetésének idejére - lehet az 10 évvel ezelőtt is - a gazdája sem emlékszik: Lónyi Istvánéknál.

Az újrahasznosítás egyedi módját láttuk Pálinkás Józseféknél. A régi csirkeitató most a kert hasznos beporzóinak, a méheknek, darazsaknak biztosította a nyári hőségben az éltető, hűsítő vizet. Viszonzásul egyetlen csípést sem kaptak!

A gyümölcsfáknak van egy remek tulajdonságuk. Nagy eséllyel lehet ifjítani azokat. Pálinkás Páléknál erre láttuk kísérletet. De ott van a gazda előrelátása is! Bár az öreg fa még terem, de - biztos, ami biztos - a közelébe már elültette a fiatal csemetét. Van kert, a mienk, ahol minden termő négyzetméter mulcsozva van, hogy kevesebbet kelljen öntözni, ne kelljen kapálni, a hőség ellen védve legyen a talaj, benne a növények gyökere. Nem szép, de hasznos megoldás!

Tudják, hogy a Lidl-ben árult hatalmas paprika nem csak étkezésre való, hanem magfogásra, azaz tovább szaporításra is? Bizony Polgár Andrásné Ilonka úgy beleszeretett abba a hatalmas paprikába, hogy nem csak megették, de magot is fogott belőle, és csodás termésben gyönyörködhettünk, ízlelhettük! Vannak, akik úgy szeretik a kertjüket és olyan odaadással gondozzák, hogy dacolva a nyári hőséggel, olyan gyeppótlást tudnak végezni fa alatt (!) fű-vetési szezonon régen túl, amire nincs magyarázat! Erdélyi András mosolyogva hárította el csodálatomat és kérdéseimet, pedig valóban érdekelt volna a „csoda”.

A szezonzáró rendezvényünkön megnéztük a kertekről készült fotókat. Némelyiknél hosszabban időzve kitárgyaltuk az ott látott megoldást, a növénytársítást, az okot, hogy a gazda miért is úgy csinálta. Élénk eszmecsere folyt egy-egy fajtáról, vetési időről, permetezésről. Azaz tanultunk egymástól!

A kertekről készült fotóválogatást megtalálják az egyesület honlapján: varosszepito-martfu.hu

Megbeszéltük, hogy 2022-ben is folytatjuk. Mármint mi a fotózást, a beszélgetéseket, hiszen a kertje művelését mindenki a saját gyönyörűségére és hasznára végzi, nem a „verseny” kedvéért.

 

Vinczéné Balogh Magdolna

Martfűi Városszépítő Egyesület

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város