Átszervezés előtt az orvosi ügyelet

Jelentős változások várhatóak az elsősorban a háziorvosokra támaszkodó sürgősségi ügyeleti ellátás terén. Vidéken több településen már eddig is sok gond volt az esti, hétvégi ügyelet ellátásával, ezért országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszert alakítanának ki. Az előzetes egyeztetések alapján azonban Martfűn a rendelési időn kívüli orvosi ügyelet a jövő évben a korábbi formában biztosított lesz – tájékoztatott dr. Papp Antal Martfű polgármestere.

– Régóta vizsgálja a kormányzat, hogy elvonja az önkormányzatoktól vagy kötelezően ellátandó feladatként továbbra is itt maradjon az orvosi ügyelet működtetése. Hogy mit hoz a jövő, tényleg nem tudjuk, sokféle verzió felmerült, köztük az is, hogy a mentőszolgálathoz fogják átszervezni az orvosi ügyeletet. Döntés még nem született. Martfűn van mentőszolgálat, Tiszaföldváron nincs… Hogy ennek mennyi a valóságalapja, eleve nehezen elképzelhető – mondta el a polgármester.

– Egy, a Hajdú-Bihar megyében megvalósuló mintaprogramban már próbálkoznak hasonló felállással. Az előzetes információk alapján azonban nem bizonyult a legsikeresebbnek ez a megoldás.

Azt is tudni kell, hogy az esti, hétvégi és ünnepnapi ügyelet ellátására nagyon nehezen kap orvosokat a foglalkoztató. A kórházakban jelentősen nőttek az orvosi bérek, 15-20 ezer forintos óradíjak is előfordulnak, és az óradíjak az ügyeleti ellátás terén is hihetetlenül megemelkedtek. Éppen ezért júliustól már engedélyezett, hogy nem csak orvos, hanem mentőorvos, mentőtiszt és okleveles, kiterjesztett hatáskörű ápoló is láthat el ügyeletet – emlékeztetett dr. Papp Antal.

A mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok ugyan, de egyetemen végeznek. Bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.

A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása településein, így Martfűn is tíz éve ugyanaz a szolgáltató, az Emergency Service Kft. látja el az orvosi ügyeletet, változatlan felállással. Az ügyelet központja Tiszaföldvár.

– Az orvosi ügyelet fenntartásához az állam ad valamekkora részt, de majdnem háromszor annyi összeget kell mellé tennie az önkormányzatnak. Éves szinten több mint tizenkétmillió forint kiadást jelent számunkra, hogy legyen Martfűn ügyeleti ellátás. Ha 2022-ben talán még nem is, de azt követően biztosan emelkedni fog ez az összeg.

Előzetes tárgyalásokat folytatunk és szerződéskötés előtt állunk az ügyeletet ellátó társasággal. Most úgy tűnik, hogy a jövő évi ügyeleti ellátás a korábbi formában biztosított lesz. Azt azonban nem tudjuk, hogy a továbbiakban a jogszabályok hogyan változnak.

Ha a mentőszolgálatokra vagy a kórházakra szervezik át az ügyeleti ellátás rendszerét, akkor Martfűn nem biztos, hogy hagynak orvosi ügyeletet – tájékoztatott dr. Papp Antal.

Központi orvosi ügyelet: Tiszaföldvár, Kossuth út 165.

Tiszaföldvári ügyelet elsősegélynyújtó pont: Martfű, Gesztenye sor 8.

Tel.: 56/ 470-424, 70 378-8979

Munkanapokon 16-8 óráig. Munkaszüneti napokon 8-8 óráig

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város