Közös élmények városunk karácsonyi ünnepén

Ünnepi köszöntők, betlehemes játék, közös karácsonyi ének és koncert. Ismét együtt ünnepelhettünk Martfűn, a Szent István téren a város karácsonyfájánál. Sokan elfogadták az önkormányzat meghívását a Mindenki Karácsonya ünnepségre, hogy 2021. december 18-án, szombaton este közösen élhessük át a Karácsony misztériumát, az együtt ünneplés örömét.

A karácsonyi ünnepség résztvevőit Asztalosné Kocsi Enikő, a Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte, kiemelve a segítő odafordulás, az adománygyűjtés fontosságát is.

– Különleges ez a nap, hiszen az elmúlt évben az egészségügyi helyzet nem tette lehetővé a közös ünneplést. Sőt az idei advent nagy részében is nélkülöznünk kellett a közösségi programokat, azokat a szép adventi találkozásokat, műsorokat, amik ilyenkor örömöt és lelki töltődést adnak. Ezért is örülök, hogy az év talán legszebb ünnepéhez közeledve ma mégis együtt lehetünk.

Az elmúlt adventi időszakban még jobban felerősödött az adományozási szándék, az egymásra figyelés aktívan él városunk lakosaiban és közösségében. Értékes adománygyűjtési akciók járultak hozzá a rászoruló családok, idős emberek támogatásához, a Református és a Római Katolikus Egyházközségek, Városunk Önkormányzata, a Máltai Szeretetszolgálat, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, civil szervezeteink, vállalkozók és a kisközösségek tagjainak támogatásával.

Dr. Papp Antal polgármester ünnepi köszöntőjében a karácsony örök és mindig aktuális üzeneteiről, a szeretet, a törődés, a tisztelet, az egymás iránti türelem, a mások megértésének szándéka és az önzetlenség fontosságáról beszélt.

– Azt üzeni a karácsony, hogy meg kell tanulnunk tiszta szívvel, szeretettel örülni. Mindannyian tudjuk, a szeretet száműzi a bűnt, a bánatot, az aggódást és a gondot, amelyek felőrlik az élet erejét. Próbáljuk felidézni a régi gyermekkorunk karácsonyi hangulatát, és tegyünk meg mindent azért, hogy ez a karácsony olyan meghitt és békés legyen, amilyenre mi vágyunk! Tegyük ezt azért, hogy a gyermekeink érezhessék azt a hangulatot, amit mi is érezhettünk annakidején szüleinkkel – bíztatott a polgármester.

– Ahogy annak idején nem volt egyszerű abban a kicsiny gyermekben az Isten fiát meglátni, talán ma még nehezebb ezekben a csillogó-villogó fényekben is az egyszerűségben közénk jött Isten fiát fölismerni – hallhattuk Kómár István plébános atya ünnepi gondolataiban.

– Nem úgy tekintünk a karácsonyra, hogy megéri-e felgyújtani karácsonykor a szép villanyokat, vagy belefektetni a sok energiát. De azt tudnunk kell, hogy akit ünneplünk, ő fölötte áll minden térnek és minden időnek. A Biblia egyik fejezetében azt olvashatjuk, hogy Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké. A karácsonyt is csak úgy van igazán értelme megünnepelni, ha legalább egy gondolat szintjéig helyet kap benne az Isten szeretete.

– Csak légy egy kissé áldott csendben: Magadban békességre lelsz – idézte az egyik református énekeskönyv szavait Kupai-Szabó Kornél református lelkipásztor.

– A mai kor emberének az egyik gondja az a sok közül, hogy még adventben, még karácsonyban sincs megállás. És sok esetben nem azért, mert nem szeretnénk megállni, hanem azért, mert nem tudunk, vagy nem lehet. Mert a külső szorítás, külső körülmény, nyomás nem engedi, hogy megállj, nem engedi, hogy ünnepelj.

Ahhoz, hogy a 2021-es karácsony békességben és nyugalomban érjen bennünket, kell a megállás, kell a csendesség – emlékeztetett a lelkipásztor.

Az ünnepi köszöntőket betlehemes misztériumjáték követte a Martfűi Római Katolikus Egyházközség hittanos gyermekeinek, fiataljainak előadásában, Kovácsikné Gonda Anna, Apáthy Tímea, Tóth Ferenc és felesége, Elvira hitoktatók összeállításában.

Két martfűi ének- és zeneművész, dr. Molnár Edina és Sülyi Károly a Mindenki Karácsonyán közös énekre hívták városunk gyermek- és felnőttkórusait. Fiatalok és felnőttek együttes előadásában csendültek fel a karácsonyt idéző dalok.

"Szeretnék tenni valamit a köz, és tágabb értelemben a ”világ” érdekében. Szerintem a zene az egyik legnagyobb erő, és ráadásul mindenkire hatással van. Hiszem, hogy általa gyökeresen meg lehet változtatni mindent." – vallja Vastag Csaba. A háromszoros Fonogram-díjas és többszörös platinalemezes előadó és zenekara adventi műsora zárta a 2021. évi Mindenki Karácsonya rendezvényt Martfű ünnepi fényekbe öltözött főterén, a város karácsonyfájánál.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és örömökben gazdag új esztendőt kívánunk!

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város