Együtt ünnepeltük a magyar kultúra napját

Színes kulturális program várta mindazokat, akik ellátogattak 2022. január 22-én a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthettünk három Kossuth-díjas írót: Parti Nagy Lajost, Spiró Györgyöt, Závada Pált, és két nagyszerű jazz muzsikust: Dés Lászlót és Dés Andrást, akik „ÖSSZ-HANG” címmel, 60 perces zenés irodalmi estet adtak a martfűi közönségnek.

A műsort megelőzően, Turnyánszkiné Enyedi Andrea önkormányzati képviselő ünnepi beszédében Ipolyi Arnold gondolatait idézte.

 – „Őrizzük tehát, gyűjtsük össze emlékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kétesebb a jövő.”  Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden jelenlévőnek örömteli együttlétet, szellemi és lelki feltöltődést, összhangot, mely az igazi közösségi lét megtapasztalásának felemelő élményét hozhatja el számunkra –mondta.

– Nekem a magyar kultúra a magyar népmeséket hallgató kisgyermekeket, a magyar népdalokat és altatókat éneklő édesanyákat, a sparhelt és búbos kemence melegénél az élet bölcsességeit átadó nagyszülőket jelenti. A magyar anyanyelvünk átadását és megőrzését, a magyar nyelv nyelvjárásait őrző és használó embereket, a magyar irodalom remekeit, a drámát és a humort, az egykor és ma élő magyar íróinkat, költőinket, bármely művészeti területen alkotóinkat, a magyar zenészeinket, a magyar népzene és néptánc előadóit, művelőit, gyűjtőit foglalja magába, akik generációról generációra örökítik át ezeket az értékeket.

A magyar kulturális örökség védelme, megőrzése, továbbadása kinek a feladata? – tette fel a kérdést Turnyánszkiné Enyedi Andrea.

– Hiszem, hogy mindenkié, minden magyar emberé. A biztonságot nyújtó családé, az énekelgető, verselő édesanyáké, a mondókázó kisgyermekeké, a diákoké, a pedagógusoké, a lelkipásztoroké és a kultúra bármely területén tevékenykedőké, a művészeteket, kultúrát teremtőké, előadóké és befogadóké, városaink és falvaink lakóié. Mindenkié. Mindenkié, akinek fontos, hogy értékeink megteremtődjenek és átörökítődjenek.

Martfűn mindig is fontos volt, hogy az igényes kultúra otthonra leljen kis városunkban, a művelődést befogadó gyönyörű palotánkban. Sokszor úgy éreztük, úgy érezzük, minden nap a kultúra napja. Meg kell köszönnünk és meg kell becsülnünk a magyar kultúráért dolgozó emberek, közösségek elhivatottságát, helytállását, mindennapi munkájukat, erőfeszítéseiket. Kiemelném azokat is, akik a munkájuk révén, kiemelt feladatként, sokszor csendes háttérmunkásként tesznek egy-egy kiállítás, hangverseny vagy előadóest sikeréért, a magyar kultúra közvetítése érdekében. Ezért köszönet illeti a helyi kultúra közművelődési alkalmazottait, az amatőr művészeti csoportok, klubok tagjait és vezetőit, amatőr festőinket, képzőművészeinket, verselőinket, a pedagógusokat és mindazokat, akik nagy lelkesedéssel segítik és támogatják a helyi kulturális élet fenntartását, gazdagítását és a kultúra őreiként tevékenykednek.

A szervezők minden évben törekednek arra, hogy a magyar kultúra napján olyan színvonalas műsorral lepjék meg a közönséget, amely minőségi szórakozást biztosít mindenki számára.

Nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek a meghívásunkra, a magyar kultúra napi rendezvényünkre – mondta Asztalosné Kocsis Enikő, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. – Azt gondolom nagy dolog, hogy közel négyszázan voltak fogékonyak erre a komoly műfajú előadásra, hiszen mi is először próbálkoztunk ilyen léptékű, tulajdonképpen író-olvasó találkozóval.

Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál. A három Kossuth-díjas író jelenléte már önmagában is nagyszerű dolog, de felolvasatukban az írásaikat hallani fantasztikus élmény volt.  Örültünk, hogy Dés László és Dés András jazz muzsikusok az irodalmi művek mellett, zenei betétekkel fokozták a hangulatot.

Nagy hatással volt az előadás a martfűi közönségre. A rendezvény utáni, írókkal és zenészekkel való beszélgetésből kiderült, ők is nagyon örültek, hogy egy kisvárosban ennyi ember kíváncsi rájuk. Nekik is szeretetteljes találkozás volt ez az este.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyert pályázatból valósult meg. A pályázat előkészítése során találkoztunk a szervezőcsapattal, akik ezt a különleges produkciót 2017-ben létrehozták. Budapesten, a Katona József Színházban egy pár alkalommal mutatták be, ezért külön öröm, hogy vidékre is eljöttek. Köszönjük Martfű Város Önkormányzatának is, így tudtuk ezt a műsort díjtalanul, az ünnep alkalmával a közönség elé tárni.

Turnyánszkiné Enyedi Andrea ünnepi beszéde is nagyon szépen méltatta a magyar kultúra gondolatkörét, külön örültünk a városban működő kulturális közösségekhez, munkatársakhoz szóló elismerő szavaknak – mondta városunk kulturális intézményének vezetője.

– Ahogy az önkormányzati képviselő ünnepi beszédében fogalmazott: jellegzetes magyar kultúránk nélkül elveszünk, beolvadunk, megszűnik egyediségünk. Mindannyiunk kötelessége tehát megismerni a saját kultúránkat, megélni és továbbadni, hiszen aki ősei hagyományát élteti és továbbadja, nemzetének teszi a legnagyobb szolgálatot!

Székács Szidónia


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város