A mai naptól kezdik kézbesíteni az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt

2022.01.31. hétfőtől kezdték kézbesíteni a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt – tájékoztatott az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról értesíti a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően másnap kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,8 MILLIÓ VÁLASZTÓPOLGÁRNAK LEGKÉSŐBB FEBRUÁR 11-ÉIG POSTÁZZÁK AZ ÉRTESÍTŐT A LAKCÍMÜKRE ARRÓL, HOGY SZEREPELNEK A NÉVJEGYZÉKBEN. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.

TARTALMAZZA TOVÁBBÁ AZ ÉRTESÍTŐ A SZAVAZÁS HELYÉT, IDEJÉT, ÉS AZT, HOGY A VÁLASZTÓPOLGÁR MELYIK VÁLASZTÓKERÜLETBEN, TELEPÜLÉSEN GYAKOROLHATJA VÁLASZTÓJOGÁT. Jelölik azt is, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Az értesítő felhívja a választók figyelmét arra, hogy számít a véleményük abban, kik legyenek az Országgyűlés tagjai, valamint a népszavazásra bocsátott kérdésekben - ezeket az értesítő tartalmazza is -, és hogy véleményét a választópolgár úgy tudja kifejezni, ha elmegy szavazni.

Az értesítő tartalmazza azt is, hogy aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, vagy nemzetiségi névjegyzékbe vételénél nem kérte, hogy az terjedjen ki az országgyűlési képviselők választására is, a parlamenti választáson egy egyéni képviselőre és egy pártlistára szavazhat. Ha a pártlisták helyett inkább a nemzetisége országos önkormányzata által állított listára kívánna szavazni, március 18-án 16 óráig kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására kiterjedő hatállyal.

AZOK A VÁLASZTÓPOLGÁROK, AKIK SZEREPELNEK A NEMZETISÉGI NÉVJEGYZÉKBEN, EGY EGYÉNI KÉPVISELŐRE ÉS NEMZETISÉGÜK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ÁLLÍTOTT LISTÁRA SZAVAZHATNAK. Ha a nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára kívánnak szavazni, ezt levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással április 1-jén 16 óráig kérhetik.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város