Műszaki szempontból átadták az idősek szociális ellátását segítő beruházást

Hatalmas átalakítások történtek az elmúlt másfél évben a Mártírok úti volt iskolaépület földszintjén. A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Martfűi Telephelye az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítését valamint az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítását célzó önkormányzati beruházás műszaki átadására 2022. február 8-án került sor, az önkormányzat vezetői és műszaki munkatársai, a tervezést és a kivitelezést végző szakemberek, a szociális intézmény telephelyének vezetője és önkormányzati képviselők részvételével.

Martfű Város Önkormányzata a szociális ellátórendszerben a szociális alapszolgáltatás megszervezésével és települési támogatás nyújtásával vesz részt. A szociális alapszolgáltatás feladatait a társulás útján biztosítja, martfűi telephellyel.

Új irodák és pénztárhelyiség, társalgó- és foglalkoztatóhelyiségek térelválasztási lehetőségekkel, pihenőszoba ágyakkal, interjúszoba, betegszoba, élelmiszertároló, konyha és étkezőhelyiség a megfelelő gépesítéssel, edényekkel és a tálaláshoz szükséges eszközökkel, mosókonyha ipari szárítógéppel, öltözők, zuhanyzók kaptak helyet az épület földszintjén, közel háromszorosára növelve az idősek nappali ellátása és az emeleti részekre tervezett, leendő idősek otthona szolgáltatótereit.

Az új világítás- és vezetékrendszert álmennyezet fedi, új fűtésrendszert alakítottak ki és megújult a víz- és szennyvízrendszer is.

„A szociális alapszolgáltatások fejlesztése Martfűn” projekt célja a szolgáltató központ martfűi telephelyének fejlesztése, bővítése, a korábbi iskolaépület további földszinti részeinek felújításával, átépítésével, az ott funkcionáló szociális szolgáltatások a jelen kor követelményeinek, a korszerű szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalú körülmények közötti biztosítása.

A beruházással új teret kap a szociális étkeztetés, lecserélik az elavult, elhasználódott eszközparkot és bútorzatot, új, a szolgáltatások eredményességét növelő eszközöket szereznek be, és az épület mögött pihenőparkot alakítottak ki. Az étkeztetés és a támogató szolgáltatás ellátási területei számára elektromos mikrobusz és új kerékpárok beszerzésére is sor kerül.

A szociális szolgáltatások feltételeinek bővítésével nő az időskorúak szociális biztonsága, kezelhetőbbé válik az elszigeteltségük, az idős, demens személyek egésznapos ellátásának biztosításával csökkennek a családok terhei, javulnak a munkavállalási lehetőségeik.

A volt iskolaépület az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítésére, az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, 178 millió forint pályázati forrást nyert az önkormányzat.

A projekt 2022. március végi lezárásához minden szükséges műszaki tartalom megvalósult, az új bútorok és eszközök beszerzése is folyamatban van. A beruházás kivitelezője a Csüllög és Társa Kft.

– Első ütemben a nappali ellátás bővítése valósult meg, a második ütem, külön forrásból, a bentlakásos rendszer lesz – beszélt a tervezés kiemelt szempontjairól Honti Gyula városi főépítész.

– A pályázati támogatás mellett az önkormányzat további 120 millió forintot fordított a beruházásra, elsősorban az épület beázások miatti födémszigetelésére – tájékoztatott dr. Papp Antal a leendő idősek otthona alapjául szolgáló, megvalósult munkálatokról. – Újabb beruházásként, az épület felsőbb szintjeire tervezett bentlakásos intézményben negyven-ötven kétszemélyes szoba kialakítását tervezi az önkormányzat, amelyekben így összesen nyolcvan-száz idős ember elhelyezésére nyílna lehetőség – tájékoztatott a polgármester.

– A veszélyhelyzet miatt ez az időszak egyébként sem a közösségi együttlétek ideje. Jelenleg kijárnak a gondozónők az idősekhez, telefonon tartják velük a kapcsolatot vagy külső helyszíneken találkoznak – mondta el az új közösségi terek bejárásán Komáromi Kitti.  A szociális szolgáltató központ martfűi telephelyének vezetője bízik benne, hogy a bővítést követően kedveltté válik az intézmény az itt élő idősek körében, igazi közösségi élményt nyújthatnak a sokszor egyedül élő, betegségekkel küzdő embereknek. Közülük sokan többször is bejöttek megnézni az átalakítást, várják már az átadást!

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város