Lenyomat az élet habos oldaláról

Aki egyszerre vágyik humorra és tartalomra, nézze meg Hidvégi Péter fotókiállítását a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár emeleti galériáján. A rögzített pillanat gondolatokat ébreszt: rácsodálkoztat, elgondolkodtat, és ezzel együtt mosolyra, nevetésre késztet.

A tárlat megnyitóján, 2022. március 30-án, azt is megtudhattuk, mi ösztönözte a gépészmérnök, környezetvédelmi szakmérnök végzettségű Hidvégi Pétert arra az egyedi látásmódra, amelyet minden fotója tükröz.

Hidvégi Péter nem csak fotósként kiváló, hanem rendkívüli szervező is. A Jászkun Fotóklub alapítója. Nemzetközi fotópályázatok, fotótörténeti konferenciák megálmodója.  Munkájának eredményeként együttműködés alakult ki a Nagybányai Fotóklubbal.

Asztalos Árpádné intézményvezető bevezető gondolataiban elmondta, régi kapcsolat fűzi a fotóst Martfűhöz. A Jászkun Fotóklub fényképei többször voltak láthatók már városunkban. A nagybányaiakkal való találkozónak pedig a martfűi kastély adott otthont. Nagyon izgalmas képek születtek Martfűről azon a találkozón – emlékezett vissza az intézményvezető. – Fotósok szemével láthattuk a településünket és minden más volt, mint ahogy mi helyiek megszokhattuk. Fantasztikus vonalakat, rendszereket rögzítettek vendégeink.

A megnyitón szereplő Martfű Városi Nőikar, Szabó Zsolt karnagy vezetésével, a művészet és lélek kapuját nyitogatta.

Dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum vezetője, a fotós személyes jó ismerőse méltatta a kiállított képeket. Nem kívánta megmagyarázni, mit látunk, azt ránk, befogadókra hagyja, inkább Hidvégi Péter életszemléletének egyediségéről beszélt, a kiállítás témájához illő humorral fűszerezve.

- Egy vérbeli fotós a hétköznapi helyzetekben, miliőben is meglátja azt az extrát, amiért ő a művész és nem én. Mi unottan elsétálunk a folyóparton és maximum a szúnyogokra reagálunk, és a vacsorára gondolunk.  Mi kell tehát a művészethez a helyszínen és a megfelelő technikán túl? Kell a megfelelő világlátás, szépérzék, lényegre törekvés, sűrítés, tehetség. Mindezt elegyítve egy egészen jó fotóst kapunk. Ahhoz, hogy az alkotó „Hidvégi Péteres” legyen, szükséges az a fotóin áttüremkedő, átcsillanó humor, ami az ő sajátja.  

A „Csak egy mosoly” című, városokról, emberekről, kultúrákról, életekről mesélő fotóművészeti tárlat 2022. április 24-ig látható az intézményben.

K.É.


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város