Húsvéti készülődés a martfűi óvodákban és a bölcsődében

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde csoportjaiban a tavaszi szünetet megelőző időszak már a húsvéti készülődés jegyében telt el. A felnőttek tartalmas, élményekkel teli tevékenységeket kínáltak a gyerekeknek, többek között megismerkedtek az egyik legrégebbi tojásdíszítési technikával: a tojásírással. Az elkészült, viasszal megírt tojásokat vizes krepp papírral színezték meg a gyerekek, és húsvéti, csibés, nyuszis tojástartót is készítettek hozzá.

A kisebbek ecsettel festették és díszítették a főtt tojásokat, türelemmel, nagy odafigyeléssel készültek a szebbnél szebb hímes tojások, virágminták, csíkozások, pöttyözések, hullámvonalak a szorgos kis kezek munkája nyomán.

Az ünnepre húsvéti díszbe öltöztek a csoportszobák: a szépen leterített asztalokra mindenhol tojásfák kerültek, és illatos tavaszi virágok nyíltak a vázákban.

A kézműves tevékenységeknek is nagyon örültek a gyermekek: nyuszit ragasztottak színes papírból, papírtojást díszítettek krumpli nyomdával, sormintával, a nagyobbak pedig mozaik képet vágtak, ragasztottak és színeztek.

A délelőtti játékidőben nyuszikertet építettek, kiállítást szerveztek a gyerekek az otthonról hozott kedvenc játékfiguráikból. Aki pedig szerepelni vágyott, az bekapcsolódhatott Zelk Zoltán: A három nyúl c. meséjének dramatizálásába.  

A szép tavaszi időt kihasználva sok helyen szerveztek az óvó nénik szabadtéri mozgásos játékokat is a gyerekek számára. Tojásadogató sorversenyen mérhették össze ügyességüket, gyorsaságukat, figyelmüket. A fürge nyuszik futóversenyén pedig nyusziugrásban és nyusziváltóban ügyeskedtek a fáradhatatlan lábú nyuszigyerekek.

A Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói húsvéti meséldével várták a nagycsoportos gyermekeket, ahol Székácsné Tálas Gabriella vezetésével húsvéti népszokásokkal, találóskérdésekkel, mondókázással, dalosjáték tanulással telt a délelőtt.

A húsvéti programsorozatot minden csoport tojáskereső játékkal és a hagyományos húsvéti locsolkodással zárta.

Antal Zsuzsanna
óvodapedagógus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város