Túlmutat a látványon és szórakozáson, a tánc közösséget is épít

A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket – hangzott el Baudelaire gondolata a 2022. június 12-én megrendezett 27. Táncgálán, ahol Martfű tehetséges mozgásművészeti csoportjai várták közönségüket évzáró bemutatójukra.

A Művelődési Központ és a város művészeti közösségeinek közreműködésében legutóbb 2019-ben rendeztek gálaműsort. 2020-tól közbeszólt a pandémia, mégis, a nehézségek ellenére a közösségek kitartottak és minden lehetséges módon, online, szabadtéren folytatták a munkát.

– Óriási köszönet illeti a pedagógusokat, a szülőket és nem utolsósorban a gyerekeket, hogy életben tartották a közösségeket – mondta Molnár Edina közművelődési munkatárs. Reméljük, most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, amikor elkezdhetjük újjáépíteni a csoportokat, elkezdhetünk újra hosszú távon tervezni és gondolkozni, és a kreativitásunkat felhasználva ismét közösen alkotni.

A pandémia ellenére nagyon sok szép eredmény született az elmúlt három évben, melyről Molnár Edina és Deákné Szilágyi Andrea, az est műsorvezetői örömmel számoltak be a gála közönségének.

A Dalma Dance Club Sportegyesület martfűi tagozata 2006 óta van jelen a településen, jelenleg Berta Alexandra vezetésével. Martfűn három csapat működik, egy óvodás, egy iskolás és egy mazsorett csoport. Az idei tanévben öt országos versenyen vettek részt, melyeken számos dobogós helyezést értek el.

Idén ünnepli 30. évfordulóját a Modern Táncműhely. A gálaesten az ovis, az iskolás és a nagycsoport gyönyörű modern balett mozdulatsorokkal varázsolta el a közönséget. A művészeti csoport növendékei szépen helyt álltak az idei Táncpedagógusok Országos Szövetsége Országos Versenyén. Táncpedagógusuk Vidinszki-Tóth Nóra.

A Szilver Táncsport Egyesület junior és gyermek párosai standard és latin táncokat mutattak be. Az egyesület martfűi növendékei közül számos tehetséges páros hozott haza dobogós helyezésekért járó szakmai elismerést. Táncpedagógusaik Prozlik Anna és Kósa András.

A 67 éves múlttal rendelkező, 2019-ben Nívódíjas Együttes címet elnyert Martfű Néptáncegyüttes városunk legrégebbi kulturális csoportja. Az együttes több helyi és megyei rendezvényen is nagy sikerrel képviselte városunkat az idei évben. A népi kultúra, a néptánc és a közösség szeretete tartja együtt a lelkes csapatot.

A Kis-Napvirág és Napvirág gyermek néptáncosok együtt léptek színpadra. Tanáruk, koreográfusuk Busi Ildikó, aki fontosnak tartja, hogy a népi játékokat, népdalokat, táncos hagyományainkat a gyermekek sajátjuknak érezzék, azokat felszabadultan tudják játszani és tovább éltetni.

Az idei év táncgáláján négy mozgásművészeti irányt képviselve összesen tizenegy csoport mutatta meg a sok próbával eltöltött idő eredményét, melyhez Molnár Edina szeretettel gratulált, remélve, hogy a következő év Táncgáláján újra színpadon láthatjuk őket.

Székács Szidónia


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város