Pályázati forrás bevonásával újítaná fel a mentőállomást az önkormányzat

Pályázati kérelmet nyújtott be Martfű Város Önkormányzata a TOP Plusz-3.3.2.-21. számú „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” felhívás alapján kidolgozott, „A martfűi mentőállomás felújítása” című projektre. Első körben, a 2022. június 30-i képviselő-testületi ülésen hozott döntésével, a mentőállomás garázsának felújítását célozta meg az önkormányzat, az elérhető 100 milliós keretösszegben. A pályázat benyújtási határideje 2022. szeptember 19.

A pályázati felhívás keretében támogatható tevékenység a prehospitális sürgősségi ellátás (100%-ban önkormányzati vagy önkormányzati társulás tulajdonában lévő mentőállomások épületeinek) infrastruktúra fejlesztése, ezen belül felújítás, korszerűsítés (beleértve az épületgépészeti, épületvillamossági és épületszerkezeti fejlesztéseket), átalakítás és indokolt esetben a bővítés is.

A felújítás komplex tervezési programjában - amelynek megvalósítási költségeit dr. Papp Antal polgármester 230 millió forint nagyságrendben határozta meg a testületi ülésen - a mentőállomás garázshelyiségeinek bővítése, korszerűsítése, a tető átalakítása napelemek telepítéséhez, vízszigetelés, lábazat-, homlokzat- és födém hőszigetelés, nyílászáró csere, elektromos távműködtetésű garázskapu beépítése, a helyiségek festése, burkolatának cseréje építészeti munkáltok szerepelnek. Az épületbővítést követően a meglévő telken belüli aszfaltburkolat felújítását is tervezik.

A gépészeti feladatok keretében a hidegvíz-, a használati melegvíz- és a szennyvízvezeték rendszer cseréjei is megtörténne. Szükség van az épület teljes elektromos rendszerének cseréjére, a világítást LED-es rendszerrel biztosítanák. A gépészeti rendszerek felügyeletét épületautomatika látná el.

A megvalósításra pályázható európai uniós forrás mértéke 100 millió forint. A költségvetés összeállítása alapján az elnyerhető maximális támogatásra nyújt be pályázatot az önkormányzat. Ahogyan dr. Papp Antal az előterjesztésében fogalmazott: a kivitelezési költségek a szomszédos ország területén zajló háború miatt folyamatosan változnak, több anyag jelenleg napi áras, emiatt a pontos költségek a pályázat pozitív elbírálását követően, a közbeszerzés során lesznek megismerhetők, 2023-ban.

– A mentőállomás helyiségei rendkívül rossz állapotban vannak, az új mentők be sem férnek a garázsba, ezért nagyon bízunk benne, hogy sikeres lesz ez a pályázat! – mondta városunk polgármestere a képviselő-testületi ülésen, bízva abban, hogy a tervezett felújítással a mentőállomás és a város pozíciója is erősödhet.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város