A valóság és a képzelet egybeforrásának megjelenítése

Örömmel osztom meg az eddigi életutamon elkészült alkotásaimat – fogalmazott a 2022. augusztus 17-én, a Művelődési Központban megnyílt, Színes érzések című kiállításáról Cseh László.

A Martfűn élő fiatalembert választott szakmája, a szépségfodrászat mellett mindig is érdekelte a rajzolás. Kiskorától kreatív dolgokkal töltötte a legtöbb időt, és a rajzaival elért sikerei arra késztették, hogy komolyabban foglalkozzon a képzőművészettel. Ehhez fontos támogatást, ösztönzést és segítséget kapott gimnáziumi rajztanárától, Poré Marianntól. Az évek során többféle technikával egyre elvontabb, mélyebb gondolatú képek kerültek ki a kezei alól. Az elmúlt időszakban még inkább az absztrakt képek készítése felé fordult, vízfestékkel, akrillal és mindenféle technikák kombinációjával alkot.

– A te művészeted nem más, mint a valóság és a képzelet egybeforrásának megjelenítése és ábrázolása – fogalmazott a kiállítást megnyitó gondolataiban Budainé Varga Szilvia könyvkötő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlat I. helyezést elért alkotója.

– Milyen is ennek a fiatalembernek a képzelőereje? A tájképek, ahol a színek ragyogása és mélysége, a csendéletek lágysága, a textilek hullámainak az ábrázolása annyira kifejező, hogy csak ámulunk rajta. A képeken megjelenik a rettegés, a gúzsba kötöttség, amit aztán felvált a szeretet és a megkönnyebbülés.

Láthatunk érdekes, különleges és vicces portrékat is, és az emberi test anatómiai ábrázolását, ami aztán kifejezetten nehéz műfaj. Aki ezzel foglalkozik az igazán tudja: hosszú évek kemény munkája az, hogy az ember idáig eljusson vagy legalábbis sikereket érjen el.

Biztos vagyok abban, hogy mindenki, aki megnézi ezeket a képeket, ki fogja választani magának a kedvencét és a szívébe fogadja ezt a sok gyönyörű színt, vonalat és ábrázolást, és ennek a szeretetnek az érzésével fogunk majd hazatérni, mikor végig néztük a kiállítást – mondta a kiállításmegnyitón Budainé Varga Szilvia.

A kiállított alkotások, a szolnoki zenei általános iskolában gyerekeket oktató Milosits Anna énekprodukciója és Mrázik Szilvia erre az alkalomra írt és előadott verse is a művészet sokszínűségét ünnepelték.

Cseh László kiállítása szeptember 10-ig tekinthető meg a kulturális intézmény emeleti galériáján.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város