Az írás és olvasás lélekre ható felszabadító ereje – Országos Könyvtári Napok Martfűn

A Martfű Városi Könyvtár idén is csatlakozott a hazai könyvtárak legjelentősebb programsorozatához, az Országos Könyvtári Napokhoz. Könyvtárosaink ilyenkor az október eleji napokban különleges, rendhagyó tartalommal várnak minden korosztályt.

Október 3-án, hétfőn a programsorozat nyitó eseményeként a Lapozó Olvasókör ünnepi foglalkozására hívták az érdeklődőket személyesen és online is.

Polcz Alaine magyar pszichológus, író, a tanantológia magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd az alapítvány életre hívója és Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége volt. Az ő érdekes életútjának történetét járták körbe a résztvevők, születésének 100. évfordulója alkalmából.

Október 6-án, csütörtökön felolvasó estre várták az irodalom szerelmeseit a könyvtárba. Különleges alkalmak ezek, hiszen ilyenkor megelevenednek a könyvek, közös élménnyé válnak az olvasmányok.

Október 7-én, pénteken Kiss Judit Ágnes, József Attila-díjas költő, író és tanár érkezett városunkba, aki ezen a napon két programmal is megajándékozta a martfűi közönséget.

Kora délután rendhagyó irodalomórát tartott az általános iskolás diákoknak, ahol saját írásából, A tündérkeresztanya című mesekönyvéből olvasott fel a gyerekeknek. Egy-egy történet dallamos formában kelt életre.

A késő délután folyamán Kengyel Éva, a könyvtár munkatársa már egy író-olvasó találkozó keretében beszélgetett az írónővel az írás és olvasás lélekre ható felszabadító erejéről, illetve annak a problémakörnek az okait is boncolgatták, hogy miért olvasnak egyre kevesebbet az emberek.

– A gyerekeknek még több, mint 50%-a rendszeres olvasónak tekinthető, a felnőtt lakosságnak mindössze a 13%-a. Hova lesznek a többiek? – tette fel a kérdést Kiss Judit Ágnes. – Elkeserít, hogy tízéves kortól elveszítjük az olvasók többségét. Tanárként azt mondom, hogy a kronologikus irodalomoktatásnak ebben nagy szerepe van. A gyerek épp megtanul olvasni és azt kell bújnia hirtelen, hogy: „Siralmas énnéköm tetűled megváltom, Áldott Magyarország…”, ami gyönyörű, csak egy gyereknek a nyelvezete távol áll ettől és emiatt leszakad az olvasásról.

Többször tapasztaltam, hogyha beviszek egy kortárs verset az órára, a gyerek majdnem alszik, de egyszer csak felfigyel, hogy egy vers azon a nyelvezeten tud szólni, mint amin a hétköznapjaink – mesélte az írónő.

A Martfű Városi Könyvtár dolgozói minden évben lelkesen készülnek erre az ünnepi hétre, de a könyvtár egész évben szeretettel várja látogatóit gazdag, folyamatosan frissülő kötetes gyűjteményével és programjaival.

Székács Szidónia


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város