Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Ne feledjük őket, emlékezzünk rájuk, vegyünk példát róluk!

A nemzet szíve ott és akkor egyként dobbant, s ez a dobbanás megrázta a világot. Emberfeletti erővel győzte le a poklot – hangzott el Martfű Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepi megemlékezésén 2022. október 23-án.

– Ma a magyar történelmünk egyik csodájára emlékezünk. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra, mely valóban, maga volt a csoda, ahogy megszületett és élt, s ahogy szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát – fogalmazott ünnepi beszédében Földi Edina, a Martfűi József Attila Általános Iskola igazgatója, önkormányzati képviselő.

A városi ünnepi megemlékezés részeként az iskola diákjainak az „Igazat játszottak” című műsora idézte fel nemzetünk hőseinek sorsfordító cselekedeteit. Az ünnepség fáklyás felvonulással folytatódott, majd a Martfűi Református Templom 1956-os emlékhelyénél koszorúzással tisztelegtünk a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

– Az ’56-os hősök magasra tették a mércét. Példát mutattak hazaszeretetből, a haza iránti elkötelezettségből. Ha tudni akarjuk, mi is lenne az a szabadság, amit követnünk kell, az ő nyomukban kell haladnunk. Ők azok, akik mindenüket kockára tették, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért. Erejük az összefogásban rejlett, egységben léptek fel a diktatúrával és az idegen elnyomó hatalommal szemben!

Mi volt az álmuk 1956 hőseinek? A szabadság. S hogy mi is a szabadság? „A szabadság igazából a végtelen előszobája: a marék porságodból adódó korlátaid fölé való emelkedés. Az a pillanat, mikor kinyílnak szárnyaid, és érzed, hogy nem állati ösztöneid, kapzsi vágyaid, duzzogó sérelmeid, hanem egyedül csak a szeretet és a jóság mozgatja tetteid – idézte Böjte Csaba gondolatait Földi Edina. – A ferences rendi szerzetes közel negyven év távlatában így fogalmazta meg azt, ami 56 hőseit is mozgatta. Nem az önzés, nem az egyéni érdek, nem a kapzsiság és nem az én, hanem a MI! Így érezhették ezt a forradalom résztvevői, a vétlen áldozatok is: „Hogy végre élhetik az életüket” -SZABADON, egy SZABAD Magyarországon.

A forradalmat, bár vérbe fojtották, nem tűnt el nyomtalanul a történelem süllyesztőjében. Üzenete a mai napig itt él közöttünk, annak ellenére, hogy az életüket a magyar szabadságért feláldozó hősöket jeltelen sírba, arccal föld felé fordítva, összekötözve temették el. A megfélemlítés és megtorlás nem volt képes legyőzni, sárba tiporni 1956 szellemiségét.

Kötelességünk, hogy a hősök emlékét megőrizzük, s az ifjúságnak elmondjuk: kik, mit és miért tettek 1956-ban. Nekik is tudniuk kell, a pesti srácok és lányok önfeláldozó hősiességről tettek tanúbizonyságot. Szinte fegyverek nélkül, közös szívdobbanással, hatalmas elszántsággal a legnagyobb túlerővel szemben is képesek voltak fellépni a szabadságunkért és a függetlenségünkért.  Elmehettek volna innen, elfogadhatták volna, hogy a rendszer megváltoztathatatlan. Ők azonban nem ezt tették. Küzdöttek, kitartottak a végsőkig, készen álltak arra, hogy életüket is feláldozzák a szent szabadságunk oltárán.   

1956 a vérbe fojtás ellenére ott maradt a magyar szívekben.  Megmutatta mire képes ez a kicsiny ország, itt Európa közepén, bebizonyította, hogy a nyakas magyarságot nem lehet eltiporni. Ma már vitathatatlan az is, a forradalom – visszaadva az emberek hitét – képes volt megváltoztatni a jövőnket. 

Verssel, prózával, tánccal és dallal, de leginkább a szívükkel, mindent elmondanak a gyerekek a forradalom és szabadságharcról – mondta Földi Edina a fellépő általános iskolás diákokról, akik, ahogyan fogalmazott, olyan komolyan, már-már felnőttesen álltak a készülő műsorhoz, mint 66 évvel ezelőtt azok az ifjak, felnőttek és idősebb emberek, akiknek csodálatos tetteire emlékezünk.

Martfű oktatási intézményei, az általános iskola és a Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium október 21-én tartották ünnepi megemlékezéseiket. Földi Edina és Borza Andrea, az iskolák vezetői gondolataikkal, az általános iskolások pedig felemelő és megindító előadásukkal idézték fel a forradalom és szabadságharc szellemiségét.

Október 23-án az emlékezés lángjai is fellobbantak. A fáklyás felvonás fényei kísérték az ünneplőket a Martfűi Református Templom 1956-os emlékhelyéig, megvilágítva a forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgő koszorúk elhelyezését, és emlékeztetve, hogy nekünk, a ma élőknek is őriznünk kell a lángot.

 

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a 2022.10.23 - Október 23. Városi Ünnepi Megemlékezés, fáklyás felvonulás és koszorúzás képgalériához>>>

Tovább a 2022.10.21 - Október 23. Ünnepi Megemlékezés - Martfűi József Attila Általános Iskola képgalériához>>>

Tovább a 2022.10.21 - Október 23. Ünnepi Megemlékezés - Damjanich középiskola Martfű képgalériához>>>


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város