Mai világunkban is fontos az értékteremtés, a kreativitás, az önkifejezés, a valóság belső megszűrése

2022. október 21-én nyílt meg a martfűi művelődési központban a XXXIII. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata. A hosszú múltra visszatekintő pályázati felhívás megmérettetés és bemutatkozási lehetőség is egyben.  Népszerűsége kezdetek óta töretlen.

A beérkező alkotásokat idén Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész, Máder Barnabás keramikusművész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész zsűrizte. Döntésük nyomán ebben az évben ötvenhét alkotó száztíz munkája látható az intézmény emeleti galériáján és kiállítótermében.

Természeti környezetünk szép színei, fényei éppúgy megelevenednek festve, vagy grafikaként, mint a családi, közösségi emlékeket idéző építészeti örökségeink. Ékszerek, a ruházat kiegészítő elemei, különféle lakásdíszek, a gyermeki lélekhez közelálló alkotások egyaránt megtekinthetők. Sem a formának, sem a rögzített gondolatnak nem szab határt az alkotói fantázia, mely egyaránt tetten érhető vászonra álmodva, fonálból megmunkálva, fából kifaragva, tojáshéjba vésve... A kiállítást Révi Norbert szobrászművész rendezte, a befogadóknak fizikailag és gondolatban is egy bejárható utat képezve.

A megnyitóra nagyon sokan érkeztek, mely ugyancsak azt mutatta, mai világunkban is fontos az értékteremtés, a kreativitás, az önkifejezés, a valóság belső megszűrése.

Dr. Papp Antal Martfű város polgármestere köszöntő gondolataiban elmondta, csodálja az alkotókat újabbnál újabb ötleteikért, s azért, ahogyan azokat megformálják.  

Sokan régi jó barátként járnak vissza Martfűre, de minden évben vannak olyanok is, akik első próbálkozók itt. A kiállítás szervezője, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár valamint a társszervező Szolnoki Művésztelep mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy méltó módon tudják elismerni és köszönteni az itt kiállítókat.

Ezúttal a Smart Jazz zenekar fellépése színesítette az eseményt. Az együttes régi korok örök melódiáit hozta el a jeles napra.

A kiállítást Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitotta meg. Művészként sok előrevivő gondolatot fogalmazott meg, mind az alkotók, mind a közönség számára.  Arról is szólt, milyen szempontok szerint döntöttek zsűri társaival egy-egy alkotásról.

Megpróbálták felfedezni az alkotók szándékát, valamint azt is, mennyire van szinkronban a létrehozás minőségével. Verebes György művészként fontosnak tartja, hogy az alkotás ne csak esztétikai élmény legyen, hanem hordozzon magában egyfajta üzenetet is, melynek megfejtése a befogadókra vár.

A falakon, vitrinekben látható munkák megfelelnek eme nemes küldetésnek. Az alkotók munkáját emléklappal köszönték meg, a díjazottak pedig nívós könyvjutalmat is átvehettek.

A fődíjakat Fazekas Zoltán (I. hely), Hernek János (II. hely), Keszler Ágnes (III. hely) vehették át. A zsűri a fiatal alkotók körében is jutalmazott, és különdíjakat is átadtak. A martfűi alkotók közül különdíjat vehetett át Cseh László, Stonawskiné Szűcs Klára és Kerékgyártó Emese.

Támogató: Martfű Város Önkormányzata

A tárlat 2022. november 20-ig látogatható, aki teheti, tekintse meg a megyei amatőr alkotók képi és szellemi világát!

(A kiállításmegnyitóról és a kiállított alkotásokról készült fotók a www.martfu.hu oldalon láthatóak.)

Kengyel ÉvaTovább a 2022.10.21 - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata képgalériához>>>

Tovább a 2022.10.26 - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata - Alkotások képgalériához>>>


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város