Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A Szent István szobor, Martfű jelképe és a város más köztéri szobrainak alkotóját köszöntöttük

80. születésnapja alkalmából martfűi műteremgalériájában köszöntötték Gyurcsek Ferencet, Martfű köztéri szobrainak alkotóját, városunk köztiszteletben álló, Munkácsy-díjas szobrászát 2022. november 9-én.

A történelmi cipőgyártás nyomában kutatva, legújabb epizódja forgatására utazott Martfűre a Vajtó és a Világ produkció. A forgatás részeként a születésének kerek évfordulóját ünneplő Gyurcsek Ferenc szobrászművészt is felkeresték.

Ekkor, a forgatás során köszöntötték születésnapja alkalmából a még mindig alkotó szobrászművészt dr. Papp Antal polgármester, Székácsné Tálas Gabriella és Asztalos Árpádné, a martfűi művelődési központ jelenlegi és korábbi vezetője valamint dr. Molnár Edina, a kulturális intézmény művészeti és civilkapcsolati előadója.

Gyurcsek Ferenc 1942. november 6-án Budapesten született. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, majd a Képzőművészeti Főiskolán végezte, szobrász szakon. Mestere Somogyi József volt. 1961 és 63 között, mint díszítőszobrász - restaurátor dolgozott. Járt Tanulmányúton Olaszországban, Bulgáriában, Görögországban, Grúziában és Örményországban. Köztéri megbízásokon Ausztriában, Görögországban, Türkmenisztánban dolgozott. Jelenleg Budapesten és Martfűn él.

Martfű főterét délről, a katolikus és a református templom ölelésében, a Szent István szobor, Gyurcsek Ferenc méltóságteljes alkotása zárja le. Szent István király egészalakos bronzszobra a róla elnevezett tér ékessége, a város jelképe.

A szobrászművész további, köztereinket díszítő alkotásai az 1848-as emlékmű, a Millennium országos ünnepségsorozata valamint Martfű önálló településsé válása 50. évfordulójának egybeesésére emlékeztető „Időkapu” és a magas kőoszlopon Martfű felett őrködő, a város címerében lévő Griff.

Gyurcsek Ferenc szobrász, díszítőszobrász-restaurátor munkássága és köztéri megbízatásai által Európa-szerte ismert és elismert. Az alkotáshoz használt anyagai között kitüntetett szerepet kap a márvány, a vas és a beton. Pályakezdése óta az ember és a világ viszonya foglalkoztatja, azok az élethelyzetek, amelyek révén az egyén alakítója lehet saját és közössége sorsának.

Születésnapja alkalmából további alkotóerőt és jó egészséget kívánunk!

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város