Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Sün- és rovarszállások kihelyezésével a természet sokszínűségének megőrzéséért

A kisiskolások segítségével helyükre kerültek a hidegek beállta előtt a menedékek.

A természetvédelem, a hasznos állatok védelme érdekében indította a Természetvédelmi Szövetség évekkel ezelőtt céltudatosan, egy-egy állat életfeltételeinek javítására, szaporodásuk biztonságosabbá tételére irányuló „mozgalmait”. A téli madáretetés, a madárodúk kihelyezése, a fecskéknek műfészkek készítése, a beporzóknak telelő- és szaporodásukat segítő „szállások” kihelyezése, vagy a sünöknek téli szállás készítése és elhelyezése a szabadban – mind-mind a védendő állatok: madarak, rágcsálok, rovarok számának csökkenését hivatott megállítani.

Ebbe a tevékenységbe egyesületünk is bekapcsolódott.

Korábban a természetvédelmi tábor keretén belül madárodúkat és denevérszállást készítettünk és helyeztünk ki a gyerekekkel a Művelődési Központ körüli parkokba.
Majd 12 fészkes fecskeházat állítottunk fel a volt „Bögrés” játszótéren, mert az Ifjúsági úti társasházak ablaksarkaiba évről-évre igyekeznek fészket rakni a fecskék, aminek sok lakó nem örül. Ezt sajnos nem tudtuk megkonzultálni a fecskékkel, s eddig még nem költöztek be az ingyenes „lakásokba”. Azért annak örülünk, hogy „albérlők” vannak. A rozsdafarkúak szívesen költenek ott.

Az idei Városszépítő táborban az IKSZ-es fiúk felnőttek irányításával sün- és rovarszállásokat készítettek. A Lorenz Kft-től egyszerhasználatos raklapokat kaptunk (cserében megkapáltuk a rózsaágyásokat), amelyeket szétbontva olyan faanyaghoz jutottunk, amiből elkészülhettek a téli szállások.

S a kisiskolások (1.b.) segítségével el is helyeztük azokat olyan helyre, ahol szoktak sünöket látni a lakók, háborítatlan, bokros rész, sok lombbal, amivel ügyesen betakarták a gyerekek a téli menedékeket. Gondosan ügyeltünk a bejáratok tájolására, hogy ne fújhasson be a hideg északi szél, puha faleveleket raktak a belsejébe, s a bejáratot is álcáztuk. A cikk megírása előtti napokban megnéztem, s igen!, látszik, hogy használatba lett véve mindegyik!

A rovarszállást egy olyan fára helyeztük, amelyik környezetében hosszan virágzó növények vannak, oda csalják a beporzókat.

A gyerekek segítségükért cserébe TermészetBúvár Magazinokat kaptak.

Nem nagy dolog! - mondhatják egyesek! De igen! A „Sok kicsi sokra megy” elven, azok a védendő állatok már ilyen téren segítve vannak, amelyek igénybe veszik az általunk, a gyerekek által készített szállásokat.

Másrészt a gyerekek természettudatos nevelésébe beletartozik, hogy ők személyesen is tegyenek, tehetnek valamit a hasznos élővilág védelméért! Kiskorukban megtanulják, hogy az ember okozta természeti károk mérsékelhetők, kis odafigyeléssel, munkával ők maguk is segíthetik a biodiverzitás (sokszínűség) megőrzését.

Vinczéné Balogh Magdolna

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város