A Legszebb Konyhakert versenyben két martfűi kert kapott Országos díjat

A mezőgazdasággal, ezen belül a kertészettel foglalkozók ritkán mondják: Jó volt az időjárás! Az időjáráson belül a hőmérséklet, a viharok/jégesők, a késői kitavaszodás, vagy épp a korán jött meleg, egy váratlan fagyos éjszaka - mind, mind gondot okoz. A 2022-es ritka rossz év volt! A hosszú csapadékmentes időszak nagy meleggel való társulása a mezőgazdaság, benne a kertészet alacsony terméshozamait eredményezte, sok helyen meghiúsította az eredményes termesztést.

Ez rányomta a bélyegét a „Legszebb Konyhakert” országos verseny idei fordulójára is. Tavasszal 8 ország 342 településéről 2.379 nevezés érkezett a szervezőkhöz, s nyár végén, amikor beérkeztek az „Országos díj”-ra jelölések, mindössze 85 településről 150 kertet láttak arra méltónak a helyi koordinátorok.

A bűvös szó az öntözés volt. S nem volt elég, hogy tudott-e a kertművelő öntözni, nagyon nem volt mindegy, hogy azt mikor tudta, s utána „mi lett” a beöntözött területtel. Ezért lehetett hallani, hogy „nagyon sokat kellett dolgozni az idén”. Öntözni, aki meg tudta oldani, reggel és este, napközben pedig újból és újból megkapálni az öntözés által fél nap alatt becserepesedett területet.

Ettől csak a mulcsozott termesztésnél volt eltérés, ahol a sorok és a növények közét szerves-, azaz növényi aprítékkal, szalmával stb., min. 10 cm, max. 30 cm vastagon beterítették. Ott kevesebb öntözésre volt szükség, és kapálni sem kellett. Természetesen ezt a mulcsot rendszeresen pótolni kellett, hiszen az öntözés hatására egyenletesen bomlott lefelé, tápanyagot biztosítva a növényeknek.

Ezt a két termesztési módot lehet tetten érni az idei év martfűi kertjei közül „Országos díj”-ban részesült két kertnél.

Az első változat Erdélyi András és felesége Ági Zsófia Zártkerti területe. Gyönyörű kert, ahogy a régi „nagy könyvben” meg van írva! A helyi zsűri csak úgy emlegeti: a porszívós kert. Annyira rendezett, tiszta (gyommentes), gyönyörű növényanyaggal, szép terméssel és nagyon sok munkával.

A másik kert Pásztor Gyula és párja kertesházi kertje. 10-15 cm vastagon még a „mindennel” is mulcsozva volt (levágott fűvel, sövénynyesedékkel, letermett borsószárral, de még hüvellyel is, a gyógy- és fűszernövények fel nem használt részeivel, stb.) úgy, hogy össze voltak aprítva a növényi részek. Kapálást egyáltalán nem igényelt (az 1-2 szál gyomot ki lehetett húzni), s öntözést is csak hetente kétszer. Az országos zsűri kiemelte az ablakszárnyak újra hasznosításából kialakított építményt is, amely a későn jött fagyok ellen védett, és koraibbá tette az alá ültetett salátát, paprikát, padlizsánt.

A Martfűi Városszépítő Egyesület által koordinálva a „Legszebb Konyhakert” országos versenybe benevezett martfűi kertek: zártkert: 4 db, normál (kertesháznál): 3 db, minikert: 2 db. Mind öntözve voltak, s a hőség ellenére szépek maradtak. A legfiatalabb nevező: Polgár Gabika 9 éves, a legidősebb betöltötte a 80-at.

Az egyesület zsűrije rendszeresen látogatta és fotózta a kerteket, s tapasztalatokat, véleményt cserélt a művelőkkel. Munkájukat Oklevelekkel, szakmai folyóiratokkal ismerte el. Ajándékot is kaptak a termelők Robi Boltjától, Kovács Zsolt Zöldségboltjától és az Ibolya Virágbolttól. Köszönjük szépen!

Gratulálunk az Országos Díjban részesülteknek, s a többieknek is, a jelölést jogosan megérdemelték. Mindenki sokat dolgozott azon, hogy kertje szép legyen, hasznot hozzon, kikapcsolódást nyújtson a művelőjének.

A versenyt az országos díjkiosztón 2023-ra is meghirdették, mi is csatlakozunk az idén is. Várjuk régi nevezőinket és újakat is szívesen látunk.

Fotók a kertekről, a művelőkről, a díjazottakról a www.martfu.hu oldalon.

A Martfűi Városszépítő Egyesület zsűrijének nevében:

Vinczéné Balogh Magdolna


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város