Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Égen járó”

Kecső Endre Hüperión című kiállításának megnyitójával ünnepeltük a magyar kultúra napját 2023. január 20-án, az előző napi színvonalas irodalmi-zenei est után. Kint hóesés, a galérián a monumentális, lenyűgöző erejű művek – ebben a különleges hangulatban hallgathattuk Révi Norbert hozzáértő, művész- és műelemző szavait.

Általános iskolában Kecső Endre rajztanára Poré Mariann volt, majd Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetőjének tanítványaként nyert felvételt a Képzőművészeti Egyetemre. Endre 2019 óta a Művésztelepen él és alkot, mellette tanít.

Munkáit több alkalommal is láthatta a martfűi közönség. 2009-ben itt tartotta első önálló kiállítását. 2013-ban, az egyetemi évei alatt művésztársaival együtt állított ki. A Zim-Zum című tárlaton Károlyi Zsigmond festőművész tanítványai mutatták be műveiket Prága után itt, Martfűn.

2019-ben két szobrásszal, testvérével, Kristóffal és kollégájával Révi Norberttel közös, Hármas hangzat című kiállításán mutatta be legújabb alkotásait. Mindkét korábbi martfűi kiállítását Verebes György, Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg. Most a szintén martfűi származású Révi Norbert szobrászművészt kérte fel erre a feladatra, aki művésztársa és barátja is egyben.

Hadd idézzem meg Révi Norbert megnyitón elhangzott mondatait: – Gyakran mondják a művészekről, hogy ők azok, akik sokszor a fellegekben járnak, elrugaszkodottak, furcsák – egyszerűen mások, mint az átlagember. Nos, meg kell érteni, hogy ennek szükségszerűen így is kell lennie. Feladata, hogy a dolgokra kellő távolságból, ha tetszik, föntről lefelé tekintve szemléljen. Nincs más lehetősége. Karinthy Előszavának soraival élve: Emeljetek fel, szólni, látni, élni,
Itt lent a porban nem tudok beszélni. Ha érteni akarjuk, mi történik idelenn a világban, fölébe kell emelkedni.

Innen kapta címét a kiállítás is, Hüperiónról, a titánról, aki nevének jelentése: magasan járó, égen járó. Szimbolikusan az égen járó Isten, aki újra és újra pályáját bejárva az égbolton különböző arcait mutatja. Ő kormányozza a nappal és az éj váltakozó ritmusát és így mindazt, ami itt a Földön történik. Kecső Endre festői szándéka, hogy ezeket a titáni látomásokat a lehető legérzékletesebb módon láttassa.

Ahogyan életrajzában olvasható: Monumentális méretű és erejű vásznain az antik mitológia istenségeit és hőseit kelti életre kortárs áthallásokkal: megidézett héroszok, picassói formák, szobrászi drapériák, dőlő oszlopok és grafikonnyilak.

A kiállítás február 24-ig tekinthető meg az intézmény kiállítótermében és emeleti galériáján. A kiállítás időtartama alatt Kecső Endre általános- és középiskolások részére alkotói tárlatvezetést tart, amely felnőttek számára is elérhető.

Eiler Zita


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város