Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Az utánpótlás helyzete a Victory Martfűi Klubban

A martfűi edzőteremben jelenleg két karate csoport üzemel, zömében helyi gyerekekkel, személyekkel. Vezetőjük Sensei Búzás Gábor egy jól képzett szakember, aki maga is példát mutat fejlődésben, és tavaly a 4. fekete öves vizsgáját is letette, ami nagyon magas és kiemelkedő fokozat.

 

A haladó csoport létszáma 15-18 fő és már sárga, zöld övesek is vannak közöttük. Többen országos szinten is versenyeznek, Oláh Barnabás az U16-os válogatott tagja, és terveink szerint idén, a sikeres hazai selejtező versenyek után Európa-bajnokságon is képviselheti hazánkat.

A kezdő csoportba 16-20 fő jár, akik a karate alapjait tanulják és már egy-egy gyermek fokozati vizsgán is túl vannak. Idén már többjük házi és regionális versenyeken is fog indulni, majd a legügyesebbeket országos versenyzésbe vonjuk.

A folyamatos klubedzések mellett állandó fejlődési és élményszerzési lehetőséget jelent számukra az edzőtáborozás. Oláh Barnabás idén meghívást kapott a bő válogatott keretbe, és részt vett a mátraházi alapozó edzőtáborban, ahol napi három edzés és két előadás biztosítja a nemzeti csapat tagjainak az állandó kihívást és fejlődést. Barnus Martfűn a klubtársainak részletes élménybeszámolót tartott erről, ami nagyszerű motiváció mindenkinek.

A csapatból többen februárban Budapestre utaztak a klub téli edzőtáborába. Voltak akik vizsgáztak is, számos más klub tagjaival, tapasztaltabb versenyzőkkel edzettek együtt, és néhány válogatott sportoló is tartott számukra edzést. Nagyszerű tapasztalás.

 

 

A nyári edzőtábor már több mint 20 éve állandó népszerű program a Tisza-parti kisvárosban. 100 fő feletti létszám több klubból, rendszeresen érkeznek külföldi karatékák, és a színvonalas szakmai program mellett mindig lehetőség van a kikapcsolódásra, a közösségépítésre is.

A karate nyújtotta vizsgarendszer több szempontból is értékes vezetőléc a tanítványoknak és jó visszajelzés az edzőknek, tanároknak, szülőknek egyaránt.

Életkori sajátosságoknak megfelelő általános mozgásfejlesztést kapnak, ami az idegrendszeri érést, az iskolai teljesítményt, a közösségi szocializációt támogatja. Majd erre épülhetnek a sportági mozgások, a jártasság elmélyítése a karatéban, az erőnléti és ügyességi feladatok. Nevelést végzünk, amit rendszeresen tudunk monitorozni, mérni.

A Victory Martfű nem csak hazánk, de Európa egyik legrégebbi és legeredményesebb fejlesztő közössége, karate klubja. 38 éve indultunk itt Martfűn, és rengeteg helyi embernek tudtuk segíteni a személyiségfejlődését, sok helyi fiatal általunk utazhatott az országban, gyűjthetett élményeket. A legjobbak pedig - és sok ilyen van -, beutazták Európát, sőt a világot is többen. Hazánk legtöbb világbajnoki indulója, válogatott versenyzője, fekete övese innen került ki. Azok a martfűi gyerekek, akik továbbtanulnak, szintén tudnak tovább edzeni a klub budapesti csoportjában. A jelen legjobb magyar versenyzői, a világbajnoki csapat nagy része innen kerül ki, a Victory Martfűből. És ezek a versenyzők mind lejönnek Martfűre, edzést tartanak a helyi fiataloknak.

A legfontosabb feladataink most, hogy támogassuk azt a lineáris fejlődési alternatívát, hogy klubunkban és közösségünkben a gyermek kezdő szinttől a Japánban világbajnokságon induló válogatott versenyzőinkig mindenki számára biztosítottak legyenek a lehetőségek és felkészülési körülmények. A ma gyermekei lássanak, álmodjanak, majd tervezzenek egy jövőképet ebben, és akkor „képessé” is válnak ennek elérésére.

Helyben a leglényegesebb megoldani a martfűi karate edzőterem fenntartását, felújítását, amiben most a salétromosodás megszüntetése a legsürgősebb feladat.

A helyi szülők, önkormányzat együttműködése, támogatása és ez az átfogó koncepció előmozdítja, hogy hagyományaink, értékrendünk és eredményeink mind fennmaradnak, folyamatosan viszik városunk jó hírét és lehetőséget biztosítanak a jelen és jövő generációinak Martfűn.

S.Lesták Anita
szervező

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város