Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Új üzemcsarnok alapkövét helyezték el – Multivá válást célzó fejlesztések a RIGO Kft.-nél

Jelentős, mintegy 1.6 milliárd forintos fejlesztéshez kapott európai uniós támogatást a RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. a társaság a martfűi Tisza Ipartelepen található telephelyén. A projekt nyitórendezvényének keretében a 809 millió forintos támogatással megvalósuló, közel 3000 négyzetméteres új üzemcsarnok alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el a kft. tulajdonosai és dolgozói 2023. március 7-én.

 

Az elsősorban könyvkötőgépek gyártásáról és egyedi szerszámkészítéséről ismert vállalkozás „A RIGO Kft. multivá válását célzó fejlesztések” című pályázatának célja a vállalkozás versenyképességének fokozása, a nemzetközileg is elismert RIGO márkanév megerősítése a papíripari gépek gyártásában, valamint a megjelenés újabb piacokon.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében benyújtott sikeres pályázata révén elnyert, feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló projekt részeként a kft. eszközbeszerzést, ingatlanberuházást, kísérleti fejlesztést, információs technológiai fejlesztést hajt végre, valamint tanácsadást vesz igénybe és külpiaci megjelenéshez kapcsolódó marketingtevékenységet végez. A támogatás egy részét külföldi kiállítási részvételre fordítják.

A beszerezni tervezett eszköz egy lézervágógép, megoldást nyújtva azokra a technológiai problémákra, amelyeket a napi termelés során igen sok emberi erőforrás igénybevételével és koordinációjával tudnak áthidalni.

Az ünnepélyes alapkőletételt és üzembejárást megtisztelte jelenlétével dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye főispánja és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

– Az 1990-es alakulás óta hosszú és eredményes munkát folytattak, amely sokszor nehéz feladatok elé állította társaságukat – mondta el az ünnepélyes alapkőletételen Rigó Zoltán ügyvezető igazgató.

Az elmúlt évekre jellemző, hogy árbevételük évi 20-30%-kal emelkedett. Ezzel párhuzamosan nőtt a kft. létszámállománya, mellyel az ipartelep második legnagyobb foglalkoztatójává léptek előre. Fennállása több mint három évtizede alatt a RIGO Kft. fokozatos fejlődésen ment keresztül, és szakembereikkel közösen egy modern technológiával felszerelt üzemet tudtak létrehozni.

A fejlődéshez jelentősen hozzájárult Magyarország Kormánya gazdasági támogatási programja, a Magyar multivá válási program keretében benyújtott, sikeres pályázat pedig megteremtheti termelésük további fejlődésének alapjait – emelte ki Rigó Zoltán.

A RIGO Kft. méltán büszke könyvkötő gépei sikerére, mely a nyomdaipar nemzetközi piacán igen elismerően teljesít, és büszkék az ezen termékeikkel elért eredményeikre, a Magyar Termék Nagydíjra, az Innovációs különdíjra és több más elismerő kitüntetésükre.

– Számomra, de a város életében is hatalmas öröm egy ilyen fejlesztés Martfűn, fontos lépés az alapkőletétel, amellyel bővülhet a cég! – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Papp Antal polgármester. – Ebben a cégben közel száz fő dolgozik 33 év után, ami hatalmas fejlődés. A ’90-es években rengeteg vállalkozás alakult, de ma már nagyon kevés közülük, amely még mindig működik és fejlődik. Bízom benne, hogy a RIGO Kft-nél ez továbbra is így marad, örülök, hogy ez az alapkőletétel megtörténik – mondta el Martfű város polgármestere, sok sikert kívánva a cégnek és az ott dolgozóknak is.

– Rendkívül komoly érdekünk fűződik egy kiegyensúlyozottabb fejlődéshez, és ennek jó példája lesz a mai fejlesztésindítás – utalt megyénk jelenleg nagyon eltérő gazdasági súlypontjára dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A RIGO céget nagyra értékelem ebből a szempontból, példaértékű, hogy megyénk e területén fejlesztések történnek. Érdekünk fűződik hozzá, hiszen munkahelyeket kell teremteni. Nem a dolgozókat kell ingáztatni, sokkal fontosabb, hogy itt gyarapodjon az értékteremtő gazdaság, kialakuljon a környezetben egy széleskörű beszállítói infrastruktúra, és helyben találják meg a számításaikat mindazok, akik az értékteremtésben részt akarnak venni.

– Ez az új csarnok nemcsak egy nagy épület lesz, hanem sok tekintetben a RIGO Kft., a Rigó család következő generációinak jövője is – fogalmazott Rigó Péter, a kft. ügyvezető igazgatója.

– A régi helyünket egyrészt kinőttük ‒ és ezért köszönet illet mindenkit, aki az évek során bízott bennünk és ezzel hozzájárult a cég növekedéséhez ‒, másrészt olyan új terveink vannak, melyekhez nemcsak több helyre, hanem folyamataink újragondolására, jelentős fejlesztésekre is szükség van. Az új csarnok egyik legkézenfekvőbb előnye, hogy nullára redukálja a meglévő logisztikai költségeinket. A lézervágást eddig Tiszaföldváron végeztük, míg az ezt követő munkafolyamatokat itt, Martfűn.

Ahogy a csarnok, úgy a szintén beszerzésre kerülő új, csúcstechnológiás lézervágó gép megvásárlásához is jelentős uniós pályázati forrást kaptunk. Ez utóbbi pontossága, gyorsasága teszi műszakilag lehetővé annak az új, csökkentett ökológiai lábnyomú papírvágó gépcsaládnak a fejlesztését, tervezését és gyártását, mely szintén régóta a terveink között szerepel – tudtuk meg a projektnyitó rendezvényen.

Az új csarnok azonban ennél távolabbi perspektívákat is nyit a cég számára.

– Talán sokan tudják rólunk, hogy a világ 72 országába exportáljuk kis- és közepes kapacitású nyomdaipari, kötészeti gépeinket. Globálisan egyike vagyunk a három legnagyobb gyártónak ezen a speciális piacon. Nemcsak szélesítjük nyomdaipari célgépeink választékát az új gépcsaláddal, hanem igyekszünk olyan további megbízásokat vállalni, partnerkapcsolatokat kiépíteni, amelyek túlmutatnak ezen a viszonylag kicsi és sérülékeny szegmensen, gondolva például a mezőgazdasági gépgyártásra, az élelmiszeripari gépek nagy szegmensére, az autóiparra vagy a vasúti járműgyártásra.

Nemcsak egy épületről és egy gépről beszélünk tehát, hanem egy olyan jelentős mérföldkőről, ami lassan, de biztosan nagyon sok mindent megváltoztat a munkánkban, az életünkben, mi pedig igyekszünk az új csarnok adta lehetőségekhez minden tekintetben felnőni, és minél jobban élni velük – fogalmazott a cégvezető.

A projekthez kapcsolódó technológiai fejlesztések, a tervezett infrastrukturális és ingatlanberuházás bemutatását követően Rigó Zoltán és Rigó Péter ügyvezető igazgatók közösen helyezték el az új üzemcsarnok alapkövét.

Meghívott vendégeik, üzleti partnereik a meglévő üzemcsarnokokkal, az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek eredményeivel is megismerkedhettek a cég működésében újabb kiemelt mérföldkőnek számító projektnyitó rendezvényen, amellyel elkezdődhetnek a RIGO Kft. hazai multicéggé válását célzó fejlesztések megyénk napjainkban is az egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosában, Martfűn.

Herbályné Kalmár IrénMinden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város