Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Happy-hét” program az óvodában és a bölcsődében - „Tekenőbe tiszta víz… - Minek az a tiszta víz?”

Az idei évben is izgatottan vettek részt a Játékvár Óvoda és Bölcsőde gyerekei és felnőttjei az OGYÉI által meghirdetett „Happy-hét” programban, amelynek alapgondolata az, hogy a megfelelő vízfogyasztást népszerűsítse a legkisebbektől, a legnagyobbakig. Az idei évben a hét közepére, szerdára esett a Víz világnapja (márc. 22.), így egész héten a programhoz kapcsolódó anyagokból és a pedagógusok saját ötleteiből, vízzel kapcsolatos kezdeményezéseket, tevékenységeket terveztünk intézményünkben.

A Víz világnapja alkalmából a bölcsődébe és az óvodába egyaránt kék pólóban érkeztek a gyermekek és az intézmény dolgozói, ezzel is erősítve a gyermekekben ennek a jeles napnak a fontosságát.

Az óvodás csoportjaink a jó időt kihasználva elsétáltak a Tiszához, ahol megfigyeléseket tehettek a vízparti növény- és állatvilágról. Figyeltek arra, hogy a séta alatt is friss, egészséges ivóvizet fogyasszanak, ami oltotta a szomjukat a nagy séta után.

A programhoz tartozó segédanyagok remek segítséget nyújtottak a tervezett témahét megvalósításához. A kinyomtatható színes plakátokat, játékokat, színezőket jól be lehetett építeni a mindennapi játékba és fejlesztő tevékenységekbe, és a játékos feladatokkal, kísérletekkel, a sétán szerzett élményekkel, rengeteg tapasztalatot gyűjthettek a gyermekek a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás pozitív hatásairól és a víz sokrétű felhasználásáról, fontos szerepéről.

Egészségnevelési programunk alapján kiemelten figyelünk arra, hogy a bölcsődében, óvodában tartózkodás teljes ideje alatt mindig friss ivóvízhez jussanak a gyermekek. A foglalkozásokban is megjelentek a vizes témával kapcsolatos játékok: a Wesco építőelemekből saját kezdeményezésre hajót építettek, halas tavat telepítettek. Az óvoda - család kapcsolatát erősítve volt olyan csoport, amely otthoni alkotómunkát is hirdetett: a szülők és gyermekeik közösen tutajt barkácsoltak parafadugóból.

Lehetőség volt különféle érdekes kísérletek megfigyelésére is: hideg-meleg próbát tehettek a kezükkel, „Láva”-kísérlettel megvizsgálták a víz és olaj találkozását, tanulmányozták, hogy mi lebeg, mi süllyed el a vízben, és színes káposztaleveleket is létrehoztak.

Bízunk abban, hogy a Happy-hét által nyújtott programok elég élménnyel járultak hozzá ahhoz, hogy a gyerekek és családjuk a jövőben is tudatos ívóvízfogyasztók maradjanak.

Egri-Barna Noémi

óvodapedagógus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város