Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Közlekedés kicsiben”

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde Katica csoportjával ellátogattunk Szolnokra, a Vasútmodell és vasúttörténeti kiállításra, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központba 2023. március 17-én.

A kiállításra helyközi járatos autóbusszal mentünk. Már az utazás is nagy élmény volt a gyerekeknek, mert többen még nem utaztak ilyen autóbuszon. A célunk az volt, megismerkedjenek a gyerekek a buszos közlekedés szabályaival, a helyszínen pedig a vasúti közlekedés rejtelmeivel, és megtekinthessenek egy olyan mini világot, amely ugyan olyan, mint az igazi, csak kicsiben.

A kiállítótermekben többféle méretű terepasztalokon valósághű mozdonyok, vonatok, vagonok, szerelvények futottak erdők, hegyek között, hidakon át, alagutakban. Örömmel fedezték fel azokat a tárgyakat, helyszíneket, történéseket a terepasztalokon, amelyekkel találkoznak a mindennapjaikban. Minden apró részletességgel ki volt dolgozva, egy miniatűr világ, megannyi csodával, amit itt láttunk, felfedeztünk és megéltünk. Mondogatták is a gyerekek, hogy „Ez pont olyan, mint az igazi, csak kicsiben!”

A kiállítás másik különlegessége volt, hogy egy külön teremben ugyanilyen mozgó vasútmodellek futottak, gyárakkal, vasútállomásokkal, napraforgótáblával, kastéllyal, tanyarészlettel, városrészlettel körbeépítve, de ezeknek minden egyes darabja legóból volt.

A gyerekek követték a vonatok útvonalát, és nagy izgalommal keresték, majd fedezték fel azokat a tárgyakat, személyeket, állatokat, melyek nehezen észrevehetőek voltak, vagy el voltak rejtve, mert ezek játékos feladatként ki voltak írva az asztalokhoz.

Végül bepillantottunk egy vasúttörténeti terembe, ahol régi vasútmodell volt felállítva. Megnézhettünk vasutas egyenruhát, megismerhettük azokat az eszközöket, telefonokat, kapcsolótáblát, melyekkel régen dolgoztak a vasutasok és irányították a vonatokat.  

Elfáradva, de nagyon sok élménnyel, új információkkal és tapasztalattal érkeztünk haza, melyeket a gyerekek beépítettek a játékukba. Köszönjük a szülőknek, hogy eljuthattunk erre a csodára, és a Volánnak, hogy kényelmes és biztonságos utazásunkat biztosította.

Varczag Györgyné

óvodapedagógus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város