Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Városi szavalóversenyek a Költészet Napja alkalmából – 2023. április 12-13.

A Költészet Napja alkalmából minden évben megrendezzük a Városi Szavalóversenyeket kisiskolások, felső tagozatos és középiskolás diákok számára.

Több éves tapasztalat már, hogy az alsó tagozatos kisdiákok nagy számban, lelkesen vállalkoznak arra, hogy egy ilyen versenyen megmutatkozzanak. Az idén rekordszámú szavaló jelentkezett (46 fő). Felső tagozatra, középiskolára ez a lelkesedés kicsit alább hagy. Ezért különösen nagy öröm, hogy húsz versmondó képviselte ezt a korosztályt is. Dicséret illet minden résztvevőt, mert vették a fáradtságot, és megtanultak egy verset, mert vették a bátorságot, és kiálltak elénk, hogy megosszák azt velünk. Reméljük, hogy nem csak versenyként, izgulva élték meg ezt a helyzetet, hogy ők maguk is örömüket lelték a költészetben, a verstanulásban, az előadásban. Egy szavalóverseny sokkal többet jelent puszta versenyzésnél, a verset tanuló, mondó gyermek sokat kap a költészettől. Rendszeres versolvasással meg lehet tanulni például az együttérzést, fejleszteni lehet a beleérző képességet. A költészet ugyanis varázslat! Ha hagyjuk, hogy hasson a vers, abba az állapotba kerülhetünk, amiben a költő maga is volt. Fontos tehát, hogy a versek végig kísérjék az életünket, hiszen segítenek együttérzővé válni, annak maradni.

 „A vers nem luxustermék, hanem segítség az élethez, olyan alapvető, mint a kényelmes cipő vagy a jó szemüveg. A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket (…) Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember.”  SZABÓ T. ANNA

A két délutánon hat gyermekeket jól ismerő, őket szerető, tisztelő pedagógus segített a sok nagyszerű szavalat közül kiválasztani a legjobbakat, a valamiben aznap kitűnőket.  Köszönjük Balogh Mariannak, Gonda Istvánnénak, Horváth Ágnesnek, Kovács Andrásnénak, Pápainé Molnár Anikónak, Molnárné Váczy Mártának, hogy áldoztak ránk idejükből, energiájukból, hogy sok kedves szóval biztatták, támogatták a gyerekeket.

Köszönjük a pedagógusoknak, hogy ennyi gyermekkel megszerettették a verseket, motiválták őket arra, hogy megmérettessék magukat, köszönjük a felkészítést! Köszönet illeti a szülőket is a támogatásért!

Köszönjük Martfű Város Önkormányzatának a támogatást, melynek köszönhetően mind a hatvanhat diák értékes könyvjutalomban részesülhetett függetlenül attól, hogy ért-e el ez alkalommal helyezést vagy sem.

És nem utolsósorban szeretettel gratulálunk minden versmondónak, köszönjük az élményt, amivel megajándékozták a hallgatóságot, köszönjük a sok szép verset, mély gondolatot, megmosolyogtató költeményeket. Remek két délután volt, gazdagító, szép élmény a közönségnek is.

Várunk mindenkit vissza jövőre!

Székácsné Tálas Gabriella

A helyezettek

1. évfolyam
I. helyezés: Sóvári Róbert
II. helyezés: Bali Dominik, Szilágyi Kristóf
II. helyezés: Majzik Imre, Patkó Patrícia

különdíj: Nagy Bende

2. évfolyam
I. helyezés: Barla Lóránt
II. helyezés: Barabás Sára Bella
III. helyezés: Czető Szilvia, Kontos Balázs

különdíj: Eszes Olivér, Petróczki Lili

3. évfolyam
I. helyezés: Dorogi Noémi Kitti, Tóth Eszter Teodóra
II. helyezés: Gyalai Dóra, Jeneses Martin Thomas
III. helyezés: Gaál Rebeka, Molnár Zoé

4. évfolyam
I. helyezés: Jeneses Olívia Anita
II. helyezés: Varró Dániel
III. helyezés: Tarjányi Panka, Tóth Nóra

különdíj: Enyedi Emília, Farkas Olívia Helga, Petróczki Dénes

5. évfolyam
I. helyezés: Fekete Szilveszter Márk, Gál Dorka
II. helyezés: Pásztor Anna, Sipos Lilien Viktória, Szepesi Alíz
III. helyezés: Horváth Tamara

6. évfolyam
I. helyezés: Engárt Zétény
II. helyezés: Sinka Barbara
III. helyezés: Szőrös Regina

7. évfolyam
I. helyezés: Tichy Luca
II. helyezés: Tóth Kira
III. helyezés: Nemes Luca

középiskola
I. helyezés: Takács Tünde
II. helyezés: Bóbis Dániel, Barabás Bence
III. helyezés: Rácz Melinda, Sipos Fanni

különdíj: Kiss László, Nagy László Bence, Tóth Petra

Tovább a 2023.04.12 - Városi Szavalóverseny III. - Alsó tagozat II képgalériához>>>
Tovább a 2023.04.12 - Városi Szavalóverseny II. - Alsó tagozat I képgalériához>>>
Tovább a 2023.04.12 - Városi Szavalóverseny I. - Felső tagozat, középiskola képgalériához>>>


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város