Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Kút tervezése, kialakítása és használata – Kockázatok és teendők magánkút vizének fogyasztása esetén

Annak, aki magánkútból származó vizet ivóvízként fogyaszt, a magánkút létesítését kötelező engedélyeztetnie a jegyzőnél. A kutak vizének minősége függ a kút mélységétől, a föld szerkezetétől és a vizet érő szennyezőanyagoktól.

A magánkutak vízminőségének vizsgálata a tulajdonos felelőssége. A víz szennyezettsége biztonsággal csak vízvizsgálattal igazolható, ami háromévente kötelező.

Vízbázisvédelmi szempontból továbbította az önkormányzatok számára a BÁCSVÍZ Zrt. a „Tájékoztató a házi kutak megvalósításáról és fenntartásáról” című anyagot és a http://kuttulajdonos.vizugy.hu/ honlap linket, hogy az azokkal elérhető hasznos gyakorlati információk minél több lakoshoz eljussanak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Kúttulajdonosok honlapja - Tudnivalók a lakossági kutakról honlapján olyan hasznos információkat, tudnivalókat gyűjtött össze, amelyek segíthetnek megérteni, hogy milyen következményekkel járhat például egy egyszerű kerti kút helytelen kialakítása, vagy nem megfelelő használata.

A http://kuttulajdonos.vizugy.hu/ honlapon elérhető általános ismertetők, információk, segédletek hasznos segítői a jelenlegi és jövőbeni kúttulajdonosoknak.

Ahhoz, hogy környezetünket és vizeinket minél hatékonyabban megóvhassuk az őket fenyegető szennyeződésektől, fontos, hogy alaposan és körültekintően járjunk el kútjaink tervezése, kialakítása és használata közben.

A Kúttulajdonosok honlapja linkje mellett a Kockázatok magánkút vizének fogyasztása esetén tájékoztatók és a Nemzeti Népegészségügyi Központ Módszertani útmutató a saját célú ivóvízművek (magánkutak) vízminőségi értékeléséhez valamint közegészségügyi szempontú szakmai tanácsadáshoz kiadvány is elérhető a www.martfu.hu oldalon.

Herbályné Kalmár Irén

Nemzeti Népegészségügyi Központ - Módszertani útmutató a saját célú ivóvízművek (magánkutak) vízminőségi értékeléséhez valamint közegészségügyi szempontú szakmai tanácsadáshoz>>>


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város