Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

KOMÉDIÁS FESZTIVÁL – Művészeti Fesztivál Martfűn, 2023. május 28 - június 2.

A múlt

Intézményünk, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár programjában a kezdetektől fontos elem volt a színház, nagy hagyománya van ennek a műfajnak is a városban. Volt olyan időszak, amikor bérletsorozatban kínált a Ház színházi darabokat, később hosszú éveken át szóló előadást, pódiumműsort. Sok évig színházi buszjárat indult a Szigligeti Színházba a martfűi bérletesekkel, Budapestre a Vígszínházba (egy lelkes színházrajongó, Kécskeiné Vad Ibolya volt a szervezőnk), az Operába, Müpába, a Madách Színházba, a Szegedi Szabadtéri Játékokra. A járványhelyzet vetett véget ezeknek a kezdeményezéseknek.

Amikor a lehetőségek, körülmények engedték, itt a Házban is újra helyet adtunk előadásoknak, lehetőséget biztosítottunk színtársulatok számára a megmutatkozáshoz a helyiek örömére. Folyamatosan kerestük a pályázati lehetőségeket. Ennek köszönhetően sok szép, izgalmas élményhez juthatott a közönség. Ilyen pl. a Déryné-program, a Szeretlek Magyarország program. Számos esetben a társulatok kértek helyet ismerve színháztermünk adottságait. Ilyen módon sokféle műfaj megjelenik a Házban, klasszikus drámák, zenés darabok, táncszínházi produkciók.

A Csiribiri bérletsorozattal már óvodás kortól igyekszünk a színházélményt megadni a gyerekeknek, kialakítani bennünk az igényt erre a műfajra is mesedarabokkal, táncszínházi produkciókkal.

A színháztermet annak idején, a 60-as évek elején, remek szakemberek tervezték, alakították ki. Az akkor modernnek számító megoldások nagy része a mai kor művészei számára is megfelelő. A hozzánk érkező színészek, színházi szakemberek csodálják a terem, a színpad adottságait, örömmel dolgoznak, játszanak nálunk. Ezeket az adottságokat kötelességünk kihasználni.

Ezen felül pedig van nekünk, a városnak egy színházi öröksége is. Talán még nem mindenki előtt ismert Mariházy Miklós neve. Ő településünk szülöttje, a Kövér család sarja, a múlt század eleji színházi élet egyik jelentős alakja, országszerte elismert színházi szakember. Játszott Budán, Aradon és a Vígszínházban. Kecskeméten, Szolnokon és Kaposváron színigazgató volt, sőt az Országos Színészegyesület tanácsosa is.

Az ő örökségét is illik tovább vinni, büszkén életre kelteni ezt a hagyományt. Ez szívügye volt már elődömnek, Asztalos Árpádné Enikőnek is. Az ő útján tovább járva, szeretnénk a Mariházy nevet megismertetni minden martfűivel. Sok-sok tervünk van ez ügyben is. J

Sanyii

2022-ben egy volt kolléganőnk ismertetett minket össze Kabai Sándorral, akit szenvedélyes viszony fűz a színházhoz, a színjátszáshoz, egy sokoldalú személyiség, írásai a Sanyii.hu oldalon olvashatók, de filmet is csinál. Őt is megihlette Mariházy Miklós története, és látva épületünk adottságait kereste velünk az együttműködést. Így 2022 szeptemberében egy nagyszerű folyamat indult el havonta egy előadással (3 előadás a Másik Produkciótól: Az óceánjáró, Stílgyak, A mi osztályunk – két nagyszerű, lenyűgöző színész, Gulyás-Hermann Sándor, Jászberényi Gábor, Mácsai Pál Örkény estje, Liselotte és a május, Gyabronka József Dante előadása, Kern András Kellékes című monodrámája). Sanyi küldetéstudata, elhivatottsága, elszántsága lenyűgöző, nagyon szimpatikus. Ezért szívesen mentünk vele, szívesen csatlakoztunk ahhoz, amit ő célul tűzött ki. Ebbe az együttműködésbe mindenki azt tette, teszi bele, amit tud, amire lehetősége van elindítva így valami nagyszerűt, újat, hogy ez a műfaj tovább élhessen, hogy a közönség minőségi kulturális élményhez jusson, mély benyomásokat szerezzen.

A fogadtatás, a visszajelzések megerősítettek bennünket. Hálásak a látogatók a lehetőségért, az élményekért.

Csináljuk a fesztivált!

Sanyii tovább szőtte az álmokat. (M.M Pódiumszínház – Mariházy Miklós) Egy színházi fesztivállal szeretne itt Martfűn hagyományt teremteni összefogva az intézménnyel. A cél egy olyan eseménysorozat megteremtése, amit az egész város a magáénak érez. Azt szeretnénk, hogy LEGYEN EZ EGY NAGY KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNY!

A fesztiválnak van egy központi szereplője, egy olyan művész, aki már nincs közöttünk, akire emlékezni kell. Ebben az értékvesztett világban fontos, hogy meglássuk, megőrizzük, felhívjuk a figyelmet arra, ami még az! Azt tartják, egy ember addig él, amíg beszélünk róla.

Az idei év választottja Haumann Péter, a fesztivál idején lesz éppen egy éve, hogy elment közülünk. A programban szereplő alkotások, művészek valamilyen módon mind kötődnek Haumann Péterhez.

Nagyon fontos őrizni ezeknek a színészóriásoknak az emlékét, példát venni róluk, nagyságukat hirdetni sokáig! Értük még másképpen rajongtunk, ismertük a színházból, moziból, de még tévéjátékokból is. Ma már más a viszonyunk a színészekhez a megváltozott körülmények miatt, mást jelent ma sztárnak lenni, rajongani valakiért.

A fesztivál óriási dolog, lehetőség ez egy ilyen kisvárosban. A megyében Szolnokon kívül csak Martfűn lehet rendszeresen színházi élményhez jutni.

Szeretnénk elérni, hogy minél többen a sajátjuknak érezzék ezt a nagyszerű eseményt. Ezt a kezdeményezést sokféle képpen lehet támogatni, különböző motivációkból az ügy mellé állni:

  • jegyet vásárolva, mert szórakozni szeretnénk, élményhez jutni, elmélyülni, kikapcsolódni, értékhez jutni, feltöltődni valami mással, többel, mint amire a mindennapok adnak lehetőséget, kilépni a mókuskerékből, különleges, nem mindennapi lelki táplálékhoz jutni.
  • Egy néptáncos barátomtól tanultam egy kifejezést: kulturális kötelességtudat, felelősségtudat.  Nekem ez nagyon tetszik, ez is lehet ok a fesztiválon, fesztiválban való részvételre.
  • Bármilyen módon támogatva ezt a hagyományteremtő célt, hogy folytatódhasson az a nagyszerű dolog, ami tavaly ősszel elkezdődött.

Információk a Komédiás Fesztiválról saját Fb-oldalán és az MVMKK online felületein találhatók.

2023. 05. 08.

Székácsné Tálas Gabriella 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város