Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Akár egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog fejlődhet

A szúnyogok elleni védekezésben nélkülözhetetlen a lakosság figyelmének felkeltése és együttműködése! – hangsúlyozta a „szúnyogszezon” kezdetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), mivel a településeken jelentkező ártalmat részben a ház körüli vízgyülemekben kifejlődő szúnyogok okozzák. A szúnyogok ártalmával és az ellenük való egyéni védekezés lehetőségeivel kapcsolatban kérdés-felelet típusú tájékoztató anyagot és plakátot tett közzé az NNK, ezzel is ráirányítva a figyelmet a szúnyogok elleni egyéni védekezés fontosságára.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya tájékoztatása alapján továbbra is az önkormányzatok feladata a szervezett szúnyogirtás esetén a lakosság és a területen tevékenykedő méhesek értesítése. Ugyanakkor az önkormányzat, mint a szolgáltatás megrendelője, és mint a lakosságot meghallgató és megszólító szervezet egyéb lépéseket is tehet a szervezett szúnyogirtás eredményességének érdekében.

A már kikelt, repülő szúnyogok (imágók) irtására használt kémiai szúnyogirtásban alkalmazott irtószerek hatóanyaga a csípőszúnyogokon kívül más ízeltlábúakra és a vízi élővilágra nézve is ártalmas. Az irtószer hatását a kijuttatást követően azonnal kifejti, ugyanakkor a levegőből hamar leülepszik a felületekre és főként a napfény hatására, viszonylag rövid idő alatt elbomlik a hatóanyaga. A kezelés után, kedvezőtlen körülmények esetén a szomszédos területekről a széllel sodródó szúnyogok, illetve a kezelt területen a vízgyülemekből idő közben kikelő szúnyogok újra ártalmat okozhatnak. További aggály, hogy a kémia irtószerekkel szemben ellenállóképesség alakulhat ki a szúnyogokban, ami a jövőben, egy esetleges járvány esetén megnehezítheti a védekezést.

A biológiai szúnyogírtás (szúnyoglárva-irtás) előnye, hogy a szúnyoglárvákon kívül más állatokra nézve a biológiai irtószer elhanyagolható kockázatot jelent. A jól meghatározott szúnyogtenyésztő-helyek esetén (pl. Ártereken, mocsaras, belvizes területeken, vizesárkokban) az időben indított kezeléssel, a szúnyogok nagyszámú megjelenése bizonyos fokig megelőzhető ezzel a módszerrel.

A földrajzi adottságok miatt nem minden esetben hagyakozhatnak a szakemberek csupán a biológiai irtásra. Ugyanakkor, amennyiben kivitelezhető, a biológiai szúnyogirtást és a szúnyogok tenyésztőhelyeinek felszámolását előnyben részesítik a kémiai szúnyogirtással szemben. Célszerű ezért, ha az önkormányzatok helyismerettel rendelkező munkatársai a szúnyogirtást végző vállalkozóval egyeztetve jelölik ki a kezelendő területet és a szúnyogirtás módszereit. A fedetlenül tárolt gumiabroncs lerakatok, az állattartó telepek, ipari telephelyek medencéi, műtárgyai is figyelmet érdemelnek.

A központi szúnyoggyérítés áprilisban elindult, első lépésként a Tisza és a Körösök mentén és a Tisza-tónál légi biológiai módszerrel, míg Pest vármegyében földi biológiai technológiával lépnek fel a vérszívók ellen. A program koordinálásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján Szolnok vármegyében is folytatják a szúnyoglárvák gyérítését.

A folyók kisebb mértékű áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására áprilisban egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése, ezért elsősorban légi biológiai kezeléseket végeztek a folyók mentén és a Balatonnál, ezen kívül úgynevezett földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek.

Április végétől légi úton vetnek be granulátumot a szúnyoglárvák ellen, Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál. Folyadékpermetezésre a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken kerül sor.

A katasztrófavédelem először 2020-ban alkalmazta a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen, ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

Kora tavasszal még mindenütt hatékonyan lehet védekezni a vérszívók ellen a folyadék légi úton történő kijuttatásával, később azonban a sűrűbb lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szúnyogok ártalmával és az ellenük való egyéni védekezés lehetőségeivel kapcsolatos tájékoztató anyagai letölthetőek a linken keresztül.

Herbályné Kalmár IrénMinden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város