Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A színházi fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni Martfűn

A Komédiás Fesztivállal - az MM Pódium Színház és a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében nagyszabású kulturális rendezvény indult el Martfűn 2023. május végén. A szervezők nem titkolt célja egy olyan eseménysorozat létrehozása, amit az egész város a magáénak érez, igazi közösségi élmény.

A martfűi kulturális fesztivál központi szereplője egy olyan művész, aki már nincs közöttünk, akire emlékezni kell. Azt tartják, egy ember addig él, amíg beszélünk róla. Az idei év választottja a tavaly májusban eltávozott művész, Haumann Péter. A programsorozatban szereplő színházi és filmes alkotások valamilyen módon mind a személyéhez kötődtek.

Ez a programsorozat nagyszerű lehetőség Martfű város életében, ahol, a megyében egyedülálló módon, szeptember óta újra rendszeresen lehet színházi élményhez jutni. Közel egy héten keresztül minden nap több kulturális élményben lehetett részünk (koncertek, filmvetítések, színházi előadások, kiállításmegnyitó). Nagyszerű művészek, színészek (Pesti Művész Színház, Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész, Martfű Városi Nőikar, Fullajtár Andrea és Wagner-Puskás Péter, Haumann Petra, Tiszavirág Quartet, Bohém Ragtime Jazz Band, Katona Attila, Pokorny Lia, Ötvös András, Gönczi Dorka és Varga Zsolt, Koltai Róbert és Gaál Ildikó, Budainé Varga Szilvia, Angyal József, Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter) tiszteltek meg bennünket azzal, hogy a helyünkbe jöttek, értéket hoztak.

A Művelődési Központ programjában a kezdetektől fontos elem volt a színház, nagy hagyománya van ennek a műfajnak is a városban. Színháztermünket annak idején, a 60-as évek elején remek szakemberek tervezték, alakították ki. Az akkor modernnek számító megoldások nagyrésze a mai kor művészei számára is megfelelő. A hozzánk érkező színészek, színházi szakemberek csodálják a terem, a színpad adottságait, örömmel dolgoznak, játszanak nálunk.  Ezeket az adottságokat kötelességünk kihasználni.

Városunk színházi örökségének része Mariházy Miklós, településünk szülöttje, a Kövér család sarja, a múlt század eleji színházi élet egyik jelentős alakja, országszerte elismert színházi szakember.

A fesztivál zárónapján, Haumann Péter személyének adózva emléktáblát is avattunk, ahol Székácsné Tálas Gabriella, a kulturális intézmény vezetője idézte fel az előzményeket:

– 2022-ben összehozott bennünket a sors Kabai Sándorral, akit szenvedélyes viszony fűz a színházhoz, a színjátszáshoz. Őt is megihlette Mariházy Miklós története, és látva épületünk adottságait kereste velünk az együttműködést. Így 2022 szeptemberében elindult egy folyamat havonta egy előadással, kiváló előadásokkal, nagyszerű művészekkel. Sanyi küldetéstudata, elhivatottsága, elszántsága lenyűgöző. Ezért szívesen mentünk vele, szívesen csatlakoztunk ahhoz, amit célul tűzött ki. Ebbe az együttműködésbe mindenki azt tette, teszi bele, amit tud, amire lehetősége van, hogy a közönség minőségi kulturális élményhez jusson, mély benyomásokat szerezzen.

Sanyi tehát tovább szőtte az álmokat. Összefogva a művelődési házzal, szeretne ezzel a színházi fesztivállal városunkban hagyományt teremteni.

Nagyszerű dolog történt, történik itt Martfűn. Nagyon jó volt együtt emlékezni Haumann Péterre, felidézni sok-sok legendás szerepét, óriás alakját. Emlékezzünk rá sokáig! – bíztatott Székácsné Tálas Gabriella.

Szilvásgombóc, gölődinleves és tapsika. A Kossuth úti Nyugdíjasklub szorgos asszonyai ezeket a finomságokat készítették és kínálták a martfűi Komédiás Fesztivál első napján, május 28-án vasárnap, a Művelődési Központ előtti téren.

   

– Mostanában olyan időszakot élünk, amikor a kultúrával egyre kevesebbet foglalkoznak, talán a gazdaság javára. Itt Martfűn mégis fontosnak tartjuk a fesztivált, és bízunk benne, hogy még sok hasonló rendezvénysorozat helyszíne lehet városunk! – hangsúlyozta dr. Papp Antal polgármester, megnyitva és jó szórakozást kívánva az I. Martfűi Komédiás Fesztiválhoz.

A gyerekeket a Süsü, a sárkány gyermekelőadás, zenés mesejáték vonzotta, amit gyermeknap alkalmából a Pesti Művész Színház előadásában láthattunk a Művelődési Központ színháztermében. A program és a szilvásgombóc-kóstolás délután tovább folytatódott, az Indul a bakterház filmvetítéssel, filmvígjátékkal a színházteremben.

 

Este Bednarik Anasztázia Vácott működő orgonaművész és a Martfű Városi Nőikar orgona- és kóruskoncertjén a Szent Tamás-templomban Bach műveket, Mozart darabot, Césart Francktól és Léon Boëllmanntól egy-egy zeneművet hallhattunk.

 

A Komédiás Fesztivál második napján Fullajtár Andrea El! Karádyáda című színházi előadását láthattuk a pódiumteremben. Zongorán közreműködött: Wagner-Puskás Péter.

A színdarabban Bán Zsófia Karády Katalin egykori díva, drámai színésznő, énekesnő rendkívüli művészi karrierjének, a háború alatt tanúsított bátorságának és emberségének kíván emléket állítani, abban az élethelyzetben, amikor az emigrációt választja. Fullajtár Andrea hol dívaként, hol drámai színésznőként, hol énekes sztárként hozta elénk az elvonulás, a névtelenség választásának dilemmáját úgy, hogy közben mindig önmaga marad.

A hét kulturális programsorozata Haumann Petra Karinthyráda című színházi előadásával folytatódott az intézmény pódiumtermében. A monodráma Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezsőné írásait ötvözve női szemszögből próbálja meg a "karinthys" életérzést és világszemléletet átélhetővé tenni úgy, hogy közben Karinthy magánéletébe is bepillantást nyerhetünk.

Az est a Szolnoki Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult Tiszavirág Quartet koncertjével zárult a Művelődési Központ teraszán. Behán László Dezső, Szatmáriné Stimm Emese, Czidor Boglárka és Kiss Alexandra többféle zenei stílusban mutatták be repertoárjuk sokszínűségét.

 

A fesztivál IV. napján a Bohém Ragtime Jazz Band adott koncertet a kulturális intézmény teraszán, a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját idézve, a zene mellett mókával, bohémsággal. Egy csapat csodálatos és dinamikus zenész, akiket Ittzés Tamás főbohémmal az élen, nézni és hallgatni egyaránt élvezet volt.

A zenei programok sorában Katona Attila, a Balassi Bálint Színház zeneszerzőjének zongorakoncertje következett, kellemes bárhangulatot teremtve az aulában.

A párkapcsolatokban előforduló helyzetekről és azok megoldásairól mutatott be néhány elgondolkodtató, mégis szórakoztató példát a Válótársas színházi előadás. A darabban a Pokorny Lia és Ötvös András színészpáros improvizált, irányított jelenetekben, szórakoztatóan mutatta be a színpadon Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember tapasztalatait.

Június 1-jén csütörtökön a moziban a Sose halunk meg filmvígjáték-drámát láthattuk Koltai Róbert rendezésében, majd a Sose halok meg zenés-verses könyvbemutató kabaréban mesélt, verselt, énekelt, sztorizott és parodizált Koltai Róbert Jászai-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja. Az est alapjául Koltai Róbert és a könyvbemutató kabaréban beszélgetőtársa, Gaál Ildikó három közös könyve szolgált.

A fesztivál hatodik, zárónapján Budainé Varga Szilvia Pillangó-dűlő könyvkötészeti és rajzkiállítása varázsolta el a közönséget. A tárlatot Bélteki Tibor nyomdász ünnepi gondolatai indították útjára, majd Angyal József martfűi zeneművész, hangszerek virtuóza játéka nyújtott különleges zenei élményt.

A fesztiválzáró-program emléktábla-avatással folytatódott a Művelődési Központ aulájában, a Kossuth-díjas, a nemzet színészének megválasztott művész, Haumann Péter emlékének adózva.

Az ezt követő Kövek a zsebben színházi előadás egy forgatás kulisszái mögé kalauzolt minket: egy amerikai film készítésének kellős közepén találtuk magunkat Írországban. Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter a forgatáson megforduló összes karaktert maguk keltették életre.

Sikeresnek tartja a városunkban példa nélküli, egy héten keresztül színvonalas kulturális programokat felvonultató fesztivált és az emléktábla-avatást dr. Papp Antal polgármester, remélve, hogy a szervezők is így értékelik és lesz folytatás.

– A kultúráról híresül el mostanában városunk, és nem másról, miközben az országban és a világban a kultúra nem eléggé támogatott. Itt Martfűn mégis az, és bízom benne, hogy ez így is marad a továbbiakban – hangsúlyozta a városvezető.

– Elhangzott, hogy olyan művészek érkeztek ide az elmúlt napokban, akiknek közük volt Haumann Péterhez. Nehéz volna Magyarországon olyan művészt idehívni, akinek nincs köze hozzá – mondta el az emléktábla-avatáson Rudolf Péter, felidézve közös munkáikat. – Ennél jobb címet a Komédiás Fesztiválnak, a legnagyobb magyar komédiásra emlékezve, szerintem nem lehetett volna kitalálni – fogalmazott a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, kiváló művész magyar színész, színházi- és filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, szakmája nevében is megköszönve, hogy Haumann Péterre emlékezhetett.

Haumann Petra a Karinthyráda című színházi előadásával kapcsolódott a Komédiás Fesztiválhoz.

– Egy szerintem nagyon jól sikerült előadás volt, nagyon jó közönséggel. Amit én választottam, az önálló estem Karinthy írásaiból készült, nem könnyű anyag. Karinthy annyira csodálatos, összetett személyiség volt, egy olyan polihisztor, olyan sűrű anyagokat írt, amit interpretálni sem volt könnyű, de felfogni sem. Tehát kell hozzá egy komoly, értő közönség, és én azt itt megkaptam, ennek nagyon örültem, nagyon értékes előadás volt – mondta el a színésznő, akitől azt is megtudtuk, hogy korábban még nem járt Martfűn.

A kulturális rendezvénysorozat kiemelkedő előadójaként Haumann Petra különleges érzéseket, élményeket vitt magával tőlünk a művészeti fesztiválról és központi szereplőjéről, az édesapjáról.

– Nagyon örültem neki, már csak azért is, mert furcsa módon kevés ember jelentkezett így, hogy ő szeretne emléket állítani édesapámnak, akár egy színházi bérlettel, akár bármi mással. A martfűi megkeresés olyan komplex, olyan kedves, odaadó, szívhez szóló volt, hogy igazán meg vagyok hatva, és nagyon szépen köszönöm az egész család nevében, hogy ez létrejött.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a 2023.05.28 - Komédiás fesztivál I. nap - Megnyitó, Süsü a sárkány, szilvásgombóc készítés képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.28 - Komédiás fesztivál I. nap - Filmvetítés: Indul a bakterház, Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész és a Martfű Városi Nőikar koncertje a Szent Tamás-templomban képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.28 - Komédiás fesztivál II. nap - EL! Karádyáda - Fullajtár Andrea képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.30 - Komédiás fesztivál III. nap - Karinthyráda: Haumann Petra, Tiszavirág Quartet képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.31 - Komédiás fesztivál IV. nap - Bohém Ragtime Jazz Band zenei koncert képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.31 - Komédiás fesztivál IV. nap - Katona Attila zongorakoncert képgalériához>>>

Tovább a 2023.05.31 - Komédiás fesztivál IV. nap - Válótársas - Pokorny Lia és Ötvös András színházi előadása képgalériához>>>

Tovább a 2023.06.01 - Komédiás fesztivál V. nap - Koltai Róbert - Sose halunk meg - filmvetítés és kabaré előadás képgalériához>>>

Tovább a 023.06.02 - Komédiás fesztivál VI. nap - Budainé Varga Szilvia - Könyvkötészeti és rajz kiállítása képgalériához>>>

Tovább a 2023.06.02 - Komédiás fesztivál VI. nap - Emléktábla-avatás és megemlékezés Haumann Péterről képgalériához>>>

Tovább a 2023.06.02 - Komédiás fesztivál VI. nap - Kövek a zsebben - Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter színházi előadása képgalériához>>>Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város