Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Mesevilág a Pillangó-dűlőn

Június 2-án a Komédiás Fesztivál zárónapján kiállítás nyílt Budainé Varga Szilvia könyvkötészeti és rajz alkotásaiból. 

Szilvi közel negyven éve lakik Martfűn családjával. Ahogyan önéletrajzában írja, szakmája szerint könyvkötő és műtárgybecsüs, és ezek mellett lelkes amatőr alkotó.

Itt Martfűn a Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében évente megrendezett Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatán is részt vett már több ízben. Első szereplésekor rögtön el is vitte a zsűri fődíját, majd különdíjban is részesült.

2019-ben dr. Borbényi Zita szegedi professzor asszony Szilvi kezelőorvosaként felkérte őt, állítsa ki rajzait a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Hematológiai fekvő osztályán. „Ezek azóta is kint vannak abban a reményben, hogy a bent fekvő betegtársaim arcára kis mosolyt csaljanak a kórházi lét idejére.”

Ahogyan ő mondja: „Alkotásaimban színek és érzések tobzódnak. Ki adom magamból azt a millió színt, ami bennem van.”

A kiállításon megcsodálhatjuk könnyed, rebbenő pillangóit, a színes, különleges női portrékat és az önarcképeket. Az ezeken látható sok szín és fantázia, kreativitás teszi egyedivé könyvkötészetét is.

A kiállítás látogatóinak kis ajándékkal is készült, saját alkotásaival díszített könyvjelzőt készített.

Angyal József zeneművész, hangszervirtuóz kiskoncertjét élvezhették a megnyitóra érkezők.  Angyal József Martfű város díszpolgára, akire zenei téren szintén a sokoldalúság jellemző.  22 éven keresztül a norvég állami gyermekszínház zenei igazgatójaként dolgozott Norvégiában. Korábban számos magyar könnyűzenei és jazz formáció oszlopos tagja volt. Játszik hegedűn, szaxofonon, fuvolán, pánsípon. Koncertezik, zenéket ír, hangszerel, adaptál, betanít, vezényel. 2022-ben végleg hazaköltözött Norvégiából Magyarországra, most újra itt folytatja sokszínű munkáját két formációban. Dallamai, sokféle hangszere különleges zenei élménnyel egészítette ki Szilvi alkotásainak hangulatát.

Szilvi ifjú könyvkötőként kezdett dolgozni a Bélteki Tibor által vezetett martfűi nyomdában. Ahogyan írja, akkor indult a barátságuk. Bélteki Tibor 1980-tól dolgozott a Tisza Cipőgyár házinyomdájában, melynek később vezetője és tulajdonosa lett. Segítséget nyújtott a civil szervezetek részére is a nyomdai termékek előkészítésében, a nyomdakész anyagok előállításában. E tevékenységét mindenkor önzetlenül, térítés nélkül végezte. Munkáját Martfű Város Kulturális díjjal jutalmazta.

Idézem most szakmai, hozzáértő és baráti szavait Szilvivel való megismerkedésükről: „Amikor 1985-ben először betoppant azzal a göndör, kócos hajával a nyomdába, tágra nyílt, rémült szemekkel, még én sem tudtam, mit hoz a jövő. Pécsről érkezett idegen környezetbe, ismeretlen emberek közé, első munkahelyére.  Elég pörgős, nagyüzemi munkába cseppent. Az óránként 1000 darab műsorfüzet gerinctűzése nem lett a szíve vágya. Rövid időn belül kiderült, a klasszikus kötészetben tud kiteljesedni szakmai képessége. Szilvi kezében nem elkészülnek, hanem születnek a könyvek, a régiek pedig újraélednek. Öröm volt nézni igényességét, precizitását, amint életre kel a papír munkája során.

Kiállított munkáiban sokféle kötészeti stílussal megpróbálja a legtöbbet megőrizni a könyvtábla patinájából, az eredeti bejegyzéseket megtartani. Új anyagok felhasználásával számtalan díszítési módot talál ki és ízlésesen alkalmaz a könyvek tartalmához igazodva. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy más művészi tehetségét is fejleszti, gyakorolja. A festmények, mandalák nem csak a falon, hanem a díszdobozokon is megjelennek.

A portrékon jellem-tulajdonságokat akar kiemelni színekkel és formákkal.  Ha elmélyedünk a rajzok hangulatában, részesei leszünk a művész lelkének, ami a valóság és a mesevilág harmonikus összhangja. Képei belső lenyomatok, lélek-pillanatok. Hiszen mindig olyat alkot, ami mélyen, belülről jön, ami által a nézőit is inspirálhatja. Művészetén túl rendkívüli lelki erejét bizonyítja, hogy betegsége nem megtörte, hanem megerősítette életerejét, alkotókedvét.” Szilvi így ír erről: „Én az életem nagy részét egy mesevilágban élem. Persze időnként vissza kell térnem a valóságba… de ha tehetem, akkor csak egy rövid időre…”

Július végéig Önök is beléphetnek ebbe a különleges, színes világba!

Eiler Zita


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város